Temperatura optima din casa si la cate grade tin eu caldura cand e frig afara

Am pornit centrala termica la 1 octombrie si nu stiu cand o voi opri. Anul trecut a fost din octombrie pana in mai 15-20. Voiam ca anul asta sa o opresc mai devreme, dar nu am sanse se pare. Stiu ca e cu explozie intarziata acest articol, dar am zis totusi sa-mi scriu oful. In 11 ani de Belgia cam uiti ce e caldura. Iti mai aduci aminte doar in ultimele doua saptamani din iulie si primele doua din august. Vorbesc de 30°C +. Ca in rest e oke si la 22-25.

De vreo 5 ani am inceput sa fac ceva economie cand vine vorba de caldura si sa nu mai las centrala sa bage “carbune in soba”. Dar in ultimii doi ani, pentru ca nu ma dau banii afara din casa, am ajuns sa fiu exagerat de atent cu caldura si consumul de gaz.

Atunci cand suntem acasa, temperatura din sufragerie este de 20°C. Centrala am programat-o sa plece automat dupa ora 17:30, pana ajungem noi acasa de la munca, sa tina temperatura pana la ora 22:30. Dupa ora 22:30 e programata sa tina caldura la 18°C in toata casa pana la ora 7:40 dimineata. Dupa aia, centrala e setata pe 17°C. Asta din octombrie pana in mai.

Cand era baiatul mai mic, in primii trei ani, tineam temperatura undeva la 19-20 si noaptea, iar ziua 21. De doi ani, din motive mai mult financiare, nu vreau sa dau bani multi la caldura. Consider ca e suficient 450€/luna cat a ajuns acum sa platim ca unii se impusca. Pana in razboi era 160€ lunar.

Noi nu suntem genul de persoane care stam in tricou sau maiou si pantaloni scurti iarna in casa. Si nici nu dormim doar in chiloti, ci cu pijamale pe noi.

Mi-as fi dorit sa-mi permit doua grade in plus, dar ne-am obisnuit destul de bine cu temperatura. In plus, am inteles ca e chiar sanatos asa cum avem acum.

Am decis sa scriu articolul asta si ca mi-am adus aminte de discutia unui individ cu alte persoane, pe aeroportul din Charleroi, de pe 1 aprilie cand am avut zbor spre Romania. Omul, un roman ciudat si cocalar peste masura, sarit de 45 de ani. Venise in Belgia sa lucreze ca inginer, cheamat de o firma, dar a esuat pentru ca nu vorbea limba si nici bine engleza. Nu ca povestea celor 3 persoane care nu-i erau prietene si cu care se intalnise la aeroport si le impuia capul cu aberatii, el tinea chiar mortis sa auda toti care se imbarcau in avion cuvintele lui. Multe aberatii si nu lasa pe nimeni sa vina cu vreo completare sau sa zica si cineva ceva. Dar e foarte mult de scris.

Long story short, povestea ca a fost cateva zile la niste amici in Danemarca (daca mai retin bine) si ca abia a asteptat sa plece de acolo ca nesimtitii aia l-au imbolnavit pe el cu 20°C noapte in casa. A plecat direct la spital de la ei. El nu concepe sa traiasca in pestera in anul 2023, cu 19-20 grade in casa. Povestea ca aia stau ca in grota. La el acasa sare plita-n aer daca scade sub 25°C, povestea. Si nu, nu sufera de vreo boala in afara de cea la cap. Eu bufneam de nervi cand auzeam asta si imi dadeam coate cu sotia. Putea vorbi civilizat si pe un ton pasnic. Dar prea si-o batea de amicii lui. Cioban si nesimtit, ca toti care vorbesc tare in avion, de altfel.

Voi la cat tineti temperatura in locuinta cand e frig afara?

PS: nu judec pe nimeni si fiecare tine caldura la cat se simte comfortabil si isi permite. Povestea de mai sus cu individul subliniaza cu totul altceva.

Last Updated on 25 April 2023 by Alexandru Ionut

4 thoughts on “Temperatura optima din casa si la cate grade tin eu caldura cand e frig afara”

    • Corect. Imi aduc aminte cum stateam la +30°C cand eram la scoala generala si liceu si bagau bunicii lemne in soba ca vine baiatul de la scoala pe frig si sa gaseasca cald :)). Nu puteam sa dorm si stateam 15 minute cu un geam deschis sa intra frig de afara. Vremuri cand lemnele costau nimic, curentul la fel..

    • Foarte mult. Vorbesti aici doar de factura la gaz, nu? E aparte de cea de curent? La mine vine impreuna.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.