Cum deconectam in siguranta stick-ul de memorie din USB – rev 2022

Nu este bine sa deconectam stick-ul din portul USB doar prin simpla tragere a acestuia din port. Daca facem acest lucru, sistemul de operare ne va intreba daca exista vreo posibila problema cu acesta. Plus de altfel, riscam sa pierdem date importante, erori ale aplicatiilor etc. Uneori, deconectarea stick-ului in siguranta nu este asa de usor cum ar fi trebuit sa fie.

UPDATE: in noile versiuni ale sistemului de operare, informatiile din acest articol nu mai sunt valabile. Putem elimina foarte simplu stickul de memorie din portul USB fara a mai fi nevoie de alti pasi. Sistemul de operare stie sa elimine stickul fara sa corupa datele de pe el. Trebuie insa sa tinem cont ca trebuie sa inchidem documentele sau fisierele deschise in acel moment si care sunt localizate pe memoria USB.

In acest articol, am sa va prezint cateva informatii care va pot ajuta sa scoateti in siguranta stick-ul conectat la calculator.

Sigur stiti ca in momentul conectarii unui stick in portul usb al calculatorului, va aparea o iconita si cu un OK verde, in system tray (langa ceas). In momentul cand doriti sa scoateti stick-ul din unitate, apasati pe acea iconita si alegeti “Eject Disk sau eject mass storage device”. Daca ne va aparea mesajul “safe to remove hardware”, putem deconecta stick-ul fara nici o problema.

Uneori ne putem lovi de ceva neplacut. Windows-ul ne poate spune ca acel dispozitiv este folosit in acem moment – this device is currently in use. Partea si mai putin placuta estea aceea ca nu putem afla serviciu anume ne foloseste stick-ul. Adica ce aplicatie sau task nu ne permite deconectarea in siguranta a memoriei USB. Ignorand mesajul si tragand stick-ul odin portul USB, riscam sa corupem datele de pe el. Ce ar fi de facut in acest caz?

1. inchidem toate aplicatiile si ferestrele deschise si reincercam scoaterea stick-ului din portul usb.

2. restartam pc-ul

3. sau mai simplu, log off – log on.

4. Aplicatia Unlocker. (aplicatia nu a mai fost actualizata din 2013. am eliminat link-ul direct catre ea)  E simpla, nu costa nimic si face de toate. Ne ajuta sa eliberam fisierele pe care Windows-ul nu vrea sa le stearga sau ne poate ajuta sa deblocam dispozitivele de stocare externe.

Aplicatia ne va spune ce anume blocheaza scoaterea in siguranta a stick-ului si poate inchide acelui proces.

Ultima actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum deconectam in siguranta stick-ul de memorie din USB – rev 2022”

  1. De când a apărut XP-ul niciodată, dar absolut niciodată nu am dat eject la memoriile flash conectate, ci doar m-am asigurat că nu se mai scrie pe ele nimic și le-am deconectat direct.

    Mi-au trecut prin mână multe stick-uri, SDuri, CFuri sau HDDuri în rack conectate tot pe USB și niciunul nu are absolut nimic până în prezent.

    Reply
    • ai facut bine ca te-ai asigurat. Multi utilizatori incepatori nu se asigura, si tocmai aici e buna aceasta functie. Te anunta daca o anumita aplicatie se foloseste de dispozitivul usb. Daca nu ma insel, de la Windows 7 spre zilele noastre, nu este o problema ca il scoatem direct. Dar inainte trebuia dat unmount. Stiu prieteni care si-au stricat cateva carduri de memorie scotandu-le direct, ce-i drept, se copia ceva pe ele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.