Stick-urile USB au evoluat foarte mult in ultimul timp. Deja am ajuns sa gasim pe piata stick de 1Tb. Cine se gandea la asa ceva acum cativa ani? Cred ca nimeni. Primul stick USB a aparut cu capacitatea de 8Mb, ceea ce nu mai insemana absolut nimic in ziua de azi, dar atunci era ceva tinand cont ca o discheta avea 1.44 Mb.
Aceste dispozitive USB sunt utilizate tot mai des in defavoarea CD-urilor si DVD-urilor care necesita o ardere permanenta. Stick-ul poate fi folosit pentru stocarea oricarui tip de fisier, poate fi golit, formatat etc, este compatibil cu toate tipurile de calculatoare care sunt dotate cu porturi USB, au o viteza de citire-scriere superioara unui compact disc. Cele mai rapide stick-uri sunt cele pe USB 3.0.
Pe cat de util si practic este acest dispozitiv de stocare USB, pe atat de periculos poate fi. Ganditi-va doar de cate ori il conectati, deconectati la diferite porturi de intrare USB, fara sa va ganditi o secunda la securitate si protectie. Nu vorbesc doar de “safe ejection” pentru prevenirea datelor de a fi corupte, ci la procentul foarte mare de posibilitate de a fi infectat cu virusi, malware, si alte aplicatii periculoase. Ar trebui sa acordam o atentie sporita securitatii USB, la fel de mult cum acordam si securitatii hard disk-ului si internetului.
Ca observatie, aflati cum se poate elimina protectia la scriere aparuta la un stick USB, si formatarea acestuia. In cazul in care cineva are probleme de acest gen.
Este foarte importanta scanarea fiecarui dispozitiv de stocare USB conectat, in special acelor care intra in contact cu mai multe calculatoare. Scanarea poate fi realizata cu ajutorul unui antivirus dar si cu anumite programe de protejare USB. In continuare voi numi doua dintre acestea: BitDefender USB Immunizer si USB Dummy Protect. [adsense float=”center”]
In cazul in care nu stiati, virusarea unui calculator cu ajutorul unui stick, se produce foarte rapid datorita rularii automate a dispozitivelor montate la portul USB. Acest lucru este posibil datorita prezentei fisierului autorun.inf. BitDefender, compania cea mai buna in solutii de securitate, ofera un instrument gratuit numit USB Immunizer care ofera protectie impotriva fisierelor autorun.inf infectate, prin adaugarea propriului fisier autorun.inf care nu poate fi sters sau inlocuit.
BitDefender USB Immunizer este compatibil cu Windows XP, Vista, si Windows 7, si cu dispozitivele USB care sunt formatate FAT, FAT32, sau NTFS.
Ca observatie, aflati care este cel mai bun de sistem de fisiere pentru stick.
Al doilea program pe care il voi aminti, este USB Dummy Protect. Acesta functionaza pe baza teoriei urmatoare: virusii sau programele malware necesita spatiu disponibil pentru a putea exista pe un dispozitiv, asa ca, se presupune ca umplerea full a acestuia elimina din start aceasta teorie. Nu stiu cat de plauzibila este, dar sa-i dam o sansa. Aici vine in ajutor USB Dummy Protect. Acesta incarca un fisier dummy.file pe stick, care va prelua fiecare bit liber. Daca vrem sa stergem protectia, atunci stergem acest fisier.
Nu se recomanda acest program in cazul in care incarcam si descarcam informatii de pe stick, foarte des. In schimb, este recomandat atunci cand continutul stick-ului va suferii modificari foarte rar. In plus, daca folosim FAT, metoda nu va functiona daca avem mai mult de 4 Gb spatiu liber (dimensiunea maxima a unui fisier pe FAT este de 4GB). Pentru NTFS nu ar trebui sa apara probleme.
Ca sfat!
Aveti mare grija cui imprumutati stick-ul, si la ce calculatoare il conectati. Pe langa faptul ca va puteti virusa propriul calculator, exista sansa pierderii informatiilor importante de pe dispozitiv. Recomand scanare periodica a stick-ului.
Ati avut vreodata vreo problema de genul? Cum va protejati impotriva dispozitivelor USB care pot contine virusi, si cum aveti grija de acestea?
in curand uiti limba romana de tot…de cand te-ai facut belgian :D:D
Nuu :)) a fost doar neatentie :D
Cred ca ai uitat sa pui un “ce” in titlu :)oricum misto articolul.
Multumesc ca m-ai anuntat. Nu observasem greseala :(