Ce putem face cu VLC in afara de a ne uita la filme

29 July 2012

Daca cineva mi-ar spune sa aleg doar un singur media player atunci as alege VLC Media Player. Acest program este gratuit si de asemenea este open source si cross-platform.
VLC dispune de foarte multe caracteristici care sunt folosite fie mai des fie mai rar, iar unele fiind practic necunoscute si netestate de utilizatori.

Unele dintre caracteristicile mai putin cunoscute ale acestui player sunt urmatoarele:

Vizualizati si descarcati clipuri de pe Youtube

Folosind combinatia dintre VLC si browser, puteti descarca clipuri video de pe Youtube dar si de pe alte cateva site-uri de vide sharing. Trebuie doar sa copiati URL-urile clipurilor pe care vreti sa le descarcati.
1. Click pe MediaOpen Network stream. Intorduceti adresa URL si apoi faceti click pe butonul Play.

2. VLC va incepe sa incarce clipul si sa il ruleze. Acum, faceti click pe Tools – Codec information iar in josul ferestrei veti vedea caseta Location. Copiati acel URL lung din caseta si lipiti-l in bara de adrese a browser-ului. Browser-ul va incepe rularea clipului video. Puteti descarca clipul video in calculator dand click pe Save As..sau puteti alege inregistrarea acestuia.

Nu uitati..VLC poate reda fisierele audio

In mod normal, asociem VLC cu video, dar acesta este un player media complet si include o multime de caracteristici pentru readarea melodiilor cu suport pentru playlist. VLC dispune si de egalizator destul de bun cu 11 benzi de frecventa. Il puteti afisa cu ajutorul tastelor CTRL + E.
Ultima versiune de VLC ofera si Dynamic Range Compression care limiteaza sunetele puternice sau amplifica sunetele incete prin compresarea range-ului dynamic al semnalului audio.

Normalizarea audio

VLC are si o caracteristica de normalizare ascunsa adanc in preferintele audio (Tools – Preference – Audio). Aceasta caracteristica pastreaza in memorie atunci cand redati un fisier audio sau video, cresterea brusca a volumului poate fi deranjanta pentru ureche. In cazul unui video, trebuie sa testartati redarea pentru ca aceasta caracteristica sa aibe efect.

Inregistrare directa de la webcam

Poti inregistra sesiunea de video chat foarte usor folosind VLC.
1. Mergeti la Media – Open Capture Device
2. Din ecranul Capture Device, alegeti dispozitivul video si audio cum ar fi microfonul sistemului.

3. De asemenea puteti configura optiunile apasand pe butonul Configure. Aici puteti gasi setari precum brightness, contrast, hue, saturation dar si multe altele.
4. In fereastra Open Media gasiti butonul Play, deschideti meniul drop down si faceti click pe Convert apoi puteti selecta destinatia fisierului.

 

Sunt foarte multe caracteristici ale acestui player minune care pot si scoase in evidenta, dar pentru moment ma voi limita doar la acestea. Ce alte setari / trucuri / optiuni interesante cunoasteti?

9 Comments

 • Marius Catalin 11 November 2016 at 3:44 am

  Buna seara sau dimineata mai degraba Alexandru am citit acum despre VLC,Ace steam ar fiun fel de VLC te intreb cum pot iregistra? ma refer precum pe sopcast? Astept feed-back Un week-end placut si binecuvantat iti urez

 • cristi 23 December 2014 at 7:23 pm

  e un player audio video bun. din cauza ca nu pastreaza setarile audio si nu cauta online subtitrari il urasc pana la lacrimi. si cum sunt alte playere mai inteligente, uninstall si la kkt.

 • Gabi 23 June 2014 at 8:45 am

  Salut, am cateva intrebari:
  1. Vreau sa inregistrez de pe saavn.com si saregama.com, nu stiu cum, este vreun program, aplicatie? Sa convertesc in mp3.
  2. Cum pot inregistra un radio emite VLC?

  Multumesc mult.

 • daniel 22 January 2014 at 8:47 am

  Multumesc! Te rog da-mi un mail. Salutari!

  • Alexandru Ionut 31 January 2014 at 9:42 pm

   Dacă mai ești pe aici, să știi că n-am uitat de întrebarea ta sau să-ți dau mail. N-am avut timp să caut. Am fost foarte ocupat în perioada asta. Sper să aflu ceva weekend-ul ăsta. Poate mă joc și eu ceva mai mult cu VLC.

 • daniel 20 January 2014 at 12:26 pm

  Salut! Faci o munca super si-ti multumesc pt asta. Te-as ruga daca poti sa-mi spui cum poti incarca in VLC muzica si sa nu o piarda din lista intre o deschidere si alta. Ti-as fi recunoscator daca ai face asta, multumesc!

  • Alexandru Ionut 20 January 2014 at 9:12 pm

   Salut. N-am încercat niciodată asta, dar lasă-mă să sap și sper să te ajut. Acum n-am timp să-i răsfoiesc setările, dar o să fac un update comentariului dacă găsesc ceva. Sau îți dau mail.

 • lxnitu 29 July 2012 at 9:40 pm

  Mai secret mi se pare puzzelul care merge bine la plictiseala…

  • Alexandru Ionut 29 July 2012 at 10:16 pm

   Recunosc ca nu stiam de el :D. Am crezut ca ai scris la panarama, dar ai dreptate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.