IBM sustine ca Mac-urile sunt mai ieftine decat calculatoarele cu Windows

22 October 2016

Sunt fan IBM de prin 2004, de cand mi-am cumparat primul calculator SH, schimbat la scurt timp de o unitate centrala IBM, si alte cateva tot de la acest producator. Tinand cont ca laptopul personal e Lenovo, companie care a cumparat prin 2005 divizia de calculatoare de la IBM, am ramas tot fan-ul lor. Toata istoria lor o puteti gasi pe Wikipedia. 

De curand, IBM achizitioneaza o masa foarte mare de Mac-uri, afirmand ca acestea sunt mai ieftine in comparatie cu calculatoarele cu Windows.

Practic, afirmatia lor se bazeaza pe fiabilitatea Mac-urilor si pe stabilitatea mai mare a sistemului de operare.

In realitate, Mac-ul este cu cateva sute de euro mai scump fata de un calculator cu Windows, dar costurile de intretinere sunt mai reduse.

Pe o perioada de patru ani, IBM poate economisi intre 200-500$ daca aleg un Mac in defavoarea unui calculator cu Windows. Calculatoarele cu Windows cedand mult mai des, fiind necesara interventia deasa a tehnicienilor. Automat, la un numar de peste 100 000 calculatoare, costurile sunt imense. Astfel, costurile pentru achizitionarea Mac-urilor se amortizeaza mult mai bine.

Bineinteles, suma pe care o pierd ei reparand un calculator poate fi compusa din multi factori: pretul pe ora al tehnicianului fie el chiar si din firma, pretul pentru hardware si software, timp mort al angajatului care lucra la calculator, posibile date pierdute etc.

mac-apple-logo

sursa: apple.com

Cu toate acestea, daca eu as dori sa-mi cumpar un Mac, n-as putea spune ca ma va costa mai ieftin pe decursul a patru ani, fata de achizitia unui calculator cu Windows. Insa, asta poate varia de la un client la altul. Chiar daca Mac-ul nu are o cota de piata foarte mare, stiu ceva persoane care au acasa un asemenea sistem, neavand niciodata o problema cu el. La polul opus, am reparat o multime de calculatoare si laptop-uri cu Windows .

Chiar daca in viitorul apropiat nu imi voi achizitiona un Mac, as merge pe un MacBook. Mai ales ca-mi place la nebunie cum arata.

Voi ce parere aveti despre afirmatia celor de la IBM? Sunt Mac-urile mult mai fiabile decat calculatoarele cu Windows?

4 Comments

 • CViorel 10 November 2016 at 8:55 pm

  Acum 3 ani a inceput tranzitia mea catre dispozitive Apple. Am inceput cu iMac (27′,i7,12GB Ram). Trebuie sa recunosc ca la inceput a fost mai greu. Dar nu acomodarea cu sitemul de operare, pe care nu am considerat-o dificila , ci acomodarea cu ideea ca nu mai folosesc windows. Practic eu eram atat de obisnuit cu el incat parca simteam ca ii lipseste ceva. Bineinteles, am trisat. Cand eram in deplasare, foloseam un laptop cu windows, iar pe iMac, exista si o masina virtuala pe care o mai porneam uneori. Dar timpul a trecut, si ideea de windows a disparut incet incet din mintea mea.Am inceput chiar sa dezvolt aplicatii pentru acest sistem de operare, lucru care a facut ca windows-ul sa fie de domeniul trecutului. Dupa 1 an, laptopul pe care il foloseam in deplasari, a primit un upgrade de sistem de operare. S-a transformat intr-un hackintosh, care, surprinzator avea performante apropiate iMac-ului.

  De cateva luni am renuntat la iMac si la laptopul Hackintosh in favoarea unui MacBook Pro.
  Practic tranzitia a fost inchiata, windows-ul e de domeniul trecutului, in ceea ce ma priveste.

  Dupa toata aceasta experienta, am ajuns la concluzia ca sistemul de operare si produsele Apple sunt incredibil de stabile. Si e oarecum logic in mintea mea de ce se intampla asta. Ei fac sitemul de operare, ei fac hardware-ul (impropriu spus, pentru ca il cumpara gata facut). Windows-ul pe de alta parte trebuie sa fie capabil sa ruleze pe sute de configuratii hardware diferite.
  Sunt constient de faptul ca preturile pentru un dispozitiv Apple e nesimtit de mare dar, in timp am ajuns sa fiu de acord cu el. Absolut nici-un laptop pe care am pus mana, nu mi se pare ca se poate compara cu designul unui MacBook Pro.
  E altceva.

  • Alexandru Ionut 10 November 2016 at 10:09 pm

   M-am ce zice de design-ul MacBook-urilor. Si eu le admir de cate ori le vad prin magazine. Mi-am propus sa-mi iau si eu unul cand va veni vremea sa-mi schimb laptop-ul. Am avut si eu o perioada foarte lunga cand am folosit doar sisteme de operare Linux GNU, patind la fel ca tine, simtindu-ma ciudat cand vedeam ca iubita mea folosea laptop cu Windows, iar eu Linux. Ea folosea Photoshop si MS Office, eu Gimp si LibreOffice. Si tot asa :D.

   Preturile Mac-urilor, MacBook-urilor sunt ridicate, insa cred ca asta-i nivelul raportului pret-calitate considerat de ei. Cei de la Apple au publicul lor, piata lor, nu fac dispozitive pentru toata lumea. Cei care cumpara produse Apple, stiu ce cumpara. Nu se duc in magazin si zic “vai ce laptop fain, il iau” , pentru ca nu-i asa.

   PS: multam frumos de feedback.

 • Sorin B 24 October 2016 at 7:42 pm

  Deocamdata nu detin un Mac dar detin un calc. cu windows si unul cu linux si pot sa spun ca merg de mult timp fara nici o reparatie . Ce inseamna de mult, 7 ani , ceea ce nu este chiar o perioada mica deci sunt sau nu fiabile ?
  Oricum deja ajung sa fie depasite si trebuie schimbate din aceasta cauza nu ca se strica.
  Asa ca nu stiu daca merita sa cumpar un mac cand cu banii pe un mac iau doua calc. Asta este parerea mea dar puteti sa ma contraziceti!

  • Alexandru Ionut 24 October 2016 at 9:29 pm

   Depinde acum si cat le folosesti. Una e sa lucrezi o ora, doua, trei la calculator, alta e sa il tii minim 12 ore pe zi pornit si solicitat destul de mult. Solicitandu-l, hardware-ul va rula spre capacitatea maxima, componentele au tot timpul o temperatura ridicata etc. Sunt multi factori la mijloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.