Când spun calculator, mă refer la acel sistem desktop care ne permite să efectuăm adevărate activități pe el. Acesta este construit în jurul unei arhitecturi deschise și poate fi configurat în funcție de nevoile personale.
Chiar dacă uneori spunem calculator chiar și unui laptop, acesta nu se compară cu sistemul desktop. Într-adevăr, laptopul este un calculator personal, dar foarte puțin configurabil. Îi putem face mici upgrade-uri, dar nimic mai mult. Să nu mai vorbesc de tablete și smartphone-uri. Cei care susțin că acestea vor înlocui desktop-urile și laptop-urile, nu știu ce vorbesc. Aceste ultime două dispozitive sunt mici jucării pe lângă un desktop, dar și pe lângă un laptop. Știu ce zic pentru că am avut PC, iar acum am laptop, tabletă și smartphone.
Acum am să vă prezint o parte din motivele pentru care calculatoarele clasice nu vor dispărea niciodată.
De ce PC-urile nu vor dispărea
1. Jocuri foarte performante
Nimic nu poate testa mai bine performanța unui PC, decât un joc foarte serios. Nici în 100 de ani dispozitivele mobile nu vor atinge performanța grafică a unui PC. Laptop-urile încearcă asta, dar cu greu.
2. Crearea de conținut
Orice fel de conținut. De la documente, prelucrări grafice, randări etc.
3. Rularea software-urilor foarte puternice
Sunt o grămadă de exemple, așa că nu am să vi le enumăr. Știe fiecare ce înseamnă un soft complex.
4. Multitasking adevărat
Nu cu ceea ce se laudă unele tablete și smartphone-uri. Multitasking adevărat e atunci când avem deschise o mulțime de aplicații, și mai avem și 3 sau 4 jocuri care sunt minimizate în bara de start.
5. Conectarea mai multor monitoare
Abilitatea de a rula mai multe monitoare la un singur PC înseamna productivitate. Putem avea acces rapid la toate aplicațiile pe care le-am deschis.
6. Virtualizare
Telefoanele și tabletele nu pot rula un sistem de operare într-o mașină virtuală. Pe un PC este foarte ușor. Putem rula mașini virtuale cu diferite sisteme de operare Linux sau Windows, dar și dual boot.
7. Spațiu de stocare mare
Când zic mare, zic aproape nelimitat. Putem adăuga 5, 10, 20, 30 TB. Nu doar un card de 64GB.
8. Home Server/Media Centre
Conectăm un tuner TV, un sistem audio și multe altele.
9. Tastatură completă și mouse
Cu ajutorul cărora putem tasta și accesa orice, foarte rapid și cu o acuratețe foarte mare. Bine, și unei tablete sau smartphone îi putem atașa o tastatură, dar tot nu se poate compara.
10. Construirea / personalizarea unui calculator
Dacă vrei să faci upgrade la procesorul unui desktop, nimic nu te oprește. La fel și cu celelalte componente. Unei tablete nu-i poți schimba nimic. Un calculator ți-l poți construi după nevoile tale.
N-am ultimul model de tabletă sau smartphone, dar indiferent dacă e sau nu de ultimă generație, tot degeaba. La un smartphone n-am mari așteptări, pentru că el are rolul lui principal. Acela de a suna și de a da mesaje. Restul e bonus. În schimb, tableta m-a dezamăgit. Singurele care par mai ok sunt cele cu Windows 8. Tabletele cu Android sunt jucării, în special din punct de vedere al multitasking-ului.
Aștept să mă contraziceți.
Ultuma actualizare 18 September 2013 by Alexandru Ionut
1) Cred că schimbarea nu o decidem noi ci “mașinile” de marketing ale vânzătorilor.
2) Multe dintre punctele enumerate de tine se vor rezolva prin mutarea aplicațiilor în cloud. Practic o tabletă pe care o conectezi la un monitor (sau TV) plus o tastatură rezolvă majoritatea nevoilor pe care le-ai prezentat. Le rezolvă cu condiția ca aplicațiile să fie în cloud.
