Cum și de ce să utilizăm un Antivirus Boot Disc sau USB Drive pentru a devirusa sistemul

Dacă un calculator este infectat cu malware, încercarea de a-l elimina cu ajutorul unui antivirus instalat în sistemul de operare Windows nu este întotdeauna suficientă. De exemplu, dacă calculatorul este infectat cu rootkit, malware-ul este capabil să se ascundă de aplicația antivirus.

Tocmai aici ne vin în ajutor soluțiile antivirus bootabile. Acestea pot șterge malware-ul, rulând din afara sistemului de operare, astfel încât malwareul nu poate rula sau interfera cu procesul de curățare.

Încercarea de eliminarea a malware-ului cu un antivirus rulat direct din Windows poate fi foarte dificilă sau chiar imposibilă. În timp ce antivirusul poate încerca stoparea malware-ului, acesta ripostează, blocând sau chiar închizând software-ul de protecție. Asta se întâmplă atunci când calculatorul este infectat cu un malware foarte puternic.

În cazul unui rootkit, acest tip de malware se poate ascunde de unul singur. Acesta se poate lansa la pornirea sistemului de operare, înaintea altor componente și servicii ale Windows-ului, special pentru a nu fi observat și pentru a își ascunde procesul.

De ce ar trebui să folosim un disc sau stick de bootare cu antivirus

Un software antivirus rulat de pe un disc sau un stick poate fi o soluție perfectă pentru a elimina acest timp de amenințare de tip rootkit. Windows-ul nu va mai porni, astfel, malware-ul nu poate rula, fiind inactiv.

Aplicații antivirus bootabile care pot fi rulate de pe CD sau stick

Majoritatea companiilor care creează aplicații antivirus, oferă și software-uri antivirus bootabile. În general, aceste software-uri sunt gratuite chiar dacă compania este specializată în soluții antivirus contra cost. Printre soluțiile antivirus bootabile se pot număra: avast! Rescue Disk, BitDefender Rescue CD, Kaspersky Rescue Disk, etc.

Cum se utilizează un Antivirus Boot Disc

Utilizarea este foarte simplă. Trebuie să alegem una din soluțiile prezentate mai sus, sau oricare alta, și să ardem pe un CD sau stick. Acest proces poate fi făcut pe orice alt calculator.

Inserăm mediul bootabil în calculatorul infectat și îl restartăm. Calculatorul ar trebui să booteze de pe CD sau stick, și să ruleze mediul soluției antivirus. Dacă asta nu e întâmplă, atunci trebuie să schimbăm ordinea de bootare din bios sau fireware-ul UEFI. Ordinea de bootare se poate modifica apăsând F12, tab, sau tasta atribuită acesteia în funcție de versiunea bios-ului.

Last Updated on 16 October 2022 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Cum și de ce să utilizăm un Antivirus Boot Disc sau USB Drive pentru a devirusa sistemul”

  1. Cel mai interesant este faptul ca toti producatorii care au o solutie antivirus comerciala folosesc linux pentru imaginea iso si se poate folosii gratuit.Protectie premium GRATIS :D.
    Insa un mic dezavantaj este reprezentat de faptul ca baza de date primeste update putin mai tarziu fata de suita de securitate care se instaleaza.

    Reply
    • Oferă o soluție bootabilă antivirus pentru că știu că nu va fi folosită în fiecare zi, iar dacă o vei folosi și va fi ok, vei cumpăra pachetul pentru sistemul de operare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.