Toaleta pentru oaspeti – cum montezi cel mai simplu o chiuveta/lavoar fara sa tragi tevi

Dupa ce am cumparat casa si am inceput renovarea, am cautat sa fac totul destul de ieftin si foarte rapid, tinand cont ca aveam nici 3 luni la dispozitie sa ne mutam. Dar in acelasi timp am cautat sa rezolv anumite probleme care existau inainte, dar fara sa complic situatia, fiind limitati de timp, spatiu si bani. Unul dintre lucrurile rezolvate cu cap, zic eu, consta in amplasarea unui vas de toaleta nou si cu rezervor de apa cu lavoar incorporat.

Toaleta pentru oaspeti de la parter nu era prevazuta cu chiuveta / lavoar pentru spalat mainile. De ce? Nu am un raspuns la aceasta intrebare, nu a fost proiectata casa de mine, dar foarte ciudat acest lucru. Banuiesc ca pana sa cumparam casa, cei care locuiau inainte nu se spalau pe maini dupa ce foloseau toaleta, fie se duceau si foloseau chiuveta de la bucatarie. Ceea ce e la fel de dubios.

Din punctul meu de vedere, spatiul a fost destul de prost proiectat, iar toaleta pentru oaspeti este destul de mica pentru a mai putea fi montata si o chiuveta clasica pe un perete.

Cum nu am conceput sa nu am o chiuveta la toaleta pentru oaspeti, am inceput sa caut pe internet lavoar cat mai compact posibil, de maxim 15cm latime. Teava cu apa ma gandeam sa o leg la robinetul de jos unde pleaca furtunul cu apa pentru rezervorul toaletei, cu ajutorul unui T (teu). Doar ca mi se parea urat sa vin cu conducta aplicata pe faianta. Sa renovez total baia, inclusiv faianta, nu se punea problema.

Sa fiu sincer, nu imi mai aduc aminte daca mi-a zis un prieten ca exista rezervor de toaleta cu lavoar incorporat sau am dat eu pur si simplu de el, dar multa sanatate celui ce l-a inventat.

Cu €262 mai tarziu am rezolvat problema. Vas nou de toaleta cu capac soft close si rezervor cu lavoar incorporat care a rezolvat problema lipsei chiuvetei in toaleta de oaspeti.

Montarea nu a fost complicata. M-am lovit doar de o mica problema, rezervorul de apa se prinde de vasul de toaleta cu doua suruburi cam firave din punctul meu de vedere. Mi-a fost frica sa le strang extrem de tare ca sa nu le rup. Drept urmare, daca loveam prea tare robinetul se misca putin rezervorul de apa.

Sa rezolv problema asta, dar si o alta, am decupat un suport dintr-un pal alb de mobila pe care l-am cumparat de la un magazin de bricolaj. L-am fixat pe 4 profile metalice tip L lipite cu silicon pe faianta, iar dupa ce aceastea s-au intarit, am pus placa si am chituit-o de jur imprejur cu silion alb. In primul rand, sa stea fixa, iar in al doilea rand sa nu traga apa. Daca sta apa pe ea, nu are nici o problema, cel putin nu se vede nimic dupa doi ani.

Decuparea palului mi-a iesit din prima, dar dupa ce am facut un sablon din carton. Cel mai complicat pas a fost sa decid la ce inaltime (corecta) sa montez palul, pentru a fixa suportii metalici de sub el. Nu voiam sa fie nici peste nivelul lavoarului, dar nici cu mult sub. Ma gandeam ca daca sare apa multa, fie sa sa scurga in lavoar, fie sa o sterg super usor cu o bucatica de hartie igienica.

Toaleta cu bazin de apa cu lavoar incorporat are mai multe avantaje. Toate la fel de egale din punctul meu de vedere. In primul rand si foarte important, cand te speli pe maine, apa se duce in bazinul de apa, deci faci economie. Dupa ce folosesti toaleta, tragi apa, bazinul se goleste, dar cand folosesti imediat robinetul sa speli mainile, apa se aduna inapoi in bazin. Daca bazinul este plin, dar folosesti robinetul, surplusul de apa se duce in toaleta. Lavoarul incorporat pe rezervorul de toaleta nu ocupa spatiu si rezolva problema lipsei chiuvetei in baia de oaspeti, acesta fiind al doilea mare avantaj. Un alt avantaj, unele modele de rezervoare cu chiuveta incorporata au si suport pentru sapun, iar pentru asta nu-ti mai trebuie etajera.

In cazul meu, mi-am facut singur etajera de jur imprejurul rezervorului de apa al toaletei. Dupa cum am scris mai sus, rezista perfect de 2 ani si ceva, fara sa fie afectat de apa. Si da, ajunge multa apa pe el pentru ca fie-miu mai mult aplauda cand se spala pe maine decat sa o faca corect :)). E foarte important sa fie dat silicon bine de jur imprejur, si super fin pe muchiile acestuia, sa nu poata trage apa deloc. Oricum, cand se strica, daca se va strica mai devreme sau mai tarziu, il schimb la fel de simplu. Trebuie decupat siliconul cu un cutter de jur imprejur, apoi data placa jos, curatat bine restul de silicon si pus alta placa.

Suportul facut de mine este foarte rezistent. Poate tine lejer 5kg. Tinand cont ca e fixat doar cu silion TEC7. Fara dat gauri in faianta.

PS: teava de PVC care apare in poze este scurgerea de la masina de spalat care este legat la scurgerea toaletei. Si urmeaza ca pe viitor sa schimb si robinetul de jos si furtunul de apa cu altul mai scurt si oarecum ascuns in spatele bazinului.

Pentru cei din Belgia, Olanda, Franta etc care cauta o solutie compacta si rezolvarea problemei lipsei unei chiuvete din baia pentru oaspeti, pachetul de mai sus se numeste Allibert Combi WC-pack EN 5411747141478.

Pentru Romania, cautati pe google rezervor de toaleta cu lavoar incorporat.

Ce alta solutie ar fi existat in cazul meu?

Cititi si sfaturi renovare ep 1.

Last Updated on 28 March 2023 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Toaleta pentru oaspeti – cum montezi cel mai simplu o chiuveta/lavoar fara sa tragi tevi”

  1. Nu am știut că există așa ceva, dar ideea este interesantă și oarecum ecologică, deoarece reutilizează apa folosită la spălatul mâinilor.

    Reply
  2. Au aparut si in Romania de ceva timp dar pana acum nu am vazut la cineva in baie sa isi puna asa ceva . Pentru mine este o inventie foarte utila

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.