3 aplicatii care permit accesarea partitiilor Linux din Windows

De foarte mult timp folosesc in paralel doua sisteme de operare pe laptop, dual-boot intre Windows si Linux. Atunci cand folosesc Linux, imi pot accesa fisierele care sunt aflate pe partitiile formatate NTFS. Insa, nu acelasi lucru il pot spune daca rulez Windows si vreau sa accesez partitiile Linux.

Pentru a scapa de aceasta problema, folosesc o paritie comuna NTFS unde salvez fisierele pe care vreau sa le accesez de pe ambele sisteme de operare. Insa, daca vreau sa accesez din Windows fisierele de pe o partitie Ext4, Ext3 sau Ext2, atunci ma pot ajuta de una din aplicatiile de mai jos.

Ext2Fsd este o aplicatie care permite citirea sistemului de fisiere specific Linux-ului de catre sistemul de operare Windows. Putem seta acest utilitar sa porneasca odata cu sistemul de operare, fie il putem lansa noi de cate ori vrem sa accesam partitiile Ext4,3,2.

DiskInternals Linux Reader este o aplicatie creata de catre DiskInternails, dezvoltatori de aplicatii pentru recuperarea datelor. Pe langa capacitatea de a permite citirea sistemelor de fisiere Ext, poate suporta si ReiserFS, HFS si HFS+.

diskinternals-linux-reader
sursa: https://www.diskinternals.com

Ext2explorer este o aplicatie cu sursa deschisa care functioneaza similar celor de mai sus, fiind o aplicatie portabila. Nu trebuie instalata, ci doar rulat executabilul. Aplicatia trebuie lansata cu drepturi de administrator, adica click dreapta pe executabil, apoi “Run as administrator”.

De retinut, aplicatiile de mai sus permit doar citirea partitiilor Linux (read-only), nu si scrierea pe acestea.

Last Updated on 29 January 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.