Cum deconectam in siguranta stick-ul din USB

27 June 2013

Nu este bine sa deconectam stick-ul din portul USB doar prin simpla tragere a acestuia din unitate. Daca facem acest lucru, Windows-ul ne va intreba daca exista vreo posibila problema cu acesta. Plus de altfel, riscam sa pierdem date importante, erori ale aplicatiilor etc. Uneori, deconectarea stick-ului in siguranta nu este asa de usor cum ar fi trebuit sa fie.

In acest articol, am sa va prezint cateva informatii care va pot ajuta sa scoateti in siguranta stick-ul conectat la calculator.

Sigur stiti ca in momentul conectarii unui stick in portul usb al calculatorului, va aparea o iconita si cu un OK verde, in system tray (langa ceas). In momentul cand doriti sa scoateti stick-ul din unitate, apasati pe acea iconita si alegeti “Eject Disk, sau eject mass storege device”. Daca ne va aparea mesajul “safe to remove hardware”, putem deconecta stick-ul fara nici o problema.

Uneori ne putem lovi de ceva neplacut. Windows-ul ne poate spune ca acel dispozitiv este folosit – this device is currently in use. Partea si mai putin placuta, estea aceea ca nu putem afla ceea ce ne foloseste stick-ul. Adica, ce aplicatie sau task nu ne permite aceste scoaterea dispozitivului usb. Ignorand mesajul si tragand stick-ul din unitate, riscam ceea ce am scris eu mai sus. Ce ar fi de facut?

1. inchidem toate aplicatiile si ferestrele deschise, si reincercam scoaterea stick-ului.

2. restartam pc-ul (nu hibernare, nu sleep)

3. sau mai simplu, log off – log on.

4. Aplicatia Unlocker. E simpla, nu costa nimic, si face de toate. Ne ajuta sa eliberam fisierele pe care Windows-ul nu vrea sa le stearga, sau ne poate ajuta sa deblocam dispozitivele de stocare externe.

Aplicatia ne va spune ce anume blocheaza scoaterea in siguranta a stick-ului, si poate omora acelui proces.

2 Comments

  • Ariel 29 June 2013 at 8:06 pm

    De când a apărut XP-ul niciodată, dar absolut niciodată nu am dat eject la memoriile flash conectate, ci doar m-am asigurat că nu se mai scrie pe ele nimic și le-am deconectat direct.

    Mi-au trecut prin mână multe stick-uri, SDuri, CFuri sau HDDuri în rack conectate tot pe USB și niciunul nu are absolut nimic până în prezent.

    • Alexandru Ionut 30 June 2013 at 10:59 am

      ai facut bine ca te-ai asigurat. Multi utilizatori incepatori nu se asigura, si tocmai aici e buna aceasta functie. Te anunta daca o anumita aplicatie se foloseste de dispozitivul usb. Daca nu ma insel, de la Windows 7 spre zilele noastre, nu este o problema ca il scoatem direct. Dar inainte trebuia dat unmount. Stiu prieteni care si-au stricat cateva carduri de memorie scotandu-le direct, ce-i drept, se copia ceva pe ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.