Cat de mult poti invata despre SEO intr-o ora? Aparent, foarte mult, spunand asta chiar Matt Cutts, numarul 1 de la Google, adaugand sub forma unei oarecare glume ca el este tipul care probabil ti-a ruinat blogul dupa actualizarile Panda si Penguin. Dar tot raul este spre bine deoarece calitatea este acum prioritatea numarul 1 pentru Google.
Afla despre: 02 august 2012 – Google a facut al treilea update al Page Rank-ului din acest an
In timpul unei sesiuni interactive la o tabara WordPress, Matt Cutts a tinut un discurs destul de relaxant timp de o ora, cu cateva sfaturi White Hat SEO si strategii pe care webmasterii le pot aplica pentru a urca in clasament.
Lectura care tine o ora si cateva minute este destul de interesanta, dar daca iti place sa citesti despre aceasta, poti descarca slide-ul power-point sau poti citi intregul transcript al clipului. Alternativ, poti citi mai multe pe Matt’s blog.
Sfaturi SEO pentru keywords
Keyword-urile sunt cea mai importanta parte a continutului site-ului. Folosirea corecta sau gresita a acestora poate imbunatatii sau poate rupe site-ul. Problema intens discutata in clip este densitatea keyword-urilor.
Pentru titlurile postului si continut, poti utiliza instrumentele keyword cum ar fi AdWords de la Google, sau Overture de la Yahoo. Acestea permit aflarea “cantitatii” de cautari pentru keyword-uri si te poate ajuta sa decizi care dintre ele va fi cel mai bun pentru site-ul tau.
Intotdeauna eticheteaza imaginile cu ALT sau alternative text. Acesta este pentru accesibilitate, si permite oamenilor sa afle despre ce reprezinta imaginea. Acesta face imaginea disponibila in cautarea Google. Oamenii cauta dupa imagini si video aproximativ la fel de mult cum cauta pentru text. Daca imaginile nu sunt “cautabile”, acestea nu vor aparea nicaieri.
Afla: Cum se foloseste tagul Alternative Text pentru a descrie o imagine
In permalink-uri si file paths, intotdeauna foloseste keyword-uri, separate prin liniute. De asemenea poti folosi si sublinierea, dar liniutele sunt recomandate. Niciodata nu folosi spatiu, deoarece acesta va fi inlocuit cu “%20”, si nu va fi nici user-friendly, nici SEO friendly. Daca ai utilizat pana acum asemenea URL-uri, nu le modifica. In schimb, poti incepe de acum folosirea altui tip de URL, de genul /%postname%/.
Transforma site-ul intr-unul prietenos
1. Inainte de toate, site-ul ar trebuie sa fie crawl-able si sa nu fie blocat sau greu de accesat de catre robotii motoarelor de cautare.
Totul despre: Robots.txt – ghid pentru motoarele de cautare
2. Data postarilor ar tebui sa fie usor de gasit (de exemplu, poti vedea clar data cand postul a fost scris. Aceasta nu ar trebui sa stea departe de titlu.)
3. Text full in feed-urile RSS este recomandat pentru vizitatorii loiali.
Citeste: Transferul abonatilor Feedburner din Blogger pe WordPress – tutorial WP
4. Este intotdeauna o idee buna de a testa site-ul de pe un dispozitiv mobil pentru a afla cum vizitatorii de pe mediile mobile au acces la acesta si daca acestia au probleme.
Google Analytics si Webmaster tools
Google Analytics si Webmaster tools sunt cei mai buni prieteni pentru noi in interactiunea cu site-ul. Google Analytics ofera date statistice despre site, in timp ce Webmaster Tools ne ajuta in rezolvarea problemelor cu site-ul si optimizarea acestuia pentru o mai buna clasare in Google.
Folosind Google Webmaster tools, poti face urmatoarele lucruri:
1. Putem testa fisierele robot.txt inainte de a le da viata, astfel incat putem evita eventualele erori in prealabil.
2. Prezentarea rapoartelor spam impotriva site-ului
3. Inlaturarea anumitor URL-uri care nu dorim sa fie afisate.
4. Vizualizarea unei liste cu toate backlink-urile
5. Observarea erorilor 404 si a celor de crawl. Acesta permite rezolvarea problemelor site-ului pentru orice link-uri rupte pe care vizitatorii le-au intalnit. Poti apoi sa corectezi acele URL-uri si sa le marchezi ca fiind corectate.
6. Putem vedea statisticile de accesare cu crawl si rapoarte avansate de indexare.
Comutarea pe un nou host si domeniu
Mutarea site-ului nu este niciodata usoara. Exista o multime de lucruri care pot merge prost, motiv pentru care Google ne ofera ceva sfaturi cu privire la mutarea pe alt host si domeniu.
Citeste despre: Comutare de la Blogger la WordPress fara a pierde RANK-ul Google
Atunci cand modificam host-ul si mutam pe alt IP, este intotdeauna bine sa facem back-ul la site iar apoi sa-i redam viata pe noul IP. Odata ce site-ul este activ pe noul IP, trebuie sa urmarim GoogleBot si sa observam daca traficul nu sufera vreo anumita schimbare in sens negativ.
Cand mutam pe un alt domeniu, intotdeauna trebuie sa folosim redirectionarea 301 si nu 302, pentru ca 301 este o redirectionare permanenta.
De asemenea, puteti afla si mai multe informatii oferite de Matt Cutts in acest video, despre recomandarile WordPress, sfaturi de securitate, etc.
Foarte interesant..merita incercat
Super interesant :)
Oricum, eu in ultimul timp caut informatii despre Youtube SEO, totusi YT este al 2lea cel mai mare motor de cautare (dupa Google of course). Si aici trebuie aplicate niste tehnici de optimizare :D
Stiam ceva si despre YouTube SEO. Daca te intereseaza o sa fac un articol in scurt timp :)
Hehe, chiar vroiam sa-ti propun asta :D citisem si eu ceva despre Youtube SEO (in engleza), oricum c-am inteles: trebuie un titlu bun, si descrierea optimizata (keyworduri) si cica adnotarile si subtitrarile la video ar ajuta si ele, pentru ca bot-ul nu site ce este in video, dar subtitrarea ii mai da asa o idee :) (in fine, n-am stiau cum sa explic :)))
Oricum, frumos blog, fiecare articol este ok :) eu n-as putea sa ma tin asa de un blog (eu inafara de 4-5 articole cu vizualizari sunt 0, chiar daca citesc despre SEO, nu prea aplic, dar ma apuc de blogging mai bine cand voi fi mai mare si voi avea mai multe idei despre ce sa scriu si voi sti mai multe).
O sa incarc zile urmatoare un articol despre SEO Youtube