Alternative pentru Windows Explorer / File Explorer – rev. 2022

Windows Explorer care se numeste ca File Explorer in Windows 8 respectiv 10 este principala fereastra cu ajutorul caruia putem accesa folderele si fisierele de pe hard disk. Probabil cativa din voi ati observat ca File Explorer din ultima versiune a sistemului de operare aduce unele schimbari fata de cea din Windows 7. Chiar daca Windows Explorer este mai mult decat suficient, ce facem atunci cand dorim o interfata cu doua panouri/ taburi sau alte caracteristici pe care Windows Explorer clasic nu le poate oferi?

Mai jos vom descoperi cateva alternative pentru File Exprorer.  Din anumite motive am dezactivat link-urile prin care duc la paginile oficiale ale aplicatiilor. Acestea sunt oricum foarte simplu de gasit daca tastati numele aplicatiei in Google.

Explorer++

Explorer++ este un manager de fisiere foarte simplu si care ofera unul din avantajele pe care Windows Explorer nu le are, adica taburi.

explorer++

Saladin – manager de fisiere dual-pane

Saladin este un manager de fisiere dublu panou cu sursa libera si este gratuit. Fereastra principala este foarte simpla cu o bara de instrumente stil ribbon. Acesta are integrata o functie de vizualizare a fisierelor cu suport pentru fisierele .zip si FTP basic.

Avand doua panouri de gestionare, acesta face mai usoara copierea sau mutarea fisierelor intre diferite locatii.

Multi Commander – un manager de fisiere dublu panou foarte puternic

Multi Commander este un manager de fisiere ceva mai complex si ofera foarte multe optiuni. Acesta intergreaza optiuni care nu pot fi gasite in Saladin de exemplu, incluzand suport pentru diferite tipuri de arhive, taburi pentru fiecare panou, abilitatea de a accesa Windows registry si un instrument de redenumire in masa.

multi-commander
Bineinteles, exista o multime de alte aplicatii de genul celor de mai sus, dar doar pe astea le-am notat eu atunci cand am scris acest articol. Articolul este actualizat in 2022, dupa cum am mentionat si mai sus, dar am eliminat toate link-urile catre paginile oficiale ale aplicatiilor.

De asemenea, pentru o lista mai completa, puteti accesa techrepublic.com,5 alternative gratuite pentru Windows Explorer. Lifehacker prezinta un articol mai vechi cu cea mai buna alternativa pentru navigarea printre fisiere si foldere pentru Windows, dar care, necesita cativa dolari.

Voua va este de ajuns File explorer sau folositi una din aplicatiile mentionate de mine mai sus?

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

5 thoughts on “Alternative pentru Windows Explorer / File Explorer – rev. 2022”

 1. E greu de stabilit care sunt “cele mai bune alternative” pentru Windows Explorer pentru ca asta depinde de necesitatile si configuratia computerului fiecarui utilizator. Spre exemplu, mie imi este mult mai util QDir decat cele prezentate aici fiindca-mi are 4 panel-uri si-mi permite vizualizarea simultana a tuturor celor 4 partitii pe care le am. In plus, este portabil si are optiune pentru memorarea ultimelor cai accesate la inchiderea anterioara (pe care le va redeschide automat la noua lansare a programului) ceea ce iarasi ma ajuta destul de mult.
  Spre deosebire de Qdir, unul dintre cele mai populare softuri de acest gen este Xplorer2 care are si alternativa gratuita insa pe mine nu m-a impresionat in mod deosebit.
  Multi Comander mi s-a parut prea sofisticat, e deja un program pentru “profi” cu o multime de optiuni ce depasesc cu mult necesitatile utilizatorului obisnuit.

  Reply
  • Desi comentariul de mai sus suna ca un repros sa stii ca nu este. E doar un alt punct de vedere. Sper ca nu te-ai suparat. ;)

  • Putin. E bunut, foarte simplu si light. Insa nu are integrare in explorer si asta ma cam incurca. Am niste selectii grupate pe foldere si cu Aimp le redau cu un simplu clic dreapta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.