De ce Skype nu e popular in Romania?

Sunt foarte curios să aflu răspunsul la întrebarea din titlu. Acest articol nu este vreun tutorial sau un anumit tip de articol cu care v-am obișnuit până acum, ci doar o curiozitate de-a mea legată de aplicația Skype. Poate cineva să-mi dea un răspuns plauzibil la întrebarea, de ce Skype nu este așa popular în Romania?

De ce marea majoritate încă preferă Yahoo Messenger? Am foarte mulți prieteni care folosesc o mulțime de ID-uri messenger. Înțeleg oarecum utilizarea mai multor ID-uri, dar de ce doar pe Messenger? Skype ce are? Skype este numărul 1 în lume ca aplicație pentru chat cu suport audio-video.

Să fim serioși și să recunoaștem calitatea audio-video oferită de Skype în momentul unei convorbiri cu un alt contact. Messenger mai are mult de mâncat până ajunge să ofere ceea ce oferă Skype.

Avantajele oferite de Skype așa cum le văd eu

  • calitate audio-video de neegalat. 7 clase peste messenger
  • fereastra pentru chat se prezintă foarte ok. Nu cred că este sub cea din yahoo messenger.
  • chat facebook  + putem vedea fluxul de informații din facebook
  • transferul de fișiere mult mai rapid ca pe messenger. Nu se blochează sau dă erori
  • poate partaja fereastra sau ecran. Adică celălalt poate vedea ceea ce faci tu pe calculator, dacă asta vrei.
  • putem lăsa cuiva un mesaj video
  • avem history, avem emoticoane, avem destule funcții
  • nu avem spam-uri ca pe messenger
  • avatarul contactelor se încarcă fără probleme, avatarul nostru îl putem schimba instant, statusul se schimba imediat, nu după câteva zile, aplicația nu se blochează și se închide fără motiv
  • foarte important, Skype este disponibil și pentru marea majoritate a telefoanelor mobile, și să nu mai vorbesc de smartphone-uri.
  • disponibil pe Windows, Linux, și Mac.  YM, în afara suportului pentru Windows și Mac, e compatibil și cu telefoanele iPhone – dar cu celelalte cum rămâne?[adsense float=”center”]

Disponibilitatea aplicației pe telefoanele mobile este foarte importantă. Drept urmare, putem folosi Skype și acasă, și în deplasare. Am instalat Skype pe telefon care nu are camera video în față, iar asta nu m-a împiedicat să am o comunicare audio de calitate. Am vorbit prin 3G, în Skype, din Belgia în Romania, iar calitatea audio a fost perfectă. Zilele trecute am testat și apelarea video 3G de pe telefon mobil cu camera frontala HD, iar rezultatul a fost impecabil. Peste câți zeci de ani vom vedea asta și în messenger?

Citeste: cum se înregistrează apelurile video și audio în Skype.

Sunt nevoit să folosesc și messenger pentru că majoritatea prietenilor îl folosesc, și nu au ID-uri pe Skype. Până când s-or prinde toți că Yahoo Messenger e inferior cu mult fată de Skype, mai durează din păcate.

Aș dori să aflu și părerea voastră despre slaba popularitate a aplicației Skype în România. De ce credeți că nu are succes?

Ultima actualizare 22 July 2013 by Alexandru Ionut

16 thoughts on “De ce Skype nu e popular in Romania?”

  1. Pe langa faptul ca Skype apartine acuma de Microsoft, sunt cateva chestii dubioase ce nu imi plac la Skype:
    In primul rand, vrea sa imi citeasca profilul de la Firefox. De ce? Nu stiu.
    In al doilea rand, vrea sa stie ce guvernatpr folosesc pe procesor, frecventa maxima, frecventa actuala si frecventa minima a procesorului. De ce? Nu stiu.
    In al treilea rand, traficul nu e criptat si poate fi foarte usor interceptat.
    Legat de interceptare,nici nu trebuie sa te chinui prea mult, tot traficul e routat catre NSA…

    Referitor la popularitate. Eu unul il folosesc doar pe mobil, pentru ca nu am camera web/microfon pe PC, si chiar si atunci, il folosesc destul de rar, ca sa vorbesc cu o prietena (culmea) din Belgia. Asta insemnand de vreo 2-3 ori pe an.

