Cum se face un stick bootabil cu Unetbootin

4 July 2013

Daca doriti sa faceti un stick bootabil cu un anumit sistem de operare, atunci Unetbootin este una dintre cele mai bune aplicatii cu ajutorul caruia puteti realiza acest lucru. Aplicatia permite crearea unui mediu live USB cu orice distributie bazata pe platforma Linux, dar si cu orice versiune a sistemului de operare Windows.

Avantajul utilizarii unui stick in locului unui CD sau DVD este acela ca il putem formata atunci cand dorim si nu stam cu grija ca il putem zgaria.

Unetbootin ne poate ajuta sa descarcam una din numeroasele distributii suportate de acesta, sau pur si simplu ne ajuta sa copiem imaginea ISO cu sistemul de operare pe stick, in cazul in care il avem salvat intr-o anumita locatie pe hard disk.

Cerinte pentru rularea aplicatiei

– compatibil cu sistemul de operare Windows 2000/Xp/Vista/7/8, Linux, sau Mac OS X. Stick-ul bootabil pe care il vom crea, va rula doar pe calculatoare, nu si pe mac-uri.
– conexiune la internet in cazul in care alegem ca acesta sa descarce o anumita distributie

Caracteristici

– stick bootabil cu sisteme de operare
– poate fi folosit si pentru a incarca diferite utilitare pentru sistem, incluzand: parted magic, SystemRescueCD, Super Grub Disk, Dr.Web Antivirus, Backtrack, Ophcrack, FreeDOS, etc.

Cum facem stick-ul bootabil

1. Daca dorim sa punem o anumita distributie pe stick, atunci bifam “distribution”, selectam Ubuntu (de exemplu) si alegem una din versiuni. In cazul de fata am ales 13.04 x64. [adsense float=”center”]

stick bootabil cu unetbootin

 

La tipul mediului, alegem USB Drive, apoi selectam litera corespunzatoare stick-ului nostru si apasam Ok. Procesul va dura in functie de viteza conexiunii la internet pentru ca aplicatia va descarca sistemul de operare in temp, iar apoi il va copia pe stick.

2. Daca deja avem imaginea ISO cu sistemul de operare in calculator, atunci nu trebuie decat sa bifam Diskimage si sa navigam la locatia fisierului ISO. Dupa ce il selectam si apasam Open, urmam procedeul de mai sus. Selectam USB Drive, alegem stick-ul si apasam ok. De data aceasta nu va mai trebui sa asteptam foarte mult deoarece imaginea ISO se afla deja in calculator.

Dupa ce procedeul de creare a unui stick bootabil s-a terminat, aplicatia va afisa un mesaj prin care ni se cere restartarea calculatorului. Fie optam pentru restartarea imediata, fie apasam cancel pentru a restarta ulterior.

Dupa parerea mea, unetbootin pare cea mai buna aplicatie din categoria sa. Daca utilizati o distributie Linux, procedeul de creare a mediului bootabil este acelasi. Pe langa aceasta aplicatie, exista multe altele care permit acelasi lucru. Din pacate, nu toate sunt compatibile atat cu Windows, cat si cu Linux si Mac.

Ce aplicatie folositi pentru a face un stick bootabil?

13 Comments

 • Ionut Catalin 29 July 2016 at 5:08 pm

  Unde este Mac OS ?, că eu nu l-am găsit în listă..

 • feraru dan 16 May 2016 at 3:40 pm

  O intrebare la dvs…….CUM POT COPIA UN STICK BOOTABIL PE ALT STICK cu WINDOWS 7,8, 10?

 • Graty 4 January 2015 at 7:35 pm

  Buna si eu l-am facut.Dar cand intru in bios sa-l rulez nu imi apare.

  • Alexandru Ionut 4 January 2015 at 8:01 pm

   Ai dezactivat UEFI? Incearca sa intri in boot-menu apasand Tab sau F12.

 • Petru 3 November 2014 at 11:28 am

  Eu cu rufus fac. Am vazut un tut www. amatorpc.ml/cum-facem-unstick-usb-bootabil-cu-orce-sistem-de-operare/ este foarte simplu

 • MIhai 8 February 2014 at 1:56 am

  Alexandru, te rog frumos daca ma poti ajuta si pe mine sa fac un stik bootabil, am tras back track si nu reusesc sub nici o forma. de doua zile ma tot uit pe tutoriale si nu pricem mai nimic, ce este drept ca nici nu prea sunt in domeniul it de multa vreme. ms

  • Alexandru Ionut 8 February 2014 at 12:00 pm

   Păi am explicat în articol. Descarci imaginea ISO, bifezi diskimage, click pe butonul acela din dreapta cu trei puncte pe el care îți permite navigarea la locația imaginii descărcate în calculator, click apoi pe fișierul iso de pe hdd și open.

   Din unetbootin selectezi litera corespunzătoare stick-ului și apeși ok. Aștepți să se copieze imaginea pe stick, iar apoi îl poți folosi.

 • Mihai 1 January 2014 at 5:36 pm

  Eu as vrea sa pun 3 sisteme de operare pe un singur stick, se poate?
  Am reusit sa le pun pe stick, dar imi booteaza doar windows xp si windows 7 si sistemul de operare linux nu imi functioneaza, ar putea sa existe o solutie in cazul asta? spuneti-mi cum :D
  Multumesc de raspuns!

 • Yamasha 4 July 2013 at 9:00 pm

  Eu zic ca cea mai buna varianta, care nu da gres, este cea din DISKPART, mie nu mi-a facut niciodata probleme. Cu programe am mai patit sa nu booteze sau sa faca figuri instalarea…

  • valentin 14 November 2015 at 12:13 am

   POTI SA DESCRII UN PIC CUM AI FACUT ASTA CU DISKPART?

 • Lorenz 4 July 2013 at 11:05 am

  vrem sa avem un stick bootabil cu Windows XP, Vista, 7, 8 si Ubuntu
  cum procedam?

  • Alexandru Ionut 4 July 2013 at 3:58 pm

   Pentru Ubuntu faci ceea ce am facut eu in tutorial. E gratuit, iar unetbootin in poate descarca fara nici o problema.

   Pentru oricare dintre Windows-uri, le faci o imagine iso in calculator (de pe CD-DVD original, sau dupa caz). Mai departe, scrie in tutorial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.