Cum eliminam fluctuatiile de sunet dintre dialog si actiune

Daca vi se intampla sa va uitati la filme in care dialogul abia se aude, iar apoi sa va treziti cu un zgomot foarte mare atunci cand este desfasurata o scena cu actiune, puteti rezolva aceasta problema cu VLC. Uneori aceste fluctuatii de volum fac filmul mult mai captivant, dar sunt enervante atunci cand nu vreti sa treziti copiii in caz ca ati adormit cu ei, sau vecinii care abia asteapta sa sune la politie.

Pentru a scapa de aceasta fluctuatie, trebuie sa aveti VLC instalat. Daca nu il aveti, il puteti descarca de aici.

După ce l-ati instalat, rulati un film iar apoi faceti urmatoarele:

 1. Tools – Effect and Filters si apoi click pe tabul Compressor
 2. Fara sa schimbati volumul filmului de unde in mod normal ati face-o, cautati o scena linistita din film si mariti Makeup Gain glisand cu mouse-ul bara verticala de volum la un nivel confortabil.
 3. Ridicati cursorul de la Ratio pana sus. Acest lucru face ca orice sunet peste pragul limita va ramane la nivelul setat.
 4. Fara sa schimbati volumul, cautati o scena cu actiune si foarte zgomotoasa din film si rulati-o. Micsorati glisorul de la Threshold la un nivel comod.
 5. La optiunea Attack glisati pana la aproximativ 50ms, si la Release pana la aproximativ 300ms.

Acum incarcati sa vizionati filmul. O sa observati ca fara a schimba volumul de la locul sau obisnuit, dialogul este mai usor de auzit, iar scenele cu actiune si zgomot foarte mult sunt la un nivel apropiat. Bineinteles, va puteti intoarce la setari si sa le modificati dupa bunul plac.

 

Ultuma actualizare 18 January 2015 by Alexandru Ionut

7 thoughts on “Cum eliminam fluctuatiile de sunet dintre dialog si actiune”

 1. Daca sunetul e tras prost (noise pe fundal, microfoane proaste) o sa se auda naspa partile incete. Nu stiu daca VLC are dither in el, dar daca o are, ar trebui activata functia.
  Prefer totusi o “normalizare” a sunetului decat o comprimare.

  Reply
  • N-am incercat pe filme cu sunet prost, zgomot pe fundal etc, dar am incercat pe film de o calitate buna, dar uneori aia vorbeau de abea ii auzeam si trebuia sa dau boxele mai tare, apoi incepeau impuscaturile de-mi rupeau membrana la difuzoare :-s. Nu am incercat pe TS sau CAM.

  • Nah, acuma mai e si chestia ca asa a fost facut filmul la montaj. Inginerul de sunet a lasat special dialogurile mai incet, etc. E de discutat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.