Cum aflam capacitatea memoriei RAM, tipul si viteza acesteia in Windows 10/11

Pentru a afla capacitatea memoriei RAM, dar si tipul si viteza acesteia, trebuie sa parcurgem pasii de mai jos. Procedeul este aproape identic indiferent daca sistemul de operare este Windows 10 sau 11, sau daca utilizam un laptop sau un calculator. Memoria RAM este o componenta hardware foarte importanta, o piesa foate ieftina in comparatie cu alte componente ale unui calculator, dar si destul de usor de inlocuit sau adaugat in plus daca este nevoie.

In cazul in care dorim sa aflam capacitatea memoriei RAM instalata pe un laptop sau pe un calculator care ruleaza sistemul de operare Windows, fara sa demontam ceva, avem urmatoarele posibilitati:

Metoda numarul 1 si cea mai simpla de a indentifica cata memorie RAM este instalata

Dam click dreapta pe This PC (My Computer) si selectam Properties. Va fi lansata fereastra About care ofera informatii pe scurt despre calculator sau laptop, ce procesor ruleaza, memoria RAM, dar si informatii despre sistemul de operare, cum ar fi versiunea acestuia, editia si cand a fost instalat etc.

Ceea ce ne intereseaza in momentul actual este capacitatea memoriei RAM instalata. Dupa cum putem vedea si in imaginea de mai jos, in cazul meu, memoria RAM are o capacitate de doar 8GB. Daca acum cativa ani 8GB RAM erau suficienti, la ora actuala pare fi destul de putin si chiar insuficient daca privim evolutia programelor si a jocurilor pe calculator.

O alta varianta de a ajunge la fereastra de mai sus, in cazul in care nu avem iconita This PC pe desktop, consta in apasarea tastei Windows + i care va lansa fereastra Settings. Aici vom da click pe tabul System care va lansa urmatoarea fereastra unde vom gasit tabul About.

Metoda numarul 2 de aflare a capacitatii memoriei RAM, dar si a frecventei acesteia

Daca mai sus am aflat destul de usor ceea ce ne-a interesat, adica capacitatea memoriei RAM, mai jos putem afla si ce frecventa are aceasta. Ne intereseaza acest lucru in special atunci cand dorim sa imbunatatim calculatorul sau laptopul prin adaugarea uneoi noi placute RAM daca placa de baza suporta acest lucru si sunt sloturi libere.

Frecventa memoriei RAM inseamna, in limbaj ceva mai simplu si pe intelesul tuturor, viteza de transmitere a datelor intre RAM si procesor. Cu cate frecventa memoriei este mai mare, cu atat datele sunt transmise mult mai rapid. Drept rezultat, lansarea mult mai rapida si timpul mult mai scurt de raspuns a aplicatiilor si a jocurilor instalate pe un calculator sau un laptop. Bineinteles, nu doar frecventa memoriei RAM face acest lucru posibil, dar face parte din lantul tuturor componentelor calculatorului. Cu cat sunt mai multe componente performante instalate, cu atat mai rapit timpul de raspuns al calculatorului. De aceea am instalat SSD pe laptopul meu in locul hard disk-ului normal.

Frecventa memoriei RAM o aflam rapid si simplu prin accesarea ferestrei Task Manager. Facem acest lucru dand click dreapta pe butonul Start sau pe bara de Start si alegem din meniul care este lansat optiunea Task Manager. In cazul in care fereastra Task Manager este lansata in mod minimalist, dam click pe butonul More details.

Odata lansata fereastra in mod detaliat, selectam tabul Performance si dam click pe butonul Memory, exact ca in imaginea de mai jos.

blank

Dupa cum observam in imagine, frecventa memoriei RAM care este instalata pe laptopul meu este de 1600Mhz. O frecventa RAM destul de slaba si de depasita pentru anul in care suntem. In cazul meu, nu merita sa mai fac vreun upgrade la vreo componenta hardware pentru ca laptopul este destul de vechi. La anul se vor implini 10 ani de cand l-am cumparat. Fiind fabricat tot in 2014 conform etichetei de pe spatele lui.

Cu toate astea, memoria RAM si perfomanta acesteia este destul de in regula pentru ceea ce fac eu momentan pe laptop. Nu editez video, nu am jocuri, nu folosesc aplicatii care solicita foarte mult componentele acestuia.

De-a lungul timpului am scris foarte multe articole in legatura cu memoria RAM si despre cum putem afla ce componenta a calculatorului nu functioneaza corespunzator. Pentru a reaminti o mica parte dintre ele, memoria RAM o putem verifica cu Memory Diagnostics sau cu memtest86+. Sau cat de amator am fost cand m-am dus sa cumpar o memorie RAM acum 10 ani.

1 thought on “Cum aflam capacitatea memoriei RAM, tipul si viteza acesteia in Windows 10/11”

  1. Parca ii se da destul de putina atentie la Task Manager. De multe ori ma simt nevoit sa aloc anumita memorie la anumite aplicatii si sa inchid fortat procesele la alte aplicatii.
    Este un fel de supraveghere buna a pc-ului.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.