Utilizarea unei parole lungi si complexe pentru a ne loga la sistemul de operare este o practica foarte buna si recomandata, dar ca uneori este foarte greu sa ti mine o parola foarte complicata. Utilizarea unei prole scurte si usoare nu este recomandata deoarece poate fi ghicita sau sparta foarte usor de catre orice persoana inclusiv de cei ce nu au foarte mari cunostiinte IT.
Pe de alta parte, Windows 8 ofera noi forme de autentificare precum parola sub forma de imagine sau cod PIN. Versiunile anterioare de Windows inca folosesc metoda traditionala cu autentificare parola text, adica metoda clasica.
Rohos Logon Key este un utilitar gratuit si foarte interesant care transforma stick-ul USB intr-o cheie de logare automata securizata in Windows. Asta inseama ca nu trebuie sa mai introduci parola manual. Doar introdus stick-ul USB si logarea se face automat.
Instalarea si folosirea Rohos Logon key este foarte simpla. Dupa instalare, atunci cand il rulam pentru prima data , acesta va afisa un mesaj “USB key is not configured as yet.” Ceea ce inseamna ca nu am facut configurarea pentru a avea o cheie USB pentru logarea automata securizata in Windows. Pentru a crea configurarea, apasam pe Setup USB Key.
Exista cateva lucruri pe care as dori sa le lamuresc inainte de inceperea procedurii. Daca exista numite date pe stick-ul USB, acestea NU vor fi pierdute si vor sta intacte. Rohos Logon Key doar va crea propriul fisier pentru utilizare si nu se va atinge de nimic altceva.
[adsense float=”center”]
Daca esti concentrat foarte mult pe securitate, Rohos Logon Key nu va stoca parola sub forma unui text pe stick-ul USB. Aplicatia va stoca parola cu criptare AES 256- bit.
Daca facem click pe “Setup USB Key”, vom avea optiunea de dezactivare a parolei curente sau setarea unui nou USB key.
Trebuie sa introducem parola contului de Windows inainte de inceperea procedurii. Facand click pe Setup USB Key, acesta nu ne va oferii mai departe alte optiuni dar va crea automat o cheie de logare pe stick-uk USB.
Acum vom merge pe stick-ul USB si vom vedea ce s-a creat. In mod normal, nu vom putea vedea nimic nou pe dispozitivul USB. Pentru a vedea ce a fost creat, navigam la “folder options” si debifiam “hide protected operating system files” de la tabul View. De asemenea, trebuie sa selectam si “Show hidden files”. Dupa ce am bifat si debifat aceste doua optiuni, putem sa gasim folderul ascuns numit “_rohos”. Acesta va contine un singur fisier numit “roh.roh.” Daca incercam sa il deschidem acesta va afisa un text fara nici un inteles, ceea ce inseamna ca fisierul este criptat.
Exista insa o singura avertizare. Versiunea gratuita Rohos Logon Key nu va oferi o logare de urgenta care ne va ajuta in cazul in care pierdem stick-ul USB. Ca o masura de securitate aditionala, ar trebui sa creem un user aditional cu permisiune administrativa si pastrarea parolei acestuia intr-un loc sigur.
Versiunea profesionala Rohos Logon Key ofera 2 factori de autentificare (USB key + parola) dar acesta este folosit mai mult cand lucram intr-un mediu care are nevoie de foarte mare securitate.
Ce alte metode folositi pentru securitatea contului de locare la sistemul de operare?
Leave a Reply