Programe de defragmentare a hard disk-ului

De fiecare data cand cerem sfaturi pentru a rezova performanta scazuta a calculatorului, si pentru a capata cat mai multa viteza, unui din raspunsuri este “defragmentarea hdd-ului”. Defragmentarea nu este singura solutie pentru a creste viteza calculatorului, dar este foarte folositoare atunci cand vrem sa reorganizam structura fisierelor si sa facem accesarea acestora mult mai rapida. Defragmentarea nu este un lucru complicat si este la indemna oricui. Am realizat o lista de instrumente cu care putem realiza acest proces.

1. Instrumentul Windows Disc Defragmenter

Defragmentarea hdd-ului direct din Windows fara a instala orice alt software.
1. Mergem in “Control Panel” . Daca avem Windows 8, comutam in Start Screen si tastam Control panel. >> “Administrative tools” >> “Defragment and Oprimize driver”

2. Din fereastra care se va deschide, alegem partitia pe care dorim sa o defragmentam si apasam butonul “optimizare” pentru a incepe defragmentarea.

2. Smart Defrag

blank
Smart Defrag este unul dintre cele mai bune instrumente dezoltat de IObit. Acesta este foarte simplu, interfata foarte prietenoasa si usor de folosit de catre noii useri. Simplifica sistemul de fisiere si plaseaza fisierele si directoarele frecvent utilizate in topul listei de prioritare. Cu alte cuvinte, acesta particularizeaza calculatorul in functie de utilizarea noastra. In timpul defragmentarii este foarte silentios incat nu isi face simtita prezenta. Cea mai recenta caracteristica adaugata programului este “Boot Time Defrag”.

3. Defraggler

blank

Defraggler este un instrument foarte bun cu unele caracteristici unice. Normal, orice instrument de defragmentare ofera utilizatorilor posibilitatea selectarii partitiilor. Acest instrument ofera posibilitatea defragmentarii fisirelelor pe care dorim.
Una dintre caracteristicile acestui instrument este abilitatea mutarii fisierelor de mari dimensiuni la finalul hdd-ului. Strategic, sistemul de operare poate accesa fisierele mici mult mai rapid la inceputul hdd-ului. Se pot pune fisierele mari si care nu sunt utilizate asa des, cum art fi clipuri video, la sfarsitul partitiei, astfel ca Windows-ul va gasi cele mai mici (aplicatii) fisiere in primele rezultate facand accesarea mult mai eficienta.

blank

O alta caracteristica a acestui instrument este posibilitatea defragmentarii spatiului liber de pe hard disk care contine in general biti “reziduali” si bucati de date. Acest proces creaza o un spatiu liber din care rezulta o performanta mai buna pentru Windows atunci cand vor fi scrise noi date pe partitie. Cu aceste caracteristici destul de simple dar foarte eficiente , Defraggler poate fi o optiune pentru cei care se simt atrasi de optiuni avansate.

4. Austrogics Disc Defragmenter

O interfata atractiva, un meniu drop-down al partitiilor cu cateva caracteristici unice fac ca Auslogics Disc Defragmenter sa fie un instrument remarcat din categoria sa.

blank

Acest element particular (Speed Map) arata utilizatorilor zonele lente / rapide demarcate de o linie, alaturi de o optiune de mutare a fisierelor in anumite zone de prioritate cu permisiunea userilor. In plus, orice utilizator poate muta fisierele sistemului sau fisierele care sunt accesate cel mai frecvent in ” fast disk access zone”. Acest lucru prelungeste timpul defragmentarii dar cu siguranta mareste viteza de accesare a hard disk-ului.

blank

5. Power Defragmenter

Acesta este un utilitar care defragmenteza fisierele si folderele din command prompt. Acesta este special conceput pentru Sysinternal’s contig cu o interfata grafica. “Contig” este un singur fisier care poate structura toate fisierele din calculatorul dvs. Ca si Power Defragmenter se bazeaza pe Contig, instalarea nefiind necesara. Doar descarcati-l cu Contig si pastrati ambele fisiere in acelas folder iar apoi acesta pregatit sa ruleze la comanda voastra.

blank
Utilizatorul poate alege defragmentarea anumitor fisiere, foldere sau a unei partitii cu “triple pass mode” pentru dispozitivele detasabile. Per ansamblu, Power Defragmenter este un instrument simplu pentru utilizatorii care nu vor mare lucru de la instrumentele de defragmentare.

blank

 

OBS: Am adus o completare a acestui articol dupa ce am vazut in cateva comentarii si pe 2 forumuri despre un alt program care defragmenteaza calculatorul si care ajuta foarte mult la performanta acestuia.

6. Diskeeper

Deskeeper este un program foarte performant care iti pastreaza calculatorul intr-o stare de rulare foarte buna. Acesta ruleaza 24/7 intr-un mod transparent, prezenta acestuia nefiind simtita vizibil.

blank

Puteti afla mai multe informatii si il puteti descarca de pe pagina oficiala.

Ultuma actualizare 20 July 2013 by Alexandru Ionut

4 thoughts on “Programe de defragmentare a hard disk-ului”

  1. Momentan folosesc Auslogics Disc Defragmenter. Eu personal defragmentez de 3-4 ori pe saptamana, de ce cele mai multe ori cand nu mai am ce face la calculator.

    Reply
  2. referitor la articolul tau despre viteza Crome. multumesc de sfaturi. deci si eu stiam ca e cel mai rapid dar nu stiam de ce nu si la mine… am sa incerc sas si urmez sfaturile tale ,mai ales ca vreau sa renunt la opera. ma cam incurca pe unele siteuri. succes

    Reply
    • o doamne, urasc opera. Mai nou am vazut ca este super fain safari. Dar oricum de cateva zile merge chrome de rupe. Am oprit din multimea de add-onuri. Aveam foarte multe si inutile. Imi consuma uneori si 1.5gb ram.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.