GIMP – program profesional gratuit de editare a imaginilor

GIMP este un program grauit si foarte complex de editare a imaginilor. Poate edita o varietate de imagini, incluzand retusarea fotografiilor, compozitia imaginilor si crearea acestora. Acesta poate fi folosit atat ca simplu program de desen, dar si ca program profesional de editare si retusare a fotografiilor.

Ca nivel al complexitatii si ca nivel al caracteristicilor, acesta poate fi o alternativa perfecta pentru Adobe Photoshop, dar niciodata nu-l poate inlocui 100% pe cel din urma. GIMP poate fi perfect pentru un utilizator normal sau unul profesionist. Dar un expert in prelucrarea si editarea imaginilor, poate vedea diferenta intre cele doua mari programe.

Interfata acestuia poate parea una simpla, dar in spatele acesteia se ascund sute de caracteristici si functii specifice unui editor foto foarte puternic. GIMP se foloseste, de asemenea, si de numeroase plugin-uri si poate fi configurat si adaptat dupa bunul plac.

Ceea ce il face pe GIMP si mai special este faptul ca poate fi descarcat si utilizat in mod gratuit, de catre orice persoana. Si ca sa fie totul perfect, programul este compatibil cu principalele platforme de operare: Windows, Linux, MAC OS X. Photoshop costa o multime de bani si nu este compatibil cu distributiile Linux. Majoritatea dintre sistemele de operare bazate pe platforma Linux, vin cu programul GIMP preinstalat.

Pentru a descarca GIMP si a-l instala pe un calculator sau laptop care ruleaza sistemul de operare Windows, accesam pagina oficiala a acestuia.

Instalare GIMP in Ubuntu

Daca rulam Ubuntu si dorim instalarea acestui program,  atunci o putem face via Ubuntu Softare Center sau Deepin Software Center.

Ca metoda alternativa de instalare, putem utiliza terminalul si urmatoarele comenzi:

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

Actualizare noiembrie 2023

Toate informatiile scrise mai sus sunt in continuare relevante. GIMP este unul dintre cele mai puternice programe de editare a fotografiilor si a poze care ne este oferit gratuit de catre dezvoltator. Dupa cum am scris si mai sus, acesta poate fi instalat in Windows, dar si in Linux sau macOS. L-am folosit si eu de cateva ori pentru ceva mici modificari ale unor fotografii, dar ma depaseste complexitatea acestuia.

GIMP este actualizat continuu de catre dezvoltatorii acestuia.

Last Updated on 12 November 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.