Invata usor limba olandeza online

Ma tin de ani de zile sa va prezint pe scurt un site unde putem invata limba olandeza destul de usor. Totul se face online si e nevoie sa cream un cont gratuit. NU trebuie sa platim nimic si nu este vorba de nici un abonament. Cel putin de 10 ani ani totul inca este gratuit si putem invata foarte multe lucruri in limba olandeza.

Cand m-am mutat in Belgia in martie 2012, tot in aceeasi luna m-am inscris si la scoala pentru a invata limba olandeza si pentru a ma integra cat mai bine si rapid in societate. In Flandra de Vest se vorbeste in deosebi olandeza. Este limba oficiala. Belgia are 3 limbi oficial, iar celelalte doua fiind franceza si germana.

Asta oficial. In alta ordine de idei, sunt vreo 4 mari dialecte in Flandra de Vest si o multime de alte accente in vorbirea libera. Ca persoana adulta care s-a mutat in Belgia, cu greu spre imposibil sa ajungi sa cunosti dialectele si sa le vorbesti. Nici in 11 ani pana acum nu am reusit sa invat foarte multe in dialectul din Brugge si imprejurimi. Il inteleg in mare parte, dar greu de tot sa il vorbesc. Folosesc cuvinte si inserez in conversatie atat cat pot, asta pentru ca-i incanta pe cei cu care stai de vorba, dar e durere de cap.

Am fost undeva la 4 ani jumate la scoala in Brugge pentru cursurile de olandeza. Martea si joia, in fiecare saptamana, de la ora 18 la ora 21:30. Am studiat de la nivelul 1 pana la 10 inclusiv, dar in afara de nivelul 8 sau 9. Am ales sa sar unu din motive de timp. Daca nu ma insel, l-am sarit pe cel care se baza mult pe gramatica si scris.

Structura celor 10 niveluri pare simpla, dar e destul de complexa. Ca sa convietuiesti in Belgia, ai nevoie de primele 6 niveluri de limba olandeza. Aproape toate se bazeaza pe un punctaj de la 1-100. In plus, exista doua examene pe care le sustii sa treci la 4 si 5. Daca ai trecut la niveul 6 de limba olandeza si l-ai trecut cu puncataj peste 50%, este desul de capabil sa comunici. Suficient sa te integrezi in societate.

De la nivelul 6 pana la 10 inclusiv este pentru cei care doresc sa aprofundeze limba si sa continue studiile superioare in Belgia. La finalul nivelului 7 e cel mai serios examen pe care l-am sustinut. Mai urmeaza si altele, dar asta e cel mai al naibii. Esti singur in fata unei comisii, tragi o foaie cu subiecte random si primesti ceva timp sa scrii despre ele si apoi sa discuti cu profesorii din comisie. De regula, altii decat cei pe care i-ai avut in nivelurile trecute.

Urmatoarele niveluri sunt foarte grele, dar stresul scade odata cu trecerea cu brio a examenului din nivelul 7. Dupa nivelul 7 alegi 8 care se bazeaza pe scris si gramatica, sau mergi pe 9 si 10 care sunt pentru citit – vorbit.

Sper sa nu ofer informatii eronate. Au trecut totusi ceva ani de cand am terminat. Probabil s-au mai schimbat multe lucruri intre timp.

Limba olandeza este foarte grea, din punctul meu de vedere. Mi-a fost foarte dificil sa o invat. Nu stiu nici acum limba extrem de bine. Toate nivelurile le-am terminat cu un punctaj intre 68% si 85%. N-am excelat niciodata si uneori chiar m-am chinuit sa invat. Munceam si dupa program mergeam la scoala. Sau in primul an, mergeam la scoala, apoi plecam la munca, program de la 10 la 6 dimineata. Deci greu.

Pe langa cursurile de limba olandeza, cautam cat de mult posibil sa invat si online. Am incercat multe chestii, dar putine au mers. Cel mai mult mi-a placut sa invat de pe site-ul Oefenen.nl. Nu sunt platit sa fac reclama, nu este un articol sponsorizat.

Pentru a incepe sa invatam limba olandeza gratuit de pe acesta site, trebuie facut cont. Pasul doi, accesam sectiunea Taal (Limba) si selectam pentru prima data temele care sunt cu o singura steluta. Sunt cel mai usor de facut. Atentie, cand incepem o tema, dureaza ceva pana o finalizam. Sunt anumite puncte unde progresul se salveaza automat daca parasim site-ul, dar daca suntem in cursul unui exercitiu si inchidem, trebuie sa reluam exercitiul. Dupa ce parcurgem tot de la sectiunea Taal, putem incerca si celelalte sectiuni.

Am lucrat destul de mult pe acest site, dar uneori poate deveni plictisitor. Cu toate astea, am invatat o multime de lucruri de baza legate de limba olandeza. Iti poti vedea tot timpul rezultatele si pozitia in clasamentul celor inscrisi pe site. Eu sunt pe locul 19021 din 264888 si am 31108 puncte. N-am mai fost activ de ani de zile pe site, dar mi-am adus aminte de el de curand si l-am mai accesat in ultimele luni de cateva ori. Am sa continui iarna asta sa mai misc ceva. Dupa cum am mai zis, unele subiecte/exercitii sunt lungi si plictisitoare si asta iti cam taie din chef uneori :D.

Oricum, sa inveti limba olandeza foarte bine fara sa mergi la scoala, nu prea exista. Cel putin din punctul meu de vedere. Dar sa fi cat de cat si autodidact, ajuta enorm de mult.

Ultuma actualizare 4 October 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.