Cum devirusam Windows-ul cu Ubuntu Live CD

Chiar daca fiecare utilizator de Windows ar trebui sa aiba instalat un program antivirus destul de bun, multi neglijeaza acest lucru. In orice caz, chiar si cu un soft de detectare a virusilor nu suntem feriti 100% de riscuri, ce pot sa mai zic in cazul in care nu folosim absolut nici o protectie?

In acest articol am sa prezint o metoda destul de interesanta prin care putem avea o sansa sa scapam de virusii care ne-au infectat sistemul de operare Window, folosind Ubuntu Live CD. Fie ca am fost infectati avand deja antivirus, fie neavand nici o solutie de securitate, se poate intampla sa nu putem avea acces la nici o comanda a sistemului de operare. Sa presupunem ca un malware blocheaza intr-un anumit mod, accesul nostru la comenzile sistemului. In fine, pot si mult mai multe exemple. Ce putem face?

Metoda prin care putem scapa de virusii din Windows cu ajutorul unui CD live cu Ubuntu este la indemana oricui. Putem avea deja un CD care are pe el deja Ubuntu, sau pur si simplu accesam alt calculator de pe care putem descarca si pune pe un CD un fisier .iso boot-abil cu sistemul de operare. Metoda functioneaza chiar si de pe un stick USB.

Antivirus pe Linux?

Da, exista. Am dezbatut acest subiect si intr-un articol mai vechi. Exista mai multe suite de securitate special concepute pentru Linux, respectiv pentru Ubuntu.

Cum functioneaza

Un lucru interesant despre Ubuntu Live CD este acela ca putem rula sistemul si putem face orice dorim, inclusiv instalarea programelor, chiar daca acesta ruleaza temporar in RAM. Asta inseamna ca putem rula sistemul live, instalam solutia antivirus si apoi rulam scanarea fisierelor Windows-ului. In mod normal, ar trebui sa fie detectate toate amenintarile gasite si curatate, dar la exceptii ar putea totusi intra fisierele Windows-ului care ruleaza in background si care pot bloca oarecum metoda noastra.

Rulam Ubuntu de pe CD sau stick. Ajunsi in interfata acestuia, accesam Ubuntu Software Center si cautam “clamtk”. Clamtk este un soft cu interfata grafica pentru software-ul Clam Antivirus, cea mai populara solutie antivirus open – source existenta. Pentru a face update pentru baza de semnaturi a antivirusului, rulam in terminal comanda “sudo freshclam“.

Dupa ce am terminat cu actualizarea acestuia, lansam verificarea fisierelor apasand pe Scan > Recursive Scan si apoi alegem partitia pe care se afla Windows-ul. Dupa ce toate fisierele au fost scanate si amenintatile au fost inlaturate, restartam calculatorul cu dispozitivul USB sau CD-ul scos din unitate, iar apoi ne putem loga in Windows.

Ultuma actualizare 28 December 2014 by Alexandru Ionut

5 thoughts on “Cum devirusam Windows-ul cu Ubuntu Live CD”

 1. Cea mai buna protectie anti-virus mi se pare un back-up o data pe luna sau cand ai timp pusa pe un HDD extern, iar in caz de virusi, ai back-up la C si restabilesti repede sistemul, iar restul partitiilor, de multe ori n-au nici un virus. Iar in caz ca sunt virusi si pe restul partitiilor, formatat C + Live CD cu Linux, devirusat D, E etc, pus back-up pe C si ai curate si restul partitiilor.
  Devirusarea C-ului de multe ori nu mi se pare prea buna, reinstall-ul este cea mai buna metoda… pentru ca registrii ce au avut virusi si au fost stersi nu-si mai revin, la fel si fisierele din Windows.

  Reply
  • Corect, dar metoda prezentata in articol poate fi utila in unele cazuri. Poti avea virusate si partitiile, mai ales pe cea unde descarci. La mine era D-ul intotdeauna. Iar pe C, poti avea virusi in unele programe si care inca nu au ajuns la fisiere importante ale windows-ului. Oricum, backup este binevenit.

 2. [root@iosif-vostro-1015 iosif]# freshclam
  ERROR: Please edit the example config file /etc/freshclam.conf
  ERROR: Can’t open/parse the config file /etc/freshclam.conf
  ce are?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.