Nu cred ca exista in lume un utilizator al unui PC care sa nu fi instalat cel putin un program gratuit descarcat de pe net sau gasit pe cine stie ce CD de la vreo revista. Gratuit, nu inseamna piratat. Altfel, putem instala Microsoft Office gratuit, descarcat de pe cine stie ce trakere. Ala nu e gratuit, e piratat. Microsoft Office costa ceva si nu toti isi permit sa dea bani pe asa ceva, cu toate ca au nevoie. Marea greseala e ca se bucura instalandu-l de pe torrent, si nu il duce capul sa caute o alternativa. De exemplu, LibreOffice care face tot.
Revenind la aplicatiile gratuit, o sa aflati in continuare ca lucrurile nu sunt asa de simple.
In primul rand, exista aplicatii gratuite care contin malware. Sunt facute cu rea intentie, doar pentru a va atage in capcana si pentru a le instala. Ulterior, veti constata ceva neplacut, in cazul in care aveti cine stie ce informatii confidentiale pe calculator si va jucati cu platile online. Recomandat e sa instalati aplicatii doar din surse sigur, si doar pe cele de care aveti 100% nevoie. Fara click-uri pe cine stie ce bannere de pe site-uri, care va trimit catre cine stie ce aplicatie gratuita.
In al doilea rand, exista software oferit gratuit dar cu scopul de a scoate bani din anunturile servite de acesta. Exista programe care nu costa nimic, dar care va afisa un banner sau un bloc mic cu anunturi in speranta de a scoate ceva bani de posibilele click-uri. Fenomenul asta e intalnit si la aplicatiile pentru calculator, dar pe smartphone-urile cu Windows Phone e o adevarata nebunie. Vad ca s-au luat sa mai faca curatenie prin Store si au mai inceput sa dispara o parte din prostiile de aplicatii.
In al treilea rand, aplicatiile gratuite, daca sunt instalate asa la voia intamplarii de cineva neexperimentat, va poate instala inca doua – trei aplicatii extra. Din cauza voasta care stiti doar sa dati Next – Next – Done. Nu va uitat la toate optiunile bifate, si nici nu va intereseaza unde se instaleaza. Pana la urma ce mai conteaza atat timp cat se duce in Program Files.
In al patrulea rand, programele gratuite au ca scop convingerea utilizatorului sa cumpere versiunea Pro, cea care costa cativa banuti. Aceste programe, de regula, au foarte multe functii blocate, care vor fi disponibile in versiunea Pro. Ceea ce mi se pare normal si cu care sunt de acord in totalitate.
In al cincilea rand, si cred ca va fi si ultimul, asta daca nu ma razgandesc pe parcurs sau imi va da o idee vreun cititor, exista programe pur si simplu gratuite care nu servesc nici anunturi, nici nu au o versiune Pro, nici nu instaleaza altceva pe langa, si nici nu ne vrea vreun rau. Cel mai bun exemplu sunt programele intalnite pe sistemele de operare de pe platforma Linux. O platforma de operare nu populara ca si cea de la Microsoft, dar care creste in popularitate pe zi ce trece, mai ales ca XP-ul s-a saturat de viata. Pe Linux pot fi instalate mii de aplicatii gratuite, create din pasiune de catre dezvoltatori, si care sunt puse la dispozitie publocului larg. Atentie, uneori pot ¨vana¨ si ele mici donatii de la persoane generoase, dar fara a cere asta direct.
Deci, exista aplicatii gratuite? Sau toate programele gratuite sunt create cu un scop anume?
Ultima actualizare 9 May 2014 by Alexandru Ionut
Nimic nu e gratuit … intr-un fel sau altul tot “platesti”.