Cum accesam partitiile Linux din Windows cu DiskInternal Linux Reader

DiskInternal Linux Reader este o aplicatie care permite accesarea partitiilor specifice platformei de operare Linux, din sistemul de operare Windows. Daca avem un dual boot (o instalare in paralel) intre un sistem de operare Windows si o distributie Linux si dorim sa accesam din Windows datele aflate pe alta partitie care are tipul de fisier Ext2/Ext3/Ext4, HFS sau ReiserFS, atunci acest lucru este posibil cu acest program.

Daca nu stiati, distributiile Linux pot citi fara nici o problema tipurile de fisiere specifice Windows-ului, dar invers nu este posibil fara ajutorul unei aplicatii. Cand utilizam dual boot intre Ubuntu si Windows, mi s-a intamplat sa am nevoie de ceva de pe partitia cu Ubuntu si sa nu pot avea acces decat daca ma loghez in sistemul de operare Ubuntu. In momentul cand rulam Ubuntu puteam accesa orice fisier de pe intreg hard disk.

Cititi: Cel mai bun sistem de fisiere pentru stick si hard disk extern

Dupa cum am scris mai sus, DiskInternals Linux Reader ne ajuta sa scapam de aceasta problema a incompatibilitatii Windows-ului cu partitiile Linux. Un prim aspect foarte important este acela ca programul este gratuit. Un al doilea lucru destul de important despre aceasta aplicatie este aceea ca permite doar citirea informatiilor, ci nu si modificarea acestora. Deci nu trebuie sa ne facem probleme in cazul in care ne gandim ca ar putea afecta celalalt sistem de operare.

Linux Reader 1.9.1.0 interfata principala

Dupa parerea mea, cred ca este o aplicatie foarte utila in cazul in care ne jucam cu mai multe sisteme de operare, pe acelasi calculator sau laptop. Dupa cum stiti, putem instala un numar foarte mare de distributii Linux in paralel cu sistemul de operare Windows, pe acelasi hard disk. Putem avea Windows, Ubuntu, Mint, Gentoo, openSuse, etc. toate pe acelasi hard disk, dar pe partitii diferite. Ganditi-va cat de simplu e sa avem acces la toate partitiile atunci cand rukam sistemiul de operare Windows.

Citeste: de ce sa convertim fat32 in ntfs, si avantajele ntfs

Nu stiu daca e insa un dezavantaj deoarece programul permite doar citirea nu si modificarea, dar totusi merita atat timp cat eu nu trebuie sa ma mai deloghez din Windows pentru a accesa un document care se afla in Ubuntu.

UPDATE:

Între timp, programul a cunoscut mai multe îmbunătățiri. Pe lângă accesarea partițiilor specifice Linux-ului, acesta poate salva fișierele de pe acele partiții într-o locație la alegere pe partițiile NTFS. Procedeul este unul foarte simplu. Accesăm partiția Ext și alegem fișierul sau folderul dorit, click dreapta pe acesta și alegem opțiunea ”save”. Mai departe e foarte simplu și nu trebuie să mai detaliez.

salvare fisiere cu Linux reader

Actualizare noiembrie 2023

Aplicatia de mai sus inca poate fi descarcata gratuit, dar exista si o versiune premium a acesteia. Mai multe detalii gasim pe site-ul oficial https://www.diskinternals.com/linux-reader/

Last Updated on 12 November 2023 by Alexandru Ionut

5 thoughts on “Cum accesam partitiile Linux din Windows cu DiskInternal Linux Reader”

  1. Mai era un programel ext2fs. Merge pe ext2/3/4, dar fara jurnalizare. Are suport pentru scriere si actioneaza ca un driver de Windows.
    In fine. O sa incerc si programelul tau.

    Reply
    • nu stiam de el. Am sa ma uit sa vad si eu despre ce e vorba. Multumesc ca l-ai amintit.

  2. Mda, l-am incercat si eu. E de fapt un soft de recuperare de date.
    Programelul recomandat de mine e vechi de vreo 2 ani, dar poti sa scrii pe partitii. ext2fsd

    Reply
    • dar vede fara nici o problema partitiile ntfs? te lasa sa vezi decat fisierele sau sa si le deschizi? o sa ma uit pe link-ul de la tine. ms

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.