Succesul unui blog depinde de numarul zilnic al cititorilor sau al vizitatorilor. Este important sa identificam lucrurile care pot genera un trafic considerabil, dar si mentinerea acestuia, deoarece acest trafic poate decide viitorul nostru ca bloggeri. Motivul pentru care majoritatea bloggerilor inca nu au aflat calea catre „succes” este faptul ca aloca 40% din timp cautarii de continut, 20% scris si modificat, 20% aspectului si interfetei etc, si doar 20% pentru aducerea traficului. Din pacate, daca avem continut de calitate, dar nu avem vizitatori pe site, atunci totul este o pierdere de timp.
Invartindu-ma pe tot felul de bloguri, am reusit sa creez o lista cu sfaturi care ne pot ajuta in aducerea vizitatorilor catre blogul vostru.
1. Fixarea unui obiectiv pe blog sau site
La fel ca si in orice alta afacere, trebuie sa ne gandim care este obiectivul nostru real. Trebuie sa stabilim singuri carui public ne adresam. Odata ce stim potentialii cititori/vizitatori, cunoastem directia catre care trebuie sa ne indreptam, putand apoi sa aplicam urmatoarele sfaturi pentru a creste traficul pe blog.
2. Continutul de calitate poate genera multe vizite pe blog sau site
La fel cum am spus si in alte articole, continutul de calitate conteaza foarte mult si face ca vizitatorii sa revina cu placere de fiecare data cand au ocazia sa citeasca articolele. Fiind un continut bun, exista posibilitatea ca vizitatorii sa il recomande si altora. Articolele de calitate rezista in timp si pot aduce vizite multe pe blog sau site. Articolele gen stiri sau articole care au ca subiect ceva extrem de trecator, aduc vizite pe blog pentru o perioada scurta de timp.
3. Comentam pe alte blog-uri pentru a atrage trafic
Acest sfat este pomenit si in alt articol, dar il repet pentru ca necesita multa atentie. Comentatul pe alte blog-uri este foarte important, dar trebuie sa comentam acolo unde avem optiunea de completare cu adresa site-ului. Este foarte important sa comentam pe site-uri cu aceeasi nisa. Astfel ne facem cunoscuti si putem primi vizite chiar de la alti bloggeri. De multe ori se pot crea relatii de prietenie. Eu mi-am facut cativa prieteni astfel. Iar uneori putem fi amintiti in articolele acestora.
4. Optimizarea blogului sau a site-ului pentru motoarele de cautare
Majoritatea noilor bloggeri, considera aceasta etapa ca fiind una foarte dificila. Parerea mea este ca trebuie sa incercam sa invatam cat mai mult, asa cum am facut si eu si inca fac in continuare, despre scrierea articolelor „SEO friendly”.
In prezent, revizuind acest articol cat de cat, nu stiu cat de mult mai conteaza SEO. Mai repede si mai important e un titlu bun, un continut real si care sa nu fie scris robotic pentru motorul de cautare.
5. Activitatea pe forumuri poate atrage cititori noi pe blog
Alaturati-va intr-un mod activ pe forumuri care au popularitate mare, si nu uitati sa va puneti link-ul blog-ului in semnatura, pentru a aparea dupa fiecare mesaj.
Intre timp forumurile au mai disparut, dar nu in totalitate. Acest sfat inca poate fi util.
6. Articole Guest Post
Spuneti DA acestei initiative. Cautati blog-uri cu trafic foarte mare si care va permit scrierea de guest post-uri, semnandu-va la finalul articolului cu numele blogului vostru.
In prezent, acest lucru a cam picat.
7. Folosirea trackback-urilor
Trackback-urile permit comunicarea intre bloguri. Poate fi considerata ceva de genul „am ceva ce care te-ar interesa”. Eu public un articol, tu vrei sa comentezi postul meu, dar vrei in acelasi timp sa afle si cititorii tai despre acest lucru, asa ca redactezi un articol pe blogul tau si tremiti un trackback catre blogul meu. Eu primesc trackback-ul si imi dau acordul, sau nu, daca vreau sa il public ca si un comentariu. Comentariul va fi sub forma: un titlu, o mica descriere si link catre blogul tau. Daca reusesti, acest lucru iti poate genera mai mult trafic.
8. Top 10, top 50, top 100 articole
Aratati vizitatorilor cele mai vizualizate si apreciate articole.
Personal, nu mai cred in acest punct si l-as evita. Doar daca e vorba de articole de stiri, de exemplu, putem pune top 10 articole citit saptamana asta. Dar altfel nu as pune un top cu cele mai bune articile ale mele pentru ca pot fi usor copiate sau pot inspira pe altii sa scrie si sa urce poate si mai sus in rezultatele din google pe aproape acelasi titlu sau articol.
9. Tutoriale scrise bine pot genera trafic pe blog
Articole gen tutoriale aduc trafic. Daca sunt scrise pe subiecte care sunt destul de importante si la mare cautare, avand vreo 10 tutoriale bune pe blog sau site, pot genera vizite destul de multe.
10. Retele sociale pentru atragerea vizitatorilor pe blog
Sa nu uitam de retelele sociale. Adaugati cati mai multi in lista voastra de prieteni, astfel incat atunci cand distribuiti un articol, acesta sa aiba foarte multe sanse de a fi vazut de cat mai multe persoane.
Intre timp, social media (retelele sociale) a evoluat in toate modurile, dar nu in bine pentru utilizatori. Algoritmii de afisare a postarilor pe retelele sociale pot ajuta doar daca sunt bagi bani peste bani. Nu mai exista aproape nimic gratis.
11. Reclama offline
Facem reclama blog-ului cu fiecare ocazie. De asemenea, putem crea anumite concursuri in fiecare luna, premiul putand consta intr-un tricou personalizat cu denumirea blog-ului :).
Acest lucru inca il consider bun. Depinde foarte mult si de tipul blogului si subiectele abordate. Ne putem printa cateva haine cu numele blogului/site-ului si le putem purta zilnic cu orice ocazie. Dar daca scriem pe subiecte grele si nisate, atunci e greu sa gasesti asa usor persoane care sa te citeasca dupa ce a vazut numele blogului pe tricoul tau. Sunt sanse extrem de mici sa fie multi interesati de Linux, codare, blogging tips, etc.
Cateva din aceste sfaturi le-am mai pomenit si in alte articole, vor mai veni si altele la fel de interesante. Multumesc
PS: bineinteles, exista foate multe alte posibilitati de a genera vizite pe site-uri sau bloguri, dar ideea e sa pastram totul la un nivel gratuit. Altfel, putem oricand platii pentru reclama.
Ultima actualizare 23 septembrie 2024 by Alexandru Ionut
foarte interesant acest blog/site al tau are o gramda de articole foarte bune.Mai ales pentru ubuntu ce ma intereseaza si folosesc eu…
si eu folosesc Ubuntu 12.04. o sa mai adaug zilele astea cateva articole interesante pentru Ubuntu
Vezi ca si zoso zice ceva interesant despre bloguri.
nu stiam de el, o sa ma uit sa vad despre ce e vorba
Foarte bun articolul, insa as vrea sa-ti cer sa fii putin mai explicit in ceea ce priveste punctul 4, despre scrierea articolelor “SEO friendly”. Ai putea face un exemplu? Cum ar putea fi un articol despre chat romanesc, cate parole cheie sa contina un articol?