Cum mi-am luat-o cu memoria RAM pentru laptop

Vă povesteam acum ceva timp că m-am despărțit de vechiul și iubitul meu laptop – Acer Extensa, și am trecut la altul mult mai tânăr decât el, și ceva mai performant.  De data asta folosesc un Lenovo. Fiind mai nou cu vreo 5 ani, automat că în teste stă mult mai bine. Singurul lucru ce i-a lipsit și am vrut neapărat să upgradez, a fost memoria RAM. Dacă pe Acer aveam 4Gb DDR2 iar OS-ul pe x64 mergea foarte bine, nu același lucru puteam spune și despre cei 2Gb DDr3 de pe Lenovo. Așa că am vrut neapărat să-i fac upgrade de RAM.

Cum procedăm când vrem să-i facem upgrade de RAM laptop-ului?

Păi în mod normal, demontăm capacul de pe spate și scoatem plăcuța ram existentă. De obicei, pe aceasta este trecută frecvența de lucru și capacitatea de memorie. Ne putem da seama destul de ușor de ceea ce noi avem nevoie. De preferat ar fi să cumpărăm aceeași marcă cu cea existentă, cu toate că nu va fi ușor acest lucru, chiar dacă nu e neapărat obligatoriu. Dacă plăcuțele RAM îndeplinesc aceleași caracteristici, nu e nici o problemă că vor fi mărci diferite. Trebuie să existe o compatibilitate între ele. Altfel nu vor funcționa corespunzător sau chiar deloc.

O altă posibilitate, și pe care o recomand, este utilizarea unui program care prezintă toate informațiile necesare în legătură cu memoria RAM a calculatorului sau a laptop-ului. Există foarte multe asemenea programe, dar eu folosesc Aida64. Îmi zice detaliat toate informațiile despre memoria RAM. Pot afla absolut orice mă interesează atât de placa deja instalată, cât și de compatibilitatea slotului memoriei RAM.

Știind toate detaliile legate frecvența și capacitatea maximă pe care o suportă slotul de memorie, plec să-mi cumpăr plăcuță. Am decis să cumpăr una de 4Gb, și să am un total de 6. Nu e nici o problemă dacă există această diferență de mărime între cele două placuțe RAM, atât timp cât au aceeași frecvență sau o frecvență compatibilă. [adsense float=”center”]

Tocmai acum apare marea mea problemă.

Plec și ajung Saturn.be, un magazin imens de electronice și electrocasnice. Au orice ține de tehnologie, dar se mai întâmplă să nu aibă exact ceea ce cauți. Ajung la raionul unde au plăcuțe RAM, și încep să caut. Vine și puștanul care e șef pe teritoriul său, și vrea să mă ajute. Au orice, dar nu au 4Gb DDR 3 la 1333. Nici măcar 2Gb la 1333. În schimb, au 4Gb la 1600, și cică ia-o că-i bună. Prietene, glumești? Nu e compatibilă. Merg cu ăsta, caută el pe Google, și cică-i compatibilă. El a căutat marca laptop-ului și a văzut cât RAM suportă, nu și frecvența. Mi-a zis că-i mare cunoscător, că e imposibil să nu meargă, și etc. M-a făcut în așa fel încât am cumpărat-o, chiar dacă plecasem cu lecția făcută de acasă, și am cumpărat destule componente hardware la viața mea. Așa că plec acasă cu un Kingmax 4GB DDR3, 1600MHz. Vă dați seama că nu a fost compatibilă din acuza frecvenței. Din prostia mea, i-am dezlipit și eticheta. Așa că nu s-a mai pus problema de returnare. Plăcuța e perfectă, dar nu pentru laptop-ul meu. Până la urmă mi-am cumpărat alta, de data asta, un Corsair VS 4GB DDR3 1333MHz care aleargă de minune. Noroc că am găsit un magazin de componente hardware, în alt orășel.

Și uite așa am dat aproape 45 euro pe ceva ce nu folosesc. Nici o problemă, pentru că sigur va fi compatibilă cu viitorul laptop. Când voi schimba Lenovo, caut ceva nou dar cu 4Gb RAM și să suporte frecventa de 1600 MHz.

Ultima actualizare 12 august 2013 by Alexandru Ionut

9 comentarii la „Cum mi-am luat-o cu memoria RAM pentru laptop”

    • păi știam dar m-a prostit ăla :D. M-a îmbârligat până am cumpărat-o, și faza e că era și disperat să cumpăr ram. Deja anulasem o comandă de pe net, era cea bună, dar era mai scumpă cu aproape 10 eur. Așa că am zis să îmi încerc mica șansă și să merg pe mâna fraierului ăla (cu toate că fraier am fost eu :)) ). Până la urmă, tot disperat să cumpăr ram neapărat, m-am urcat în mașină și am fugit în Olanda în Sluis. E destul de aproape de Bruges și știam sigur că e un magazin cu componente hardware.

  1. Ai butonat BIOS-ul? Eu am optiune de Extreme Profile sau cam asa, ca sa imi mearga la desktop pe 1600, in schimb la laptop le-am avut default la 1600… nu am avut de ce sa imi bat capul…

    Răspunde
    • Da, dar e foarte chel. Probabil dacă-i fac un upgrade rezolv ceva, dar nu vreau să mă complic.

    • Prea târziu, mane. Și cred că riscam ceva cu update-ul la bios pe laptop. În plus, din specificațiile tehnice rezultă cu nu suportă laptopul 1600. M-aș mira să fi mers. Oricum, plăcuța încă o am. Poate îmi fac curaj într-o zi.

      PS: mulțumesc de comentariu :D cred că e primul pe aici. Mi-ai adus aminte de vremurile bune din primul an de facultate, atunci când ai venit tu cu OZN-ul ăla de PC și configurația aia care eu credeam că nu există :)). Și câte și mai câte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.