De ce Bounce Rate este un metric SEO foarte important in 2013

Bounce Rate este un factor foarte important de care depinde toata munca depusa in a optimiza cat mai corespunzator un site sau un blog. Practic, ar reprezenta un calificativ dat site-ului nostru de catre Google, vazand reactia publicului la show-ul nostru. Daca exista cineva care nu stie ce inseamna Bounce Rate (rata de respingere), atunci va voi explica pe scurt. Acesta este rezultatul raportului dintre numarul de persoane care intra pe pagina noastra din Google si parasesc pagina ducandu-se inapoi catre rezultatele cautarii, si numarul de persoane care viziteaza 2 sau mai multe pagini. Numarul de vizite pe o singura pagina vs numarul de vizite pe 2 sau mai multe pagini.

Pentru a vedea procentul Bounce Rate, vizitati Google Analytics. Asta in cazul in care aveti un cont Google Analytics, si ati inserat codul javascript pe pagina home, pentru a va monitoriza site-ul. Cifra magica ar consta intr-un procent mai mic de 55%. Daca procentul este mult prea mare, atunci calitatea site-ului si a informatiilor oferite de voi, lasa de dorit. Asta inseamna ca vizitatorii parasesc foarte repede pagina, pentru ca nu sunt multumiti de ceea ce au gasit, sau rezultatul este irelevant. [adsense float=”center”]

Dupa cum ati observat in ultimul timp, Google vrea sa puna tot mai mult accent pe calitatea continutului. Daca intrebati pe cineva despre SEO, acesta va recomanda in primul rand, continut de calitate. Degeaba puneti un titlu bun, daca aveti un articol foarte prost dar bine optimizat pe anumite chestii care sa il scoata in fata. Acesta apare cat mai sus in rezultate, vizitatorul da click dar se va lovi de ceva sec. Va dati seama ca va inchide pagina site-ului vostru, in secunda 2. Cel putin, eu asa fac. Acest lucru va afecta negativ rata de respindere. Google vede asta si va sanctiona intr-o oarecare masura site-ul vostru.

Cand aveti un site impodobit cu anunturi care sar sa scoata ochii vizitatorului, si mai aveti si acele reclame pop-up care aproape ca inlocuiesc pagina web, vizitatorul va iesi mai depede decat a intrat. Si de aceasta data, rata de respingere va creste. Lipsa unui link building intern va contribui de asemenea la cresterea ratei de respingere. Oferiti vizitatorilor o cale cat mai usoara de a naviga printre paginile web. Ancorele din continut sunt un inceput perfect.

Ghidandu-va dupa rata de respingere, va veti da seama daca optimizarea SEO este facuta cat mai corect iar continutul paginilor este de calitate.

Ultuma actualizare 10 June 2013 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “De ce Bounce Rate este un metric SEO foarte important in 2013”

  1. Mai este si situatia in care ai un site cu articole de exemplu si cei care intra vin pe cuvinte cheie specifice pe articolul respectiv, intra, citesc si apoi pleaca pentru ca au gasit de cautau. In teorie, daca ai un site de calitate, se vor mai uita putin prin jur sa vada ce mai ai de oferit. In practica, daca fiecare pagina are rolul ei informativ, e bine ca in analiza sa se aiba in vedere si timpul petrecut pe site/pagina.

    Reply
    • Bineinteles ca si timpul petrecut pe o pagina web, joaca un anumit rol. Unul foarte important. Acum na.. e posibil sa scrii bine, vizitatorul sa gaseasca ceea ce il intereseaza, si sa plece. Dar daca in continut ii mai oferi si un link relevant, atunci deja vorbim de un nivel mai avansat.

      Chestia e ca in blogging e mai usoara treaba. Te descurci si fara prea mare interes pe link-uri ancora – relevante, din continut.. De ce? Pentru ca se ocupa cateva plugin-uri de chestia asta… sau ma rog..cod. Depinde de caz. Ma refer aici la acele link-uri related – unele cu imagine (cum am eu). In schimb, pe site-uri nu prea se practica asta. De obicei, un site are continut static si uneori legaturile intre diferite pagini nu sunt asa bine facute. – parerea mea.

      Bine, acum n-are rost sa-ti spun tie astea pentru ca nu are rost – tinand cont ce site promotezi.

      Succes, si multumesc de feedback.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.