    Legat de messenger. Cred ca n-am mai facut schimb de adrese de mess cu cineva, de gramada de timp.

    Reply
    • N-am întâlnit chestiile pe care mi le-ai scris legate de procesor.. Știu că în momentul instalării vrea să introducă și o extensie în browser pentru apeluri rapide (dacă nu mă înșel). Dar e simplu. Nu alegi să o instaleze.

      Știu că acum ceva timp se practica schimbul de liste messenger :)). Mă trezeam cu ID_uri noi..și când îi întrebam dacă mă cunosc, cică nu, că au făcut schimb de liste :)).

    • Cica citeste fisierele astea:

      “/sys/devices/system/cpu/ r,
      /sys/devices/system/cpu/cpu[0-9]*/cpufreq/scaling_{cur_freq,max_freq} r,”

  2. Folosesc din ce în ce mai rar Yahoo! Messenger. Acum toată lumea are cont de Facebook.

    Pe Skype discut doar cu prieteni plecați din țară, deși mulți migrează către serviciile Google (Hangouts and shit) pentru că se integrează frumos în Android :)

    Reply
    • Eu mă simt nevoit să deschid mereu și YM pentru că mai vorbesc cu prietenii din țară, cu toate că pe cei mai apropiați i-am convins să instaleze Skype să vorbim. Când îmi sun bunicii, pe YM se vede foarte nasol, iar pe Skype camera își arată adevărata valoare de HD.

      Încă n-am folosit Hangouts sau altceva.

  3. YM moare incet. Din cele 48 de contacte pe care le am in lista (nu sunt genul care tine pe oricine in lista), in ultimele luni am observat o prezenta online foarte slaba. De o luna jumate, aproape de fiecare data cand intru pe YM am doar un contact sau doua online. In schimb, Facebook prinde foarte mult teren. In curand va ajunge adevarata expresia “Daca nu ai Facebook, nu existi”.
    Prezenta pe YM era destul de mare acum cativa ani, poate si din cauza ca atunci Facebook si alte retele sociale active azi, nu erau atat de cunoscute in Romania, iar utilizatorii aveau nevoie de un mediu online in care sa poata schimba doua vorbe.
    In ceea ce priveste Skype-ul, parerea mea este ca merita tinut in calculator si pentru un singur contact cu care vrei sa ai conversatii, deoarece calitatea audio si video este ireprosabila.

    Reply
    • Ai mare dreptate aici. Am stat saptamana asta pe blogul yahoo si pe site-ul lor la fluxurile de stiri. Nimic nou, doar informatii vechi in care isi opresc activitatile si sistemele de browsing.
      Cred ca incet incet se duce de rapa, iar ceilalti clienti de chat isi cresc numarul de utilizatori (Facebook, Skype, versiunile de chat si webcam).
      Eu folosesc foarte mult Skype iar YM cat mai putin posibil, chiar daca el reprezinta un “titan” in internet.
      Vorba lui Ionut, imi pare rau ca cei apropriati nu folosesc Skype deoarece prezinta foarte multe avantaje, insa asta este, fiecare cu ce-l doare.
      Sper ca pe viitor lumea sa tinda spre nou, nu spre clasic.

  4. Părerea mea este ca spre diferența de yahoo messenger, skype nu are o interfața atât de spectaculoasa. In timp skype a dat probleme serioase de siguranța ceea ce a făcut ca utilizatorii sa migreze în număr mare către alte aplicații. Părerea mea despre skype este buna și îl folosesc foarte des. Testând ambele aplicații YM și Skype în videoconferințe skype e numărul unu. O alta chestie este legata de popularitate YM este mai bine văzut în Romania mai la moda. De foarte multe ori utilizatorii privesc mai mult la grafica și mai putin la functionalitati.

    Reply
    • Păi interfața Skype nu pare spectaculoasă că s-au obișnuit toți cu messenger, dar dacă ar descoperi adevărata valoare a Skype-ului, cred că ar migra toți. Îmi aduc aminte de câte ori mi se bloca messenger-ul.

