Dupa cum ati aflat, cei de la Google au lansat in octombrie 2012, un nou instrument foarte interesant dar si foarte important care vine in ajutorul bloggerilor, webmasterilor si tuturor persoanelor care se ocupa de administrarea unui site, numit Disavow Link Tool.
M-am gandit sa scriu cateva idei despre aceasta noua optiune oferita de cei de la Google, si sa va impartasesc 2 link-uri foarte interesante pe doua bloguri ale unor specialisti SEO, iar cu aceasta ocazie, mai fac si o actualizare la aceasta categorie pentru ca au trecut saptamani bune de cand nu am mai scris ceva in legatura cu Search Engine Optimization.
Disavow Tool este un instrument foarte util care permite scoaterea link-urilor care nu sunt naturale, care vin din surse care nu inspira incredere, nerelevante, si care fac rau site-ul nostru.
Daca ati pus link catre propriu site sau blog in trecut, la surse care acum va trag in jos, sau daca cineva a pus in mod intentionat catre noi, un link cu scopul de a face rau, cu acest instrument putem rezolva problema.
Este recomandata utilizarea acestui instrument doar in situatii critice, iar daca nu sunteti 100% ca il puteti utiliza sau ca puteti duce in siguranta treaba la bun sfarsit, mai bine renuntati la idee. Negarea unor link-uri bune, poate avea ca rezultat un picaj foarte urat in SERP. [adsense float=”center”]
Personal, am decis sa testez acest instrument, trimitand catre Google un fisier care contine 4 domenii care fac trimitere catre blogul meu o multime de link-uri. Domeniile sunt total nerelevante si nu inspira absolut deloc incredere.
Astept ca cei de la Google sa reactualizeze lista cu domeniile care fac trimitere catre mine, si ca cele 4 sa dispara (cred ca va dura cateva saptamani bune), si astept sa vad daca decizia mea a fost una buna.
Pentru cei care vor sa afle cum se folosese acest tool si cum se creaza un fisier text pentru a-l trimite catre Goolge, recomand un articol de pe Seoarch. De asemenea, recomand si citirea unui articol foarte interesant scris de Krumel, unul dintre putinii experti SEO din Romania, cum pregatim lista de IBL-uri ptr Google Disavow Tool.
Last Updated on 16 October 2022 by Alexandru Ionut
Toolul nu trebuie folosit pentru orice link. Asta e clar. Matt Cutts si Google recomanda folosirea toolului doar in cazul in care se primeste un mesaj in WMT pentru linkuri nenaturale si in cazul in care nu pot fi scoase manual.
Inca nu se stie exact ce implicatii are folosirea toolului, dar eu cred ca este foarte puternic.
Astept ca cei de la Google sa imi reimprospateze acea lista pentru a disparea cele 4 domenii, iar atunci imi voi da seama de rezultatul obtinut. Probabil voi avea doua variante: ori zbor din serp, ori totul va de bine. Mesaj in WMT nu am primit.
Mesaj in WMT nu vei primi si nu vei sti cand Google ia in considerare acele linkuri. Ideea este ca linkurile sunt acolo si Google stie ca nu vrei sa le iei in considerare.
Daca stergi fisierul text, in care ai trecute linkurile, atunci va dura mult mai mult pentru Google sa le recalculeze.
Nu stiam ca exista posibilitatea sa stergi fisierul text :-?
Eu nu am folosit tool-ul pana acum desi ma cam tenteaza sa sterg niste backlink-uri dubioase. Din cate am citit cel mai bine e sa fie folosit cu precautie si pe link-uri despre care suntem siguri ca ne afecteaza negativ. Pentru ca sunt backlink-uri care sunt egale cu zero, ele in sine nici nu te ridica, nici nu te coboara. Dar s-ar putea sa te afecteze la numar de domenii distincte si alte calcule pe care le face Google.
Pe mine m-a tentat si am eliminat primele 4 domenii care aruncau spre mine mii de link-uri. Doua erau total irelevante, si 2 erau ciudatenii de care nu auzisem niciodata. Vad ca nu m-a afectat negativ cu nimic eliminarea acestora, ci din contra. Dar trebuie sa ai grija cum il folosesc. Citisem si eu ca e foarte “periculos” daca faci un pas gresit. Eu am fost sigur pe ce am vrut sa elimin, asa ca nu mi-a pasat.