Sfaturi pentru a mari performanta dispozitivelor cu Android

În acest articol voi prezenta câteva informații destul de folositoare în cazul în care dorim să obținem o performanță destul de bună a dispozitivelor care rulează Android. Acest sistem de operare este cel mai popular la ora actuală, fiind rulat în special pe smartphone-uri și tablete. Personal, il folosesc pe o tabletă Samsung Galaxy Tab 2 și căreia i-am făcut un review cu ceva zile în urmă.

Android este un sistem de operare foarte prietenos cu utilizatorul, este rapid și pentru care există incredibil de multe aplicații. Astfel, având o ofertă atât de mare de aplicații pe care le vom instala pe smartphone sau tabletă, la un moment dat, sistem de operare va începe să meargă greoi, iar dispozitivul nostru să nu ne mai ofere aceeași performanță ca la început. Ce avem de făcut?

Curățarea memoriei RAM

Aceasta este cea mai bună și simplă acțiune pe care o putem face în legătură cu creșterea performanței dispozitivului. Curățarea memoriei RAM are același efect ca și atunci când facem acest lucru pe calculator. Cu cât numărul de aplicații care rulează în background este mai mare, cu atât performanța va fi afectată. Prin simpla curățare a RAM-ului putem obține o creștere a performanței de până la 20%.

Eliminarea widget-urilor nedorite

Nu mi-au plăcut și nu-mi plac windget-urile. Cu toate acestea, mai greu te ferești de ele pe smartphone sau tabletă, decât pe calculator. Widget-urile consumă foarte multă memorie RAM, iar uneori, destulă bandă de net. Eliminându-le pe cele nefolositoare, o să constatăm o îmbunătățire a performanței.

Dezinstalarea aplicațiilor nedorite sau mutarea lor pe card

Pentru că Android e popular și se bucură de foarte multe aplicații, avem tendința să instalăm fără să ne gândim dacă într-adevăr ne trebuie. Dacă memoria internă a telefonului sau tabletei este plină sau aproape plină, performanța acesteia va scădea simțitor. O soluție ar fi să verificăm ce aplicații le putem elimina din dispozitiv sau pe care le putem muta pe cardul de memorie.

Actualizarea aplicațiilor

Prin actualizare se pot elimina o mulțime de bug-uri. O aplicație sau un sistem de operare actualizat poate rula mult mai rapid, datorită funcțiilor și îmbunătățirilor aduse.

Restabilirea setărilor din fabrică

Dacă smartphone-ul sau tableta nu funcționează în parametrii normali, iar performanța acestuia este încă afectată chiar dacă am efectuat toate etapele de mai sus, ultima soluție ar fi restabilirea setărilor din fabrică. Problemele pot apărea datorită modificărilor aduse de-a lungul timpului. Factory Reset va face ca dispozitivul să pară ca în prima zi de utilizare. Toate datele vor fi șterse, dar dacă ne vom face backup-ul de rigoare, nu va fi nici o problemă.

Ce alte soluții propuneți?

Ultima actualizare 20 September 2013 by Alexandru Ionut

5 thoughts on “Sfaturi pentru a mari performanta dispozitivelor cu Android”

  1. Parca zici ca nu folosesti Linux, sa mor eu :))
    Android = Linux la baza. Kernelul stie singur cand e cazul sa faca memory freeing. Cand o aplicatie ii cere, kernelul aloca memorie pentru aplicatia respectiva. Daca nu e destula memorie libera, intra in actiune OOM-ul care inchide aplicatiile ce sunt cache-ate si nu au fost folosite de mult timp.
    Ma rog, n-am chef sa explic acuma tot, dar ideea e ca daca se misca greu cu multe aplicatii deschise, o face pentru ca unele aplicatii ruleaza in bg si folosesc timp de procesor, nu pentru ca musca memorie.

    Reply
    • Mulțumesc de feedback. Știu că Android are la bază kernel Linux, dar trebuia să prezint și asta cu memoria. Tableta oferă această funcție ”clear memory” pentru a elimina procesele din background. Nu am inventat eu asta. :D

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.