Nu cred că poate nici marketing-ul să schimbe acest lucru prea curând. Părerea mea. Lumea cere ceea ce are nevoie. Legat de cloud, cred că mai e mult până acolo. Mă sperie faptul că vom depinde doar de internet în absolut toate activitățile noastre desfășurate pe calculator. Nu cred că vom prinde noi această transformare majoră. Sunt multe de modificat și îmbunătățit la tehnologia actuală, apoi să se ia în calcul un alt nivel.
Cred ca te-ai cam hazardat facand apologia desktopului. Cu o reticenta pe care nu stiam ca o ai in dotare, sustii ca tehnologia actuala si-a atins limitele in conditiile in care, de fapt, este in plina dezvoltare.
E ca si cum ai fi afirmat, cu ceva timp in urma, ca televizoarele cu tub catodic vor dainui vesnic fiindca LCD-urile nu vor avea niciodata un unghi de vizibilitate rezonabil. Numai ca intre timp au intervenit unele imbunatatiri si au aparut tehnologii mai performate.
“Nici în 100 de ani dispozitivele mobile nu vor atinge performanța grafică a unui PC”. Nimic mai fals : peste 100 de ani,foarte probabil, hologramele vor fi simple jucarii pentru copii. Gandeste-te doar la Kinect,in cazul jocurilor sau la proaspat lansatii Google Glasses ce evolutie reprezinta. Eu cred ca, in cel mult 20 de ani, tehnologia din Minority Report va fi deja accesibila. Unde crezi ca si-ar mai avea locul batranul desktop in configuratia asta? :D
Îți mulțumesc de feedback.
Partea cu 100 de ani am folosit-o oarecum metaforic. Probabil am fost mult prea radical atunci când mi-am exprimat punctul de vedere, dar asta cred eu după ce m-am lovit de limitările unui smartphone și ale unei tablete. Pur și simplu, ești mult mai limitat decât ca atunci când ai utiliza un PC.
Ai adus argumente foarte bune în comentariu, dar PC-ul tot nu va dispărea și chiar își va avea locul în acest univers tehnologic. Componentele acestuia vor fi dezvoltate tot mai mult. Acum 5, 6 ani, nu știu exact, un dual core era în top. Deja era accesibil multor utilizatori. Acum au ajuns la i7, Intel Haswell etc. Curând vor sparge și această barieră. Desktop-ul poate își va pierde din popularitate, dar va tine pasul cu tehnologia. La fel și plăcile video și jocurile pentru acesta.
Probabil vor aduce modificări ale dimensiunii, dar tot desktop se va numi. Monitoarele nu mai sunt cu tub, dar sunt plate și mult mai mari. O unitate performanta nu e mică, ci mare. Asta pentru că are nevoie de o anumită instalație de răcire, ventilație etc. O placă video performantă nu e mică, ci ocupă de 4 ori spațiul unei plăci video de acum 8 ani. Nu o vor puteam monta într-o tabletă, ci într-un desktop.
Ce se întâmplă când ai un smartphone foarte performant și stai pe net mult timp, filmezi sau joci ceva? Se încinge ca naiba.
Dacă ar trebui să revoluționeze ceva, bateriile ar merita acest lucru.
sunt de acord cu tine. nu vor disparea niciodata pentru ca au un impact urias asupra utilizatorilor. poate ca snt mult mai ieftine si lumea inca le foloseste si o sa le foloseasca. probabil nivelul utilizarii lor va mai scadea in timp ptr ca multi tind spre mai nou si mai performant dar la nivel de hardware sunt mai accesibile, si nimanui nu o sa ii convina sa cumpere o noua tableta daca aceasta se strica.
Bine, că nici tableta nu se strică cu una, cu două. Dezavantajul e că în 12 luni trebuie să o schimbi dacă vrei ceva mai ok. Calculatorului îi poți face upgrade rapid și ușor.
Desktopul de care vorbesti tu nu va semana nici pe departe cu cel actual. Atat functiile cat si structura vor fi atat de diferite fata de ceea ce este in prezent incat va fi foarte greu sa realizezi ca “stramosul” acelui dispozitiv este ditamai cutioiul bagat odata pe sub birou. Un mp3 player parca nu prea seamana cu vechiul casetofon, nu-i asa? Nici macar denumirea nu a fost pastrata. ;)
La faza cu bateriile sunt de acord. E ciudat decalajul aparut intre evolutia tehnologica a unor elemente ale dispozitivelor actuale si cea a componentei care constituie resursa energetica a ansamblului.
