Dacă articolul trecut am scris despre încetarea activității Winamp.com care atrage după sine și încetarea susținerii acestui player audio, adică nu se vor mai lansa noi versiuni, iar cele curente nu vor beneficia de suport tehnic, acum a venit rândul să vă prezint câteva alternative destul de bune pentru redarea fișierelor audio.
Tot ceea ce știm sigur e că Winamp își va înceta activitatea pe 20 decembrie, dar există mari șanse să fie cumpărat de către altă companie de prestigiu. Pe playtech am citit câteva informații cum că ar exista discuții între AOL și Microsoft, dar acum nu se știe cât de relevante sunt acestea. Până una alta, rămâne de văzut. Personal, m-aș bucura să-l achiziționeze Microsoft și să apară defaul în Windows.
Playere audio care pot înlocui Winamp-ul
Unul dintre playerele audio care se apropie cel mai mult de Winamp este AIMP. Acesta suportă toate formatele populare de fișiere, consumă foarte puține resurse, și care vine cu o interfață aproape identică cu cea a Winamp-ului. AIMP suportă plugin-uri, oferă zeci de caracteristici înteresante, browser pentru Internet Radio, egalizator, și multe altele. L-am folosit și eu o perioadă, lăsându-mi o impresie foarte pozitivă. Eu îl recomand și cred că o să vă atașați repede de el.
Footbar este un player recomandat de o mulțume de utilizatori. Acesta nu ocupă și nu consumă multe resurse, poate fi personalizat, și la fel ca și AIMP, poate fi instalat doar în Windows. Footbar suportă majoritatea formatelor audio, scrierea CD-urilor audio, tagging, și multe altele.
Acesta este un alt program de redare a fișierelor audio care seamănă destul de mult cu Winamp. Un lucru destul de interesant, suportă unele plugin-uri create pentru Winamp. De pe site-ul oficial al acestuia putem descărca o mulțime de interfețe, efecte vizuale, plugin-uri printre care și cele din Winamp compatibile pe XMplay, plugin-uri DSP, și multe altele.
Clementine
Clementine este un player audio pe care-l îndrăgesc foarte mult. Îl folosesc pe Ubuntu, dar acesta este compatibil atât cu sistemele de operare bazate pe platforma Linux, cât și cu sistemele de operare Windows.
Lista poate continua la nesfârșit, dar m-am limitat doar la acestea patru. Bineînțeles, chiar dacă Winamp și-ar înceta activitatea fără a mai fi preluat de către o altă companie, ceea ce nu prea cred, poate fi înlocuit cu ușurință de un număr mare de playere audio. Din câte știți, Windows oferă Media Player ca aplicație de redare audio-video, dar care nu satisface nevoile multor utilizatori. Fișierele audio pot fi redate fără probleme chiar și de către VLC, o aplicație extrem de populară în special pentru redarea fișierelor video. Despre alte două playere audio: Hokrain și Meson.
Ultima actualizare 26 septembrie 2024 by Alexandru Ionut
AIMP și Foobar 2000 le recomand și eu pentru windows și în plus sunt mult mai bune decât Winamp.
VLC este bun pentru filme, dar pentru muzică nu este bun. Clementine nu știu cum se comportă pe win și de XMPlay nu am auzit.
Și cu VLC-ul poți asculta muzică, și este destul de ok. Clementine e destul de ok și pe Windows. Merge foarte bine. Mi s-a mai blocat pe Ubuntu, dar pe Windows n-am avut probleme, dar nici nu l-am folosit mult.
Consider că AIMP este cel mai bun player audio. Îl folosesc de ceva vreme şi sunt extrem de mulţumit de el. interfaţa este foarte prientenoasă :D RECOMAND
Într-adevăr, un player foarte mișto. Oferă o calitate a sunetului foarte bună. Cel puțin asta-i părerea mea. Mi-a plăcut foarte mult, dar nu l-am folosit o perioadă prea îndelungată.
Mai puteai adauga iTunes, îi ușor de folosit (și poți cumpăra aproape orice melodie extrem de ușor – șitu că la noi nu prea se întâmplă așa ceva, dar nah), merge fain.
Eu folosesc mai mult pentru Podcast-uri (descarcă automat episoadele, te anunță când îi cv. nou), dar și pentru muzică merge bine.
Singura problemă este că instalează câteva softuri bloatware (mai puțin bloatware dacă chiar folosești pt. sincronizare iPhone/Pad/Pod).
Nu am amintit și de iTunes pentru că nu e folosit de utilizatorii de rând. mai degrabă se bucură de atenția celor care folosesc produsele Apple. Cel puțin asta-i părerea mea. Eu l-am folosit incredibil de puțin, chiar dacă am un iPhone. Oricum, încep să-l prostească ca interfață. Am căutat ceva lucruri în ultima versiune de mi-au sărit capacele. E un program bunicel de ascultat muzică, dar nu-l văd să acapareze segmentul utilizatorilor Winamp. Cel puțin nu pe Ro.
Eu n-am nimic Apple în afară de iTunes, dar asta folosesc de ceva vreme… Îmi place că piesele sunt identificate corect, toate informațiile completate, plus are a listă imense de piese care îi forte util când vrei să găsești artiști noi.
La Winamp mă enerva de numa’ să văd piese fără id3tag complet, și Winamp nu prea făcea treabă bună la găsirea informațiilor/coperte de album.
Încă ceva (scuze de comment dublu): parcă Microsoft vrea să cumpere pe Winamp… ehm, poate, poate iese ceva bine.
http://www.geek.com/microsoft/microsoft-wants-to-buy-winamp-and-shoutcast-from-aol-1578032/
Am zis și eu în articol de această posibilă mișcare. Păi rămâne să vedem ceea ce va urma.
Foarte interesant articolul, chiar cautam alternative daca tot e winamp sub semnul intrebarii. Pacat, ca m-am inteles minunat cu el.