Cum testam / marim viteza de incarcare a site-ului cu Google PageSpeed

8 July 2012

In aprilie 2010, Google a incorporat viteza de incarcare a site-ului in algoritmul de calcul al pozitiei in cazultatele cautarii. In acest fel, Google trage un semnal de alarma pentru autori site-urilor facandu-i mai atenti la acest aspect deoarece pozitia in rezultatele cautarii va include si timpul de incarcare al site-urilor. Matt Cutts a accentuat acest aspect, legat de viteza site-ului care va primi o atentie mai sporita, dar in continuare, principalii factori vor fi legati de relevanta, actualitate, reputatie etc. Ceea ce inseamna ca principalul aspect este calitatea continutului blogului.

Recent, am dat peste unul dintre cele mai noi instrumente Google numit PageSpeed, care trebuie incercat de toti bloggeri. Acesta iti va demonstra in detaliu ce trebuie sa faci pentru a imbunatatii timpul de incarcare al blogului sau site-ului.


Optimizarea vitezei site-uluiDe ce este importanta viteza de incarcare a paginii?

Viteza de incarcare a paginii poate tine vizitatorul mult timp pe site, incurajandu-l sa revina cu fiecare ocazie si sa se angreneze in conversatii pe rubrica de comentarii. Vizitatorii vin din diferite medii cu conexiunea la internet mai buna sau mai slaba. Daca viteza paginii nu este una corespunzatoare, aveti sansa sa pierdeti un procent foarte mare din trafic. PRIMELE 3 SECUNDE pe un site sunt importante, pentru ca un vizitator sa se decida daca va sta sau va parasi acel site.

Verificati viteza site-ului

Urmati pasii de mai jos pentru a verifica viteza site-ului dvs. MyStreet7.com a obtinut scorul de 88 din 100.
1. PageSpeed.
2. Introduceti adresa URL.
3. Notati scorul.
4. Daca ati obtinut peste 80, atunci site-ul dvs nu are nevoie de mari imbunatatiri. Orice scor sub 80 ridica un semn de intrebare, care ar trebui sa va puna pe ganduri. Va trebui sa luati masuri serioase pentru a mari performanta site-ului.

Viteza originala vs Viteza optimizata

Inainte de a lua masurile necesare asupra imbunatatirii timpului de incarcare a site-ului, ar trebui sa verificati diferenta dintre original si optimizat. Daca diferenta este mare, atunci toate etapele de optimizare a vitezei sunt necesare. Daca diferenta este de aproximativ 1 secunda, puteti sa va bucurati si relaxati la o ceasca de cafea.
1. accesati webpagetest.
2. introduceti URL-ul site-ului, selectati zona dorita si un browser.
3. trebuie sa asteptati un timp, care uneori apoate ajunge pana la 3-4 minute, apoi veti vedea un tabel cu viteza originala si viteza optimizata (viteza posibila care poate fi obtinuta).
4. puteti descarca si video pentru a pastra inregistrarea. Acest instrument este de departe cel mai bun, fiind recomandat de Google.

Daca veti vedea o mare diferenta dintre viteze, atunci ar fi necesar sa urmariti toate sfaturile din acest tutorial atat pentru utilizatorii de Blogger cat si cei de WordPress.

Optimizarea vitezei blogului

Pe pagina cu analiza blog-ului puteti vedea diverse sugestii clasificate dupa prioritatea acestora.

Voi incerca sa vorbesc despre cele mai importante aici:

Server scaled images:

De cele mai multe ori, bloggeri incarca imagini cu rezolutii foarte mari in articolele publicate, iar apoi le redimensioneaza cu ajutorul atributelor HTML, width si height, sau CSS. In mod normal, imaginile ar trebui redimensionate inainte de incarcarea pe site.
Aveti foarte multe instrumente pentru a redimensiona imaginile, printre care si Windows Live Writer, Cropper sau Adobe Photoshop.

Combine images into CSS sprites:

Cand realizati un template, puneti cele mai des folosite pictogramele, butoane si imagini intr-o singura imagine mare. Acest lucru previne incarcarea cererilor pe server si ajuta la incarcarea imaginilor foarte rapid doar accesand o singura imagine deodata. Daca nu stiti ce este un sprite, puteti afla pe bookofspeed.com. Un instrument foarte bun este CSS Sprites generator.

Optimize images:

Optimizarea se refera la dimensionarea imaginii, si nu la valoarea de SEO. Cel mai bun mod de a optimiza imagini este sa folositi numai format GIF sau PNG. Puteti in continuare comprima imaginile si sa reduceti dimensiunea acestora fara a pierde din calitate, folosind urmatoarele instrumente:
1. OptiPNG
2. PNGOUT
3. Adobe Photoshop

Minimize redirects:

Incarcati imaginile pe propriul server. Nu folositi imagini incarcate pe alte servere sau cu ajutorul anumitor servicii.

Minify Javascript:

“Minifying” se refera la eliminarea bytes inutili, cum ar fi spatiile suplimentare, sfarsiturile de linie si de identare. Cele mai bune instrumente sunt:
1. Closure Compiler
2. JSMin
3. YUI Compressor

Combine All JavaScripts’s:

Aceasta este probabil cea mai buna metoda de a consolida performanta site-ului. In loc de a lega codul jquery sau JavaScript pentru fiecare plugin separat, ai putea lipi toate scripturile intr-un singur fisier si salva acel fisier cu extensia .js, apoi il puneti in template-ul bloguli folosind codul:

<script src=’PASTE THE LINK HERE’ type=’text/javascript’></script>

Nu compresati CSS!

Niciodata nu trebuie sa va jucati cu identarea si formatarea foii de stil (style sheet). Un stil curat si formatat corespunzator ajuta in proiectarea si mentinerea blogului. Compresarea CSS ar face doar sa inrautateasca situatia. Aceasta va reduce intr-adevar, timpul de incarcare al paginii, dar nu foarte semnificativ. Prin urmare, puteti comprima JavaScript dar nu incercati sa comprimati si CSS.

Rezumat

Faceti intotdeauna aceste lucruri pentru a imbunatatii la maxim performantele:
1. Folositi imagini scalate. Redimensionati intai imaginile si apoi le incarcati.
2. Folositi CSS Sprites pentru a combina imaginile mici in una singura.
3. Optimizarea imaginilor. Folositi intotdeauna formate GIF sau PNG. Comprimarea imaginilor PNG folosind instrumentele online, cum ar fi OptiPNG si PNGOUT.
4. Minify Javascript
5. Combinati toate scripturile intr-un singur fisier comun.
6. Niciodata nu compresati CSS.

2 Comments

  • Farcas Gelu Danut 11 July 2012 at 9:13 am

    Folosesc si eu PageSpeed pentru a verifica viteza de incarcare a site-urilor. Eu folosesc Joomla. Una dintre problemele mele cu Joomla este continutul duplicat.
    Incerc sa fac totul ca sa-l inlatur, dar nu cred ca reusesc totdeauna.

    • Alexandru Ionut 11 July 2012 at 9:25 am

      nu inteleg de ce ai probleme cu duplicat content, oricum nu sunt asa familiarizat cu joomla, dar am inteles ca e interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.