In cartierul nostru avem un mic spatiu de joaca pentru copii, cu nisip si un tobogan. Pentru ca locuim aici de doar doi ani si am fost de ceva ori la cel loc de joaca, am observat ca nu il ingrijeste nimeni. In mod normal, banuiesc eu, trebuie sa se ocupe primaria de ingrijirea unui loc de joaca comun. Doar ca nu sa miscat nimic in vara lui 2021, dar nici la inceputul verii lui 2022. Practic, nu am vazut pe nimeni care sa vina si sa curete iarba si balariile care crescusera prin nisip.
Pentru ca baiatul avea chef de joaca, am decis ca e o ocazie buna sa ma apuc singur de curatat nisipul de iarba si balarii. Dupa cum se poate observa si din pozele de mai jos, cazusera foarte multe crengute uscate de la salcia de langa, palcuri de iarba si o planta foarte nasoala care iesise peste tot prin nisip si se inmultise prin radacina. Ceea ce eu credeam ca e treaba de nici 20 de minute, buruiana aia mi-a dat planurile peste cap.
Dupa fix doua ore de munca intensa si fara pauza, am obtinut rezultatul pe care-l putem vedea in pozele de mai jos. Treaba am facut-o oarecum pe jumatate, si zic asta pentru ca am facut gramada cu buruiana, crengute si iarba fix intr-un colt pe nisip. Nu am indraznit sa arunc nimic pe iarba de langa, ci am decis ca cel mai bine las ceea ce am greblat, tot pe suprafata nisipului.
Din pacate, nu disparuse gramada mea nici dupa o luna. La alte cateva saptamani bune am mai trecut pe langa acel loc de joaca, dar nu am mai fost atent ce s-a intamplat cu gramada aia mare de iarba si buruieni. Cred ca s-au uscat toate si s-a compostat. Scriu acest articol dupa ce am redescoperit imaginile in calculator si m-am decis sa incep sa organizez toate pozele de pe hard disk.
Nu stiu daca e legal sau ilegal ceea ce am facut, dar am decis din propria initiativa sa iau atitudine pentru un bine comun. Din punctul meu de vedere, inainte de a avea asteptari mari „sa ni se faca”, mai bine incepi singur sa misti ceva. Chiar daca este pentru toata comunitatea, nu doar pentru tine.
Din punctul vostru de vedere, am procedat corect sau nu?
Ultima actualizare 18 septembrie 2024 by Alexandru Ionut
Bravo, schimbarea vine de la tine, vorba aia. Sau „fii tu schimbarea pe care o vrei în lume”. Umblu și eu cu sacii de gunoi peste tot, mai ales că îmi place să fac câte un grătar în natură iar în locurile unde poți faci asta e adesea plin de doze, peturi și ambalaje de la dulciuri.
Exact. Chiar apreciez ca faci asta si ca strangi gunoaiele. Sper sa faci asta tot timpul si sa iti urmeze si altii exemplul. Ai foarte mare dreptate cand afirmi „fii tu schimbarea pe care o vrei in lume”. Si noi eram destul de civilizati si cand locuiam in Ro, doar ca dupa ce ne-am mutat si am vazut si altceva, ne-a schimbat si mai in bine mentalitatea.
Omul face schimbarea in bine, nu sistemul. Iar oamenii daca se unesc, pot schimba sistemul. Ca doar nu politicienii corupti arunca gunoaiele pe toate soselele si isi bat joc de tara, cu toate ca ei incurajeaza asta.
Noi la bloc, de 2 ori pe an, ne organizam cativa blocatari si faceam curatenie generala. Desi blocul e in zona super-centrala (200 de metri de Iulius Mall), nici dracu’ de la primarie nu se obosea sa-si faca treaba, asa ca faceam noi curatenia de primavara si de toamna. Adunam toate mizeriile, plus frunze moarte, crengi etc, din spatiile de joaca si din „gradinile” blocurilor, apoi sunam la RETIM si veneau special cu masina sa ridice gunoiul. Foarte bine ai facut, decat sa stai sa vezi mizerie, mai bine ai luat atitudine.
Multumesc de incurajare. Chiar daca sunt de 10 ani in Be, nu stiu exact toate regulile care cum sunt cand esti pe domeniu public. In mare parte, banuiesc ca toate sunt aproape la fel in starele UE. Insa era gata sa ma frig tare cand am facut ceva asemanator acum cativa ani, dar pe domeniu privat. :)) Nu am stiut asta, si am curatat o zi intreaba niste bocheti din aia de gard viu care se intinsesera pe asfalt si care incurcau accesul la noi spre parcare intr-o zona industriala. Banuiam eu ca apartin fie de vecinii cu un depozit partial abandona, fie de primarie. Am curatat tot si ce sa fac si eu, i-am intins de-a lungul altor boscheti, dar acolo nu stateau in drumul nimanui si nu incurcau. Dupa ce mi-am facut treaba, la 18 pana sa plec acasa, am primit un telefon sa dau socoteala ca de ce si cum. M-am speriat oarecum cand mi-au zis sa aduc container pe banii mei si sa incarc alea. Costa minim 250€. Dar cand am vazut ca e cu tupeu, le-am explicat si eu ceea ce cred si le-am urat sa astepte la pastele cailor. Doi ani mai tarziu a rezolvat proprietarul terenului restul tot in jurul cladirii cu o firma specializata. De atunci am mare grija ce si acum ating. Nu e al meu, nu ma bag. Ma simteam prost ca il atasesem si pe colegul in initiativa mea. Nu mai bine stateam noi bine merci in interior si ne vedeam de viata noastra linistita..
In Romania erai luat la misto pentru treaba asta. :))
Bine, la asociatiile de proprietari mai face lumea cate ceva, in rest, pe tot ceea ce tine de parcuri exclusiv primaria.