Internet de pe telefon pe calculator via USB

10 January 2019

Putem avea internet pe calculator cu ajutorul telefonului mobil, si nu ma refer aici strict la un laptop, ci un calculator clasic, fara placa wifi sau placa de retea. Practic, putem avea acces la internet de pe un calculator care nu este conectat la retea, ajutandu-ne de telefonul mobil.

Bineinteles, ceea ce voi scrie eu mai jos va avea numite limitari, fiind util doar in cazuri de forta majora, atunci cand avem ceva foarte important de facut pe internet, fie treaba merge mai repede si mai eficient facuta de pe calculator decat de pe telefon.

Exemplu concret in cazul meu, saptamana asta a trebuit sa ma conectez de pe un calculator pe care nu aveam internet din cauza unei probleme cu providerul, pe Outlook, si sa printez cateva mail-uri, sa printez cateva facturi de pe exact.com, dar sa si comand cateva piese de pe un site al unui frunizor. De pe telefon nu am acces la cele doua mail-uri din Outlook, exact.com e varza pe mobile, iar de pe telefon imi era foarte dificil sa caut piesele si sa le comand, nestiind exact ce caut.

Nu am sa inventez eu roata, dar sunt sigur ca multi nu stiu cum pot aveam internet pe calculator fara a avea o placa de retea sau fara placa wifi. Hotspot de pe telefon pe laptop si invers am mai facut, dar de pe telefon pe un calculator parca nu-mi amintesc.

Prin urmare, pentru a avea internet pe calculator cu ajutorul telefonului mobil, va trebui sa indeplinim si sa parcurgem urmatoarele etape:

Un smartphone cu un plan tarifar decent, cu cel putin 1,5GB. Dar mare atentie, datele se vor evapora extrem de repede. Mie mi-a fost suficient sa distribui net de pe telefon pe calculator de vreo trei ori pentru cateva minute, pentru a-mi rezolva treaba.

Trebuie sa ne folosim de cablul de incarcare (date) al telefonului. Conectam cablul telefonului intr-un port USB al calculatorului, iar capatul celalalt in telefon.

Inchidem orice aplicatie lansata de pe calculator, inchidem tot ce e inutil in system tray (skype, teamviewer, drivere imprimanta, orice alta aplicatie de mesagerie etc) care ar putea consuma date.

Accesam pe calculator (eu am Windows 10) All Settings – Privacy – Background apps. Dezactivam toate aplicatiile care ruleaza in background.

Inapoi in All settings – Network & Internet – Status – Change connection properties, de unde vom activa optiunea Set as metered connection. Aceasta optiune va limita utilizare datelor pentru anumite aplicatii.

Activam datele pe mobil, apoi accesam Settings – Wireless & networks – Tethering & portable hotspot – si activam optiunea USB tethering. Aceasta optiune nu poate fi modificata in vreun fel daca nu este conectat cablul la telefon si la calculator.

Ne facem rapid treaba, iar apoi dezactivam USB tethering. Daca avem un plan de date mic, 1,5GB de exemplu, si ne uita sfantul pe internet, riscam sa incarcam aiurea abonamentul.

Desigur, la ce planuri tarifare sunt in Romania, n-ar trebui sa se planga cineva. Din pacate, Belgia sta foarte prost la acest capitol. Am 1,5GB date pe abonamentul de serviciu, iar pe abonamentul meu de 40€, am doar 6 GB.

Pe langa toate cele de mai sus, pentru avea internet pe calculator cu ajutorul telefonului mobil, avem nevoie si de un semnal bun.

Legat de setarile din Windows, pot fi facute mult mai multe chestii care pot limita si mai mult consumarea rapida a datelor, dar fiind ceva mai complicat de executat.

Dupa cum am spus si vreau sa repet, procedati ca mai sus doar in caz de forta majora, altfel se vor consuma datele foarte repede. Insa, altfel stam de vorba daca aveti de la 10GB date. Cu 30GB date pe mobil putem actualiza si sistemul de operare :D.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.