Eu vorbesc de desktop-urile care sunt de prin 2004 spre zilele noastre. Eu atunci mi-am luat primul calculator. Mai vechi de atât nu prea știu cum arătau, doar ce am mai văzut pe net. Din 2004 până astăzi, unitatea centrală are aproximativ aceeași dimensiune, dar cu o tendință de creștere. Monitoarele sunt altceva față de cele din 2004.
În fine, vom vedea ce va fi. Am un PI în țară :D, încă funcționabil și care are win95. Ăla va rămâne ca amintire. Uite-l aici (scuză-mi prezentarea de amator și vocea mea de aur): http://www.youtube.com/watch?v=CHbTlKC76Sg
Motivele prezentate de tine mi se par foarte bune. Nu are cine sa inlocuiasca un pc personal ca cel aflat in casa.
Da aici are dreptate si eu am tableta dar nu se poate compara cu desktopul,viteza mousului este mult mai mare decat a degetului sau cand lucrez intr-un excel nu se poate compara cu tableta,sau cand ma uit la un film pe un ecran de 22 inch sau pe unul de 10 inch cat are tableta.
Asta este Desktopul nu poate disparea!
Ziua buna.
Istoria mea cu calculatorul porneste din vremuri imemoriale, primul PC cu care am luat contact avand la baza un procesor Intel X386, care rula cu mandrie DOS + Norton Commander, o interfata in care puteai sa folosesti si mouse’ul. De atunci am avut parte de toate etapele si am fost implicat activ in ele, urmarind si traind evolutia PC’ului pana la cel care il stim astazi. De atunci si pana acum ca si schimbari majore de structura pot marca trecerea prin 1996 de la standardul AT la cel ATX odata cu lansarea lui Pentium II si sa zicem E-ATX/M-ATX ca imbunatatiri ulerioare care au prins mai mult sau mai putin. In rest … PC’ul de astazi este la fel ca primul ATX … imbunatatiri ca SCSI/S-ATA/AGP/PCX/DDR(1,2,3,4)USB(1,2,3) si asa mai departe ramanad doar ca imbunatatiri ce nu au schimbat cu nimic PC’ul de la origini. Ca cineva spunea mai sus de viitoarele reduceri ale dimeniunilor, tentative au existat de multa vreme (micro/miniATX) care insa nu au prins pe piata si aici probabil ca cel mai mare esec il putem lua pe cel al conceptului Barebone PC si chiar CUBE de la Apple.
Asaltul pe care il vedem astazi pe piata mobila se datoreaza faptului ca cel putin pana prin 2005 acest domeniu a fost neglijat total de catre producatori. In toata aceasta perioada PC’ul a fost cel perfectionat si a continuat sa fie … astfel ca aveam mai mult IT decat C. Daca PC’ul a ajuns cumva la apogeul sau inca de acum cativa ani … piata mobila era inca in stadiul incipient si aici trebuia facut ceva. PC’ul in forma actuala va mai ramane inca pe piata multi ani de acum inainte deoarece o trecere spre o forma evoluata ar insemna depasirea barierelor actuale … care s’ar putea face inca de azi … problema este ca asta ar insemna costuri uriase pentru producatorii care nu sunt siguri ca o trecere radicala ar avea succes si in felul asta si’ar recupera banii. Acest lucru se va intampla doar in ziua in care tehnologia mobila va ajunge aproape de cea fixa … pentru ca cele doua sa pota fi interconectate la nivelul urmator. Aici insa mai este multa pita de mancat … momentan totul este la nivel experimental.
Ca sa trag o concluzie si multe cate am scris pana acum spun doar ca … PC’ul actual va mai ramane o vreme la fel si doar va fi imbunatatit in salturi mult mai mici decat inainte. La ora actuala cei care il prefera sunt satisfacuti si producatorii au grija de asta. Tehnologia mobila va merge inainte si se va dezvolta distinct.
Îți mulțumesc pentru mesaj. Îl pot considera o completare a articolului.
Cu placere … imi cer scuze pentru greselile de ortografie si literele mancate … inca dormeam cand am scris postul! :D