Daca vrem sa vindem un calculator, tableta sau telefon la mana a doua, trebuie sa tinem cont de niste reguli. În acest articol am să prezint câteva lucruri pe care ar trebui să le facem în momentul când ne pregătim să vindem un calculator, o tabletă sau un telefon. Înainte de a le ceda unei alte persoane, ar trebui să avem grijă la anumite aspecte cu caracter personal.
Pot spune că am cumpărat, dar și vândut destul de multe lucruri la mâna a doua. Majoritatea au fost telefoane. După o perioadă de utilizare, fie mă plictiseam de ele, fie găseam ceva mai bun și voiam să-l am, fie cumpăram și vindeam imediat mai departe, prietenilor. Pe lângă telefoane, am vândut și câteva calculatoare. O singura tableta am vandut, Samsung Galaxy Tab 2, iar apoi am cumparat un Galaxy Tab S. Am vandut-o de mult, apoi mi-am cumparat alta.
Înainte să vând un telefon sau un calculator, l-am pregătit pentru această acțiune. Și am să vă explic ce înseamnă acest lucru.
Am să încep prima dată cu telefonul, aici putând intra și tableta.
Să presupunem că vrem să vindem un telefon sau o tabletă. Prima dată trebuie să facem backup-ul necesar. Asta implică salvarea contactelor, fotografiilor, melodiilor, a notelor, și a altor fișiere și date personale. Eventual, putem crea o listă cu aplicațiile pe care le-am avut instalate pe dispozitiv pentru a știi ceea ce să instalăm pe noul telefon sau tabletă pe care o vom achiziționa.
După ce am făcut backup-ul, trebuie să ștergem toate aceste date din telefon sau tabletă. Eliminăm toate contactele, mesajele, fișierele etc. Personal, îmi place să dezinstalez absolut toate aplicațiile pe care eu le-am folosit. Trebuie să ne delogăm de pe toate conturile pe care le-am folosit cu ajutorul aplicațiilor de pe telefon. De exemplu, Facebook, Skype, Messenger, mail, etc. De aceea ar fi ok să le și eliminăm. Cel care va cumpăra dispozitivul își poate reinstala ceea ce dorește.
Ceea ce eu preferam foarte mult să fac, era să formatez întreg dispozitivul. Îl resetam general și formatam memoria sau cardul. În acest fel, eliminăm aproape orice risc ca cineva să poată accesa anumite date care au fost pe acesta.
Pe ultimul telefon pe care l-am achiziționat la mâna a doua, am găsit o mulțime de informații și conturi ale vechiului posesor. Era încă logat pe conturile social media, mesagerie, mail, și multe altele. Bineînțeles, îl cunoșteam și nici nu aveam de ce să-i fac vreun rău. Așa că am formatat eu telefonul în locul lui. Ce ar fi pățit insa dacă i-ar fi vândut telefonul unui necunoscut?
Același lucru trebuie făcut și atunci când ne pregătim să vindem un calculator. Trebuie să eliminăm toate fișierele personale care există pe disk. Cea mai bună metodă este să formatăm întreg hard disk-ul. Personal, prefer să reinstalez întreg sistemul se operare și să șterg tabela de partiții , creând una nouă.
În cazul calculatorului, ar trebui să ne preocupe și curățarea acestuia de praf. Altfel, riscăm ca după o zi să ne trezim cu el înapoi pentru că se încinge sau apar alte probleme.
Știu că poate părea un articol cu sfaturi banale, dar incredibil de mulți nu țin cont de ele. Am întâlnit cazuri când anumite persoane au vândut telefonul cu întreaga listă de numerele, sute de mesaje etc. Dar am mai întâlnit și cazuri când s-au vândut calculatoare cu hard disk-ul plin de poze personale, documente și etc.
Ceea ce eu preferam eu foarte mult să fac, era să formatez întreg dispozitivul. Îl resetam general și formatam memoria sau cardul. În acest fel, eliminăm aproape orice risc ca cineva să poată accesa anumite date pe care le-am folosit.
Nope. Fals. Formatarea nu garanteaza ca datele nu pot fi recuperate.
Acum deja e teoria conspirației :D. Cine crezi că ar sta să scormonească după datele din telefon, tabletă sa hdd, odată cumpărat(ă) la mâna a doua și memoria fiind goală. Practic, nu lași nimic din ce ai folosit, fie că este vorba de contacte, mesaje, conturi, fișiere etc. Le ștergi. Nu cred eu că se apucă cineva să recupereze ceea ce a fost pe un hard disk de pe un laptop sh cumpărat. Că vânzătorul e un dobitoc și le lasă acolo, e altceva.
Bineînțeles, eliminăm aproape orice risc, dar nu complet. Dar deja gândim prea departe.
Sunt curios totuși, există șansa de recuperare a datelor de pe un hdd formatat, partițiile / tabela de partiții ștearsă și creată una nouă?
Nu e deloc teoria conspiratiei. :D
Faptul ca nu te-ai gandit niciodata sa o faci, asta e partea a doua. Daca vrei sa formatezi pentru vanzare, niciodata nu formatezi si gata. Formatezi, scrii cu numere random, formatezi, scrii cu numere random de vreo 2-3 ori. Asa esti sigur ca nu mai ramane nimic. Eu mi-am recuperat niste PDF-uri de la facultate de pe un stick ce a fost formatat din ntfs in ext. Deci… nah.
„Nu cred eu că se apucă cineva să recupereze ceea ce a fost pe un hard disk de pe un laptop sh cumpărat.”
E nu. Just for fun. Sa-i vezi si tu pozele cu nevasta dezbracata sau cu familia la munte.
„Că vânzătorul e un dobitoc și le lasă acolo, e altceva.”
Da. E altceva, dar asta nu te opreste, parca chiar te indeamna.
„Sunt curios totuși, există șansa de recuperare a datelor de pe un hdd formatat, partițiile / tabela de partiții ștearsă și creată una nouă?”
Dunno. Exista posibilitatea sa recuperezi partitia/partitiile daca nu s-a formatat HDD-ul sau sa recuperezi datele daca s-a formatat partitia, dar combinate nu stiu cate sanse ai. Cel putin nu cu utilitare din astea comerciale. Teoretic daca citesti bit cu bit, trebuie sa gasesti un header al vreunui fisier intreg pe undeva.
Also, depinde si cum a fost formatat.
hei salut am si eu o tableta samsung galaxy tab3 si nu mai functioneaza….. sa inchis pt sa consumat bateria si dupaia nu se mai deschidea deloc…nu inteleg ce are si nu stiu ce sa ii fac .. am apasat butoanele power si volum down si a aparut sa dau download sa se restarteze el am apasat ok si apoi zicea ca downloadeaza si san inchid ……apoi sa inchis dintr-o data si nu mai merge nici sa il pornesc cu power si volum down .. ce pot sa fac? te rog daca poti sa ma ajuti !
Daca s-a dus bateria de tot, trebuia sa o lasi mai mult la incarcat pana sa incerci sa o aprinzi. In mod normal, telefoanele si tabletele nu ar trebui lasate sa se consume mai putin de 20%.