Știu că n-am mai scris de multă vreme despre SEO, dar cred că n-am s-o mai fac așa de des. Nu de alta, dar a început să nu mă mai intereseze așa tare acest subiect. Îmi place să știu despre ce e vorba, ce s-a mai modificat, ce practici SEO nu mai sunt valabile, sau ce noutăți din acest punct de vedere ne oferă Google pentru anul în cauză.
Am avut și eu o tentativă acum multă vreme să mă bazez pe optimizarea blogului din punct de vedere SEO pentru a conta cât mai mult în SERP, dar am abandonat repede ideea. Nu de alta, dar îmi place să scriu liber, să nu mă intereseze păcălirea roboțeilor Google. Bine, optimizarea SEO în pagină nu înseamnă a trișa, dar mulți o fac într-un mod în care nu numai că nu aduc nici un plus de valoare rezultatelor căutării, ci o fac într-un mod jenant pentru posibilul vizitator.
Eric Enge, un specialist SEO care scrie pentru searchenginewatch, punctează 6 predicții despre SEO care vor conta în anul 2014. A făcut-o și pentru 2013, ieșindu-i 4 din 6.
1. Algoritmul Hummingbird va conta din ce în ce mai mult. Ce este el și cu ce se ocupă, găsiți pe tot netul.
2. Author Rank / Publisher Rank. Eu cred foarte mult în asta, de aici și motivul pentru care mă zbat mult pe Google+. Google trebuie să știe cine scrie, cititorii trebuie să afle pe cine citesc. Altfel, e ca și când ai citi o poezie fără să știi autorul.
3. Interogările de căutare într-un limbaj natural. Google începe să vadă că dispozitivele mobile vor fi un trend dominant, considerând asta ca o creștere a cererii pentru capacitatea de căutare vocală.
4. Impactul rețelei Google+ va crește, dar nu exact așa cum și-ar dori mulți. Va crește sigur, văzând asta cu ochii mei. De la semnalele date de +1 primite pe rețea, până la afișarea în SERP a postărilor de pe Google+. Și nu sunt singurul care a văzut acest lucru.
5. Guest Posting-ul primește o lovitură grea. E normal atât timp cât e făcut pentru a primi link-uri și pentru a face spam. Guest Post cu link nofollow sau fără orice altă legătură de a atrage link-uri către site-ul propriu poate fi făcut fără nici o problemă.
6. Optimizarea pentru dispozitivele mobile va conta enorm. N-are rost să vă zic de ce. Blogul meu este prietenos cu absolut toate dispozitivele mobile pentru că folosesc o temă responsive.
Din punctul meu de vedere, nu știu ce aș mai putea adăuga. Dacă aveți voi și alte predicții despre SEO care vor fi valabile pentru anul 2014, aș fi curios să le aflu.
Ultima actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut
Daca tu Ionel cauti pe google “mancare” si esti logat in Google o sa-ti apara printre primele recomandari( +1-uri) de la prieteni din cerc . Am observat ca un +1 dasta are un foarte mare impact . Ce ar mai fii sa te aibe jumatate de Romanie in cercuri … In concluzie G+ e viitorul … Clar
G+ e din ce în ce mai bun. Eu când vreau să verific ceva în SERP sau să caut ceva anume pe net fără a fi afectat de cookie-uri sau orice altceva, mă folosesc de incognito mode.
Alex, da-mi voie sa corectez putin cateva chestii! :)
-Hummingbird, nu e doar un algoritm, ci e de fapt noua serie de algoritmi de calcul si cautare, e practic noul sistem Google Search, adica e motorul de cautare in sine.
-cautari in limbaj natural. Astea au fost si pana acum, numai ca sa fim realisti, nu toti ce cauta pe google stapanesc corect semantic limba materna (sau cea in care efectueaza interogarea), plus ca pentru multi a fost mereu mai simplu sa insereze cuvintele ”cheie” de interogare. Cu alte cuvinte, e un aspect neglijabil pentru viitorul apropiat.
-guest post, un topic sensibil, se dovedeste ca nu degeaba m-am impotrivit de cand a aparut. :) Totusi, nofollow, asa cum am mai explicat capata rol de follow atunci cand este pus dinspre un site cu autoritate mica spre unul cu autoritate mare, pentru ca atributul in sine inseamna recomandare (am un intreg articol pe tema, despre atributele astea si cum sunt mai nou aplicate).
Referitor la alte predictii, eu simt deja o chestie foarte accentuata si care se va propaga din ce in ce mai mult. Articolele vor incepe sa fie ”un raspuns la o interogare” (cine, ce, unde, cand, cum, de ce). De fapt, asta e rolul motorului de cautare, semantic, sa raspunda la interogari, nu sa ofere informatii variate (generale ori nu, din care userul sa aleaga. Si se observa chestia asta in mai toate proiectele Google Search. :)
“Articolele vor incepe sa fie ”un raspuns la o interogare” (cine, ce, unde, cand, cum, de ce)”
Adica daca va cauta un Dorel “cum se leaga sireturile” vor fi multi care sa scrie despre subiect ?
Mi se pare destul de aiurea directia in care se duce goagalul.
Daca ar fi mot-a-mot atunci da, directia nu ar fi prea buna. Dar, ideea de raspuns la interogare se refera de fapt la genul de articole ce au o concluzie finala, ce sunt prin constructie o concluzie, nu doar un titlu ”smecher” si cateva info generaliste in continut. Mai apoi, pentru a filtra calitativ informatiile, din articolele ce raspund interogarii, se vor folosi parametrii din Social Data Hub (share,+1,comentarii, trafic la articol in primele 2 ore dupa publicare, trafic la articol in primele ore dupa indexare, evolutie in ranking overall etc) Sunt multe criterii, ideea e buna, dar bineinteles ca multi vor specula si vor crea tone de continut bullshit doar de dragul traficului dinspre google. :)
Apropos de punctul 3: este o greșeală enormă după părerea mea proprie și personală. Adică pare stupid să pui în față titluri de genul “știe cineva unde este Ikea” în loc de “adresă Ikea”.