Cat de putin costa un SSD

Inactivitatea asta de pe blog este egala cu lipsa mea din fata laptopului. Pe “vremuri” nu exista zi fara sa aprind laptopul. Nu concepeam asa ceva. Acum am chiar si zile intregi cand sta nemiscat si nu il ating. Ma multumesc seara putin cu telefonul. Stau ore intregi pe calculator, zi de zi, dar la munca si strict pentru munca, nu blogging sau altceva. Maxim ceva stiri.

Am mai zis si mi-am mai propus de cateva ori sa incep un fel de micro-blogging, iar asta inseamna articole scurte, aberante majoritatea, dar de pe telefon scrise. N-am avut niciodata curajul sa incep. Am zis ca nu vreau sