Nu am realizat eu lista cu cele 10 greșeli pe care le facem atunci când utilizăm un spartphone, ci doar o comentez din punctul meu de vedere. Articolul original îl găsiți pe makeuseof. Eu doar îmi voi spune punctul meu de vedere pentru fiecare în parte. Părerea mea e că merită să citiți articolul pentru că aveți ceva de învățat din el.
10 greșeli pe care le facem atunci când utilizăm un smartphone
1. Nu blocăm telefonul cu PIN sau parolă pentru taste
Recomand utilizarea unui cod PIN care trebuie introdus atunci când aprindem telefonul. Mulți dezactivează această opțiune, dar greșesc. De asemenea, putem folosi o parolă chiar și atunci când blocăm tastele/ecranul telefonului. Blocarea ecranului o facem doar pentru a nu se apăsa din greșeală, dar dacă lăsăm telefonul undeva, oricine îl poate debloca și utiliza. Eu foloseam cod pentru blocarea ecranului chiar și atunci când îl țineam în buzunar. Aveam un Nokia C5-03 care se debloca singur, iar singura opțiune să scap de prostia asta a fost să pun un cod pentru deblocare. Încerca și singur să treacă de cod, dar nu i-a ieșit niciodată. O prostie de telefon. M-am bucurat că am scăpat de el. Lumia 720 nu se deblochează singur nici dacă-l rog frumos.
2. Accesarea rețelelor publice WI-FI
În ziua de azi nu-i așa scump să ai un pachet 3G la un preț convenabil. Cele mai multe rețele publice WI-FI nu sunt sigure. Ne putem conecta la una și să fim în siguranță dacă vom folosi un VPN (Virtual Private Network) care de cele mai multe ori costă ceva. Eu n-am folosit așa ceva până acum, dar am văzut asta.
3. Lipsa unui antivirus sau oricărui alt software de securitate pe smartphone
Tabletele și smartphone-urile sunt calculatoare cu o dimensiune mai mică. Logic, se pot virusa la fel de ușor sau poate mai ușor. Conform unui studiu, peste 96% din smartphone-uri nu au instalat un software de securitate.
Pentru Android există destul de multe aplicații antivirus care pot fi instalate. Chiar și eu am pe tabletă instalat Norton. Am dat 10 euro pe el atunci când am cumpărat tableta, cu licență pe un an. Apple se laudă că sistemele lor nu se virusează, iar pentru Windows Phone n-am găsit un antivirus.
4. Uităm sau nu vrem să instalăm update-urile sistemului de operare
Sunt și persoane care nu știu sau nu vor să facă acest lucru. Eu abia aștept să îmi actualizez telefonul cu orice ocazie. Fiecare update e menit să acopere posibile hibe de securitate ale versiuni anterioare a sistemului de operare, plus că poate aduce extra funcții interesante telefonului. De ce n-am actualiza telefonul???
5. Nu verificăm aplicațiile înainte de instalare
Eu o fac mereu. Mă uit la rating-ul aplicației, de câte ori a fost descărcată, dar și la unele review-uri din partea utilizatorilor. Îmi dau repede seama dacă merită sau nu. În orice caz, sunt de părere că peste 90% din aplicațiile existente la ora actuală pentru toate sistemele mobile de operare, sunt doar porcării. Ce e gratuit, te omoară cu reclame. Pe ce dai bani, nu neapărat e și bun. E o loterie. Eu instalez doar strictul necesar. Să nu mai zic că 99% din aplicațiile din Windows Store accesează locația. Pe Android dai și de viermi, iar pe iOS găsești rar ceva gratis. Am și un iPhone foarte vechi, dar nu m-am instalat mare lucru pe el. Doar să stau pe net, un feedly, skype, și încă două, trei apps.
6. Accesarea fără să ne gândim a oricărui link
Eu nu suport de nici o culoare URL-urile scurtate. Nici măcar pe calculator. E aproape inposibil să-ți dai seama către ceea ce te direcționează. Trebuie să evităm să dăm click pe link-urile trimise prin SMS sau aplicațiile de mesagerie. Nici măcar pe acelea din reclamele aplicațiilor.
7. Jailbreaking sau rooting
Am făcut și eu de două ori jailbreak pe un iPhone, dar nu știu să vă spun mai multe despre acest lucru. Smartphone-urile pot fi mult mai dispuse riscului de securitate dacă facem pe ele jailbreak sau root pentru a instala diverse aplicații sau pentru a avea acces la diverse setări care nu sunt permise în mod default.
8. Bluetooth tot timpul activ
O mare prostie să nu-l dezactivăm. În primul rând, usucă bateria (cum putem otimiza bateria pe Windows Phone). Îl al doilea rând, există aplicații pe care cineva rău intenționat le poate folosi pentru a obține acces la smartphone-ul nostru cu bluetooth activ tot timpul, din cauză că noi nu gândim două secunde. Nu știu voi, dar eu n-am mai folosit bluetooth de câțiva ani.
9. Nu ne delogăm
Mulți se loghează la contul de Paypal, Amazon, eBay, eMag, și multe altele, uitând să se mai delogheze de la aceste site-uri. Ăsta ar fi un obicei foarte prost. Eu mă deloghez chiar și de pe Facebook sau Google+. De accesat unul din serviciile mai sus amintite sau ceva similar, nici nu mă gândesc să o fac de pe telefon. În plus, pe diferite browsere am setat ca istoricul navigării și cookie-urile să se șteargă la fiecare închidere a aplicației. Folosesc cel puțin două browsere pe fiecare telefon.
10. Păstrarea pe telefon a informațiilor confidențiale
Fie că e vorba de PIN-uri pentru card-uri, parole pentru conturi online și etc, nu se țin pe smartphone. Eu nu aș salva o parolă pe telefon ca notă sau cine știe ce. Nu sunt așa de bătrân și pot reține zeci de parole.
Dacă mai aveți de adăugat ceva, apreciez. Voi cum vă protejați pe smartphone?
Ultuma actualizare 26 January 2014 by Alexandru Ionut
1. Lol :)) Tare.
3. Antivirusul cel mai bun se numeste (cum a spus cineva in alta postare a ta) Common Sense…
5. Common Sense. Told ya.
6. Da si nu. Eu scurtez link-urile care sunt prea lungi sa intre in semnatura de pe forumuri.
7. In Linux ai root instalat by default, dar asta nu inseamna 100% vulnerabilitate. Common Sense, dude. :D
8. O prostie sa nu-l dezactivezi, intr-adevar, dar nu mananca mai multa baterie ca WiFi-ul, decat daca e activ. Ba chiar consuma mai putin ca senzorul de proximitate sau de lumina. :D
9. Common Sense :)))
10. Si unde sa le salvezi atunci? Am in dropbox codurile de la mail, dropbox, facebook si lastpass in caz ca ma blochez pe vreunul din conturi.
De adaugat: findmyphone. Iti las tema de gandire.
hihi :)) eu am setat findmyphone pe Windows Phone :D Serios, tu chiar ai parolele în cloud?
3. merge Common Sense și pe Android? :)) sunt vremuri grele pe acolo..
Da. Nu am parolele, am cheile de autentificare dubla, in caz ca se intampla ceva si ma blochez. (Nu am telefonul la indemana, nu merge Google Authentificator, etc)
3. Da. Vezi la 5 si la 7.
Am vrut să comentez la articolul cu Windows despre antivirus dar am văzut că au comentat destui(să zicem că se justifică puțin dar tot nu sunt de acord), dar antivirus pe Android e chiar aiurea.
+ pentru wi-fi
Uite aici ceva amuzant, sau cel puțin mie tare mi-a plăcut:
But the maker of antivirus software Bitdefender says there are dangers.
“4.4 doesn’t use as much memory as the previous operating systems so devices such as the Nexus 5 do not have to free up memory every time they run out of resources and will not automatically exit the application or demote it to a lesser priority position in the Android ecosystem,” senior analyst Bogdan Botezatu said.
“In this way, there is greater likelihood that any running Malware will not be killed and may keep on running in the background even when the phone is not in use, inflicting potential security risks upon users.”
He said malware may actually thrive and present greater security issues in the new optimised Android environment.
Păi e loc și de mai multe comentarii și la acel articol. Eu am Norton pe tabletă, dar în orice caz, antivirus pe Android nu e chiar aiurea. Înseamnă că n-ai citit articole pe net despre diverse aplicații pentru Android..
Definește ce înseamnă pentru tine ”diverse aplicații”.Dacă stai și ”greblezi” Play Store și instalezi cam tot ce-ți pare intersant, ai șanse să găsești ceva dubios.Instalează doar ce este cu rata mare de useri și ce referințe are, în felul ăsta te păzești de aiureli în mobil.Nu trebuie dramatizată situația cu rata de infectare a adorabilului nostru Android. ;)
Diverse aplicații, orice îți pică prima dată în mână când accesezi Play Store. Oricare aplicație, fie că îți trebuie sau nu. Orice aplicație nouă care apare pentru facebook. Un oarecare joc tâmpit. Nu contează. Cineva tot îl va instala. Nu eu, nu tu, nu cineva din regiunea ta, nu cineva din România. Dar cineva, la un moment dat, va instala diverse aplicații.
Aici nu se dramatizează. Doar am comentat pe baza unui articol către care am făcut trimitere la începutul acestui post. În orice caz, eu nu-s fan Android, dar în orice caz, nu sunt nici hater :). Folosesc iOS și Windows Phone 8 pe telefoanele personale, pe tabletă am Android, iar pe laptop am Linux și Windows 8.1. De aici îți dai seama că sunt deschis oricărei provocări.