  5. Skype pentru desktop (Windows) e OK, dar aplicatiile pentru Surface RT si Windows Phone mai au mult pana departe. Pe Android am testat Skype pe device-uri de generatie HoneyComb, nu cred ca rezultatele mele sunt relevante aici, dar va dati seama ca nu au fost OK din cauza hardware-ului vechi. Nu am testat Skype pe Linux si as fi curios sa aflu de la voi cum se comporta acolo.

    Skype are probleme mari cu sincronizarea intre device-uri. Daca ai aplicatia deschisa pe mobil, in browser (in contul de mail Outlook.com) si pe desktop si raspunzi dintr-un loc, in celelalte continua sa sune. Ca sa numai zic de delay-ul cu care sunt sincronizate mesajele instant tip text in Skype. Microsoft lucreaza la remedierea acestor probleme, dar va mai dura pana sa fie OK.

    Plus ca Skype e mutat la ora asta pe Windows Azure, cloud-ul Microsoft de pe infrastructura Linux iar aceasta tranzitie va mai dura o vreme.

    Personal folosesc Skype de cativa ani buni, dar pe mobil vad in ultima vreme o crestere de popularitate pentru Viber (din cauza telefoanelor mobile smart, care devin tot mai accesibile). Viber are si video (beta), nu e comparabil cu video din Skype, e adevarat.

    Yahoo ? Urasc Yahoo Messenger si Yahoo Mail (nu imi place designul si in plus prea are toata Romania mail si messenger de la Yahoo) si nu mai instalez YM pe PC de ani buni. Am conturi de Yahoo si le am in Digsby. Uneori mai intru pe ele dar nu am mai comunicat de mult cu cineva pe acolo. Poate doar cu neamuri de o anumita varsta, care nu sunt chiar la zi cu tehnologia pentru ca nu sunt persoane tehnice. Pentru asemenea persoane YM e ceva familiar, care merge bine si e usor de folosit pentru ca nu i se schimba designul prea mult in timp.

    Ma indoiesc ca Yahoo va mai investi in infrastructura pentru a permite calitate video si / sau audio mai buna.

    Problema cu Yahoo pare sa fie mai ampla, nu e vorba doar despre Messenger. Daca Yahoo a revolutionat internetul cu directoarele sale web si cu motorul sau de cautare candva faimos si respectat, acum incearca sa se reinventeze ca Internet content provider, ceea ce nu ii reuseste pe cat ar dori, adica nu mi se pare ca Yahoo mai este un jucator major in Internet la ora asta. Nu stiu cum mai stau financiar la ora asta.

    Vizavi de ce zice Yamasha, ca Skype moare incet, odata cu Yahoo, as zice ca de fapt se ridica altii care se misca mai repede, in pas cu tehnologiile mobile. Mamutii ca Yahoo sau Microsoft, cu inertie mare, daca nu se vor adapta la viteza mobile, au toate sansele sa piarda teren pe zona consumer. Asta doare mai mult pe cei de la Yahoo, Microsoft oricum e super OK pe zona business, unde are Lync, un instrument de comunicare extrem de solid si de puternic.

    Reply
    • Mulțumesc de comentariu. Cred că e cel mai lung comentariu primit. Sincer să fiu, nici nu știu cum să-ți răspund la el. Nu știu cu ce să încep. Mă bucur că te-am provocat să scrii atât.

      Skype-ul pentru Linux nu e ”matur” cum e pe Windows. Sunt destul de multe probleme (am înțeles că au făcut un mic update și ptr Linux, dar nu l-am actualizat) mai ales în timpul convorbirii. Pe Ubuntu mi-a mers destul de prost. Se bloca foarte des în video, iar calitatea imaginii nu era așa de strălucită. În plus, notificările pentru mesaje sau apeluri ratate erau foarte sâcâitoare. La fiecare pornire a Skype-ului apăreau, chiar dacă văzusem o dată despre ce e vorba. Skype-ul pe Linux nu se compară cu cel de pe Windows, dar acesta rulează diferit pe diverse distribuții. Văd că pe Manjaro Linux merge ok.

      ”Windows Azure, cloud-ul Microsoft de pe infrastructura Linux” bună asta. N-am știut.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.