Instalarea unui soft antivirus este foarte importantă pentru Windows, dar de multe ori, acest lucru poate influența timpul de răspuns al calculatorului. Din fericire, există o varietate de moduri prin care putem face ca viteza calculatorului sa nu fie foarte afectată și fără să scădem nivelul de securitate.
Aplicațiile antivirus, în mod normal scanează fiecare fișier accesat înăinte de a permite deschiderea acestuia. Dacă avem fișiere pe care le accesăm constant, precum mașini virtuale, le putem exclude. Antivirusul va ignora fiecare fișier explus, permițând deschiderea acestuia fără scanare.
Excludere fișiere
Pentru majoritatea fișierelor, excluderea nu va oferi o viteză foarte mare. Cu toate acestea, pentru fișierele largi sau o mulțime de fișiere mici, în special cele care sunt modificate frecvent, expluderea poate ajuta. Dacă excludem foderele mașinii virtuale, putem vedea o performanță semnificativă atunci când vom rula acest mod.
Atenție mare si la excludeți, pentru că uneori poate reprezenta un mare risc. Daca vom explude întrega partiție C:/ sau toate fișierele .exe, este ca și când nu am folosi un antivirus. De aceea trebuie să acordăm o mare atenție la ceea ce vom exclude. De exemplu, un alt lucru destul de rău ar fi eliminarea folderului Downloads.
Configurarea excluderilor cu Microsoft Security Essentials în Windows 7 sau Windows Defender în Windows 8, se face prin accesarea aplicației si click pe tabul Settings. Putem exclude anumite fișiere sau foldere, expluderea tuturor fișierelor care au un tip de exensie sau excluderea unui proces cu un specific nume. [adsense float=”center”]
Utilizare Game Mode
Anumite aplicații antivirus oferă opțiunea ‘gaming mode’, dar din păcate aceasta nu oferă mari performanțe. Game mode în general dezactivează notificările alte pop-ups care pot apărea în momentul când ne jucăm sau urmărim un film.
Cu toate acestea, folosirea acestui mod poate avea câteva beneficii. Antivirusul va întârzia scanările programate sau actualizarea automată, atât timp cât modul este activat.
Programarea scanării
Putem programa o scanare în momentul când vom ști că nu vom utiliza intens calculatorul, altfel riscam să ne îngreunăm munca singuri, cât și timpul procesului de scanare.
Putem găsi opțiunile necesare unei sarcini programate, la Scheduled scan din tabul Settings, în Microsoft Security Essentials (sau Windows Defender – Windows 8).
Excluderea dispozitivelor detașabile
Scanarea dispozitivelor detașabile este o sarcină automata a aplicației antivirus și care uneori poate dura foarte mult timp. Din păcate, dezactivarea acestei opțiuni poate avea un impact negativ asupra calculatorului, cu toate că ne va permite accesarea dispozitivelor mai rapid. Se știe faptul că prin dispozitivele detașabile se pot transmite o mulțime de fișiere infectate. Așa că mare grijă la acest capitol. Dacă folosiți ceva sigur doar între calculatoarele voastre personale, atunci nu va fi nici o problemă.
Folosirea unui antivirus bun dar light
Un sfat destul de controversat. Dezvoltatorii de antiviruși încearcă din răsputeri să ne vândă pachete cu foarte multe caracteristici și multe funcții care ‘fac totul’. Folosirea unui asemenea antivirus, sigur va afecta performața sistemului. În schimb, utilizarea unui soft cât mai simplu dar eficient, poate avea un impact mai mic asupra calculatorului.
Microsoft Security Essentials (Windows Defender – Windows 8), reprezintă o soluție destul de bună pentru un utilizator obijnuit. Acesta este ușor de folosit, nu consumă multe resurse și este gratuit. La polul opus al unui antivirus light, stă cel mai eficient antivirus din lume, BitDefender. Un pachet antivirus foarte complex și care oferă un nivel de securitate foarte ridicat.
Ultima actualizare 26 septembrie 2024 by Alexandru Ionut
Bitdefender e bun dar aare foarte putine module , din aceasta cauza am revenit la Avast , am mai multe optiuni .
Dar ce versiune de BitDefender ai folosit? Avasta n-am incercat niciodata, din cate imi amintesc.
Probabil ai folosit versiunile gratuite. Avast free are, intr-adevar, cele mai multe optiuni dintre variantele gratis ale solutiilor antimalware. Bitdefender e mai zgarcit din acest punct de vedere iar Kaspersky e un adevarat Hagi Tudose, in sensul ca nici macar nu exista produse fara bani.
Altfel se pune problema la versiunile platite. Spre exemplu, varfurile de gama Bitdefender Total Security, Kaspersky Pure sau Norton 360, includ o multime de module si optiuni suplimentare, gen backup, file shredder, parental control, cleanup sau password manager. Toate astea, in teorie,costa. Practic, sunt atat de multe promotii de 60-90-120 de zile incat poti utiliza gratuit, pe tot parcursul unui an, solutii de securitate extrem de eficiente. Iar o versiune gen Internet Security sau Total Security te va proteja mult mai bine decat una gratuita.
Exista persoane care sustin ca o combinatie de solutii gratuite poate fi cel putin la fel de eficienta ca un produs all-in-one. Personal, nu sunt adeptul unei astfel de conceptii. De ce ar fi necesar sa fac un carcalete de programe de securitate gratuite, gen Avast free+Comodo firewall + Malwarebytes Antimalware +nu stiu care antilogger, toate consumatoare de resurse si, eventual, generatoare de conflicte, cand pot utiliza o solutie completa fara sa ma coste ceva? :)
Sau poti instala Ubuntu si nu mai ai nevoie de nici un antivirus :). Eu cand rulam Windows, foloseam Nod32. Am inteles ca a ajuns praf acum.
Ce poate fi mai anost decat un sistem de operare care functioneaza ireprosabil si nu-ti da nicio emotie? :D
Asa, cu Windows, mai prinzi un virus, se mai crashuieste cateodata, simti si tu ca ai calculator. :)
Si Windows-ul e bun. L-am rulat cativa ani. Mi-a placut tare Windows 7. Si acum imi place, dar pur si simplu nu am timp sa-l mai instalez si sa stau si pe el. Cu un antivirus bun si cateva programe care te ajuta sa ai grija de el, uiti ce e aia reinstalare vreun an, doi.