Despre link-urile din continut

N-am mai actualizat de ceva vreme categoria SEO, cu toate ca sunt multe de vorbit despre acest subiect, in special acum ca tot a fost o actualizare pinguin 2.0. Pe engleza se pare ca a lovit destul, momentan n-am vazut schimbari si la noi. In fine, nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre link-uri din continut.

Exista foarte multe persoane care sunt confuze in legatura cu link-urile din continut. Recunosc, uneori mai pic si eu pe ganduri. E si normal, tinand cont de modificarile facute periodic de motorul de cautare numarul 1. In continuare, voi incerca sa gasesc raspunsurile logice la cateva din intrebarile despre link-uri.

In primul rand, ce inseamna link juice?

Se face atat tam-tam in legatura cu link-urile, pentru ca acestea permit transmiterea de page rank care o alta pagina. Page rank-ul reprezinta masura calitatii unei pagini. Cu cat este mai mare scorul unei pagini, cu atat de mult poate ceda page rank (link juice) catre alte pagini care la care face trimitere.

Sa presupunem ca acest articol are page rank 6. Acesta pagina face trimitere catre ultimele doua articole pe care le-am scris. Page rank-ul 6 va imparti link juice-ul, celor doua pagini. In realitate, nu este atat de simplu. Google nu doar va imparti page rank egal intre cele doua pagini, ci va tine cont de cateva reguli. Conteaza unde pe pagina sunt situate link-urile. Un link la inceputul articolului este mult mai valoros decat cel de la sfarsit. De asemenea, conteaza foarte mult cum sunt optimizate link-urile.

Fara a mai intra in detalii, voi reveni asupra anumitor neclaritati.

Ipoteza 1: Prea multe link-uri pe o pagina vor atrage penalizare

Fals. Acum ceva timp, credeam ca vor atrage penalizare. Dupa ce am dat peste zeci de site-uri cu sute de link-uri intr-o singura pagina, am zis ca nu mai cred aceasta teorie, tinand cont ca erau site-uri cu PR foarte mare. Google nu se supara ca ai multe link-uri in pagina, doar ca nu le va da un scor decent.

Am tot auzit in stanga si in dreapta persoane spunand “nu mai mult de 100 de link-uri pe o pagina”, presupunand ca marele G nu va indexa mai mult de 100 de link-uri. Fie ca e adevarat sau fals, sa ne gandim la un singur lucru: sunt toate link-urile valoroase cititorului? Sau sunt puse pentru a face spam? In cazul al doilea, se va penaliza. [adsense float=”center”]

Bineinteles, nu recomand pagini pline link-uri, dar daca totul este facut rational, atunci nu exista probleme.

Ipoteza 2: Link-ul dintr-un articol catre home page va creste rank-ul

Daca aveti un site care vinde mere, va ganditi sa puneti link din articole pe cuvantul “mere” pentru a manipula rank-ul site-ului. Va ganditi sa transmiteti link juice si mai ales ca folositi si cuvant cheie specific. Ce valoare are acest lucru pentru cititor, cand el poate sa faca click pe link-ul home? Acum ceva timp poate mergea aceasta manipulare de a creste relevanta site-ului, dar cine mai risca acest lucru tinand cont cat de usor se penalizeaza?

Decat sa faceti trimitere in mod repetat catre pagina principala, mai bine puteti pune link-uri catre pagini relevante continutului. Incercati uneori sa diversificati ancorele. Merg pe principul ca orice link trebuie sa aibe o relevanta anume, si sa ajute cititorul.

Ipoteza 3: Prea multe link-uri catre pagini, dintr-un singur articol, dauneaza

Eu cred ca nu este intotdeauna adevarat. Trebuie sa ne gandim la nevoia cititorului in momentul cand inseram un link, si sa ne punem urmatoarea intrebare: “fac asta sa ajut cititorul, sau vreau doar sa obtin ceva beneficii de la Google?”

Daca raspunsul este cel din urma, atunci nu este ok. Sa recunosc, sunt perfect de acord sa adaugam un link care speram sa atraga beneficii din partea motorului de cautare, dar care aduce valoare si cititorului.

Nu cred ca exista o regula clara vizand numarul de link-uri dintr-un articol, dar atat timp cat ele sunt relevante, le putem folosi. In mod clar, continutul ar trebui sa aibe prioritate, si valoarea SEO sa fie pe plan secund.

Concluzie

Incercandu-se inca de la inceput manipularea motorului de cautare, ne-am facut-o cu mana noastra. Parerea mea e ca singuri am provocat apartitia algoritmilor Google, incercand pacalilea acestuia intr-un mod foarte agresiv. Sunt foarte curios care vor fi regulile peste 4, 5 ani. Sper ca macar atunci continutul de calitate sa domine, alaturi de increderea vizitatorilor in informatiile oferite.

 

Ultuma actualizare 10 June 2013 by Alexandru Ionut

8 thoughts on “Despre link-urile din continut”

  1. Apropos de numarul de linkuri de pe pagina: pe Business Insider sunt zeci de linkuri in fiecare articol. Si cred ca webmasterii aia stiu cam tot ce este de stiut in domeniu.

    Reply
    • B.I. pe prima pagina are mai exact, 861 de linkuri, insa toate sunt interne, cu doar mici exceptii RSS (neindexabile)! In articole insa, rareori incalca regulile! Per total, este unul din acele mari site-uri ce nu sunt optimizate SEO, dar care au un continut gigant, peste 50000 de pagini, si care evident le permite sa jongleze cum vor! In plus de asta, B.I. este pe locul 488 in lume ca trafic, deci pot suporta usor aproape orice penalizare! :)

  2. Fain articol! Dar am sa vin cu ceva completari! :)
    1-link juice :- intr-o pagina nu doar linkurile din articol (content area) conteaza si sunt luate in calcul ci si cele din footer, sidebar, header si alte sectiuni ale paginii (codul html al paginii este structurat in asa fel incat va transmite datele imediat crawlerului)! Astfel ca daca ai PR6 pe pagina asta, nu cedezi juice doar linkurilor din articole ci tuturor linkurilor! De ce crezi ca s-a nascut moda cu blogrolul? Tocmai din cauza asta, pentru ca un simplu link in sidebar pe un site cu 2000 de pagini aduce cel putin 2001 backlinkuri! De asta se recomanda nu mai mult de 100 linkuri unice pe pagina, tocmai pentru proteja autoritatea paginii, care atunci cand ajunge aproape de 0 trage in jos tot domeniul si implicit PR-ul! Dar asta e teoria, in practica nimeni nu va avea rabdarea si incapatanarea sa optimizeze perfect fiecare pagina!
    2-nici eu nu sunt de acord cu linkuri repetate spre homepage-ul unui site, dar teoretic, trimitand mai multe linkuri spre aceeasi pagina (oricum nu mai mult de unul pe pagina, pt ca oricum al doilea sau restul spre aceeasi pagina nu vor mai fi indexate si nici urmate de roboti), da, vei creste autoritatea acelei pagini, citarea (citation flow) si mai apoi Pr-ul!
    3-Regula este ca Google va indexa un singur link spre o anumita pagina, orice alte linkuri vor fi ignorate, excesul urmand a fi sanctionat (fermele de linkuri)! Astfel daca intr-un articol pui 30 de linkuri spre 30 de pagini diferite, in maxim 5 crawl-uri aceastea vor fi indexate, daca insa pui 30 de linkuri spre 15 pagini diferite, doar 15 vor fi indexate, restul urmand a fi ignorate!
    Una peste alta, linkurile si backlinkurile vor conta destul de putin atunci cand intra ”in joc” website popularity, (trafic mare, share in retele, domain age etc..) tocmai de asta site-uri mari isi permit sa incalce de multe ori regulile, pentru ca au trafic foarte mare, o vechime de domeniu foarte mare, si ”social share” zilnic!

    Reply
    • Multumesc de feedback si completare. Un comentariu sanatos si foarte important pentru mine. Am sa te tin minte pentru acest plus adus articolului.

  3. Bun articolul. Mai ramane mult de detaliat pe subiectul de link-building si cum se realizeaza el in mod optim. Oricum sunt si eu curios, la fel ca si tine cum vor evolua algoritmii Google peste cativa ani.

    Reply
    • nici chiar asa. Am incercat odata sa citesc tot ce e nou pe seopedia, dar e prea mult flux de informatii :D, si n-am reusit sa tin pasul. Acum intru ocazional.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.