Cum oprim numerotarea paginilor inainte de finalul documentului in Word

Oprirea numerotarii paginilor unui document Word inainte de finalul acestuia, de exemplu, cu 10 pagini inainte de final, poate fi o sarcina destul de dificila in cazul in care nu am mai avut de-a face cu asa ceva. Numerotarea propriu zisa a paginilor poate fi un task usor de executat in Microsoft Word de marea majoritate a utilizatorilor, dar oprirea numerotarii paginilor inainte de finalul articolului poate pune in dificultate pe majoritatea utilizatorilor normali, intampladu-se asta si in cazul meu.

Cu cateva zile in urma am fost pus in aceasta dificultate de catre o prietena, trimitandu-mi un mail cu un document care continea 66 de pagini. Numerotarea trebuia sa inceapa la pagina 3, iar oprirea numerotarii sa se opreasca la pagina 45. Usor de zis, putin mai dificil de pus in practica.

Daca editorul Word a simtit ca vreau sa incep paginarea de la fila 3, prima fiind titlul lucrarii, iar a doua fiind cuprinsul lucrarii, nu acelasi lucru l-a simtit cand voiam sa opresc paginarea la fila 47 (numarul paginii 45). Dupa vreo doua tentative de abandonare, am reusit. Si am sa va spun si cum am facut acest lucru.

Document editat in Microsoft Word 2013, dar pasi de editare sunt asemanatori in majoritatea versiunilor Word. Exemplu concret, documentul primit de mine pe mail. Sa presupunem ca aveti un document cu titlu lucrarii pe prima fila, fila 2 contine cuprinsul, continutul incepe cu fila 3, fila 47 contine bibliografia, iar restul filelor sunt reprezentate de anexe. Se cere numerotarea paginilor incepand de la fila 3 pana la 47.

In primul rand, lansam documentul in editorul Word, dam click la inceputul filei 3. Accesam meniul sau bara Insert – Page Number – Bottom of Page – si aleg afisarea numarului paginii pe centru in footer (subsolul paginii). Fiecare unde doreste.

In al doilea rand, navigam la fila documentului unde dorim oprirea numerotarii paginilor, dam click la inceputul acesteia, accesam Page Layout – Breaks – Section Breaks – Next Page.

Odata selectata optiunea Next Page, fila selectata va fi numerotata cu pagina 1 in footer. Practic, fila de mai sus, in cazul meu, fiind pagina 45, iar fila curenta, unde doresc oprirea paginatiei capata numerotarea cu “pagina 1”.

blank

Ultimul pas pe care trebuie sa-l facem este sa dam dublu click in subsolul paginii (footer) pentru a lansa meniul de editare al acestuia, stergem numarul paginii din tastatura, debifand apoi optiunea Link to Previous. 

blank

Verificam daca numerotarea paginilor este corecta, apoi salvam documentul. In cazul in care nu m-am facut usor de inteles, exprimandu-ma, putin probabil, confuz pentru unii, va stau la dispozitie pe rubrica de comentarii.

Atentie, nu sunt un semizeu sau un atotcunoscator in Word. Deci, nu pot avea raspunsuri pentru toate posibilele intrebari despre cum si ce in acest editor.

PS: Poate si LibreOffice sa faca acest lucru.

Last Updated on 11 July 2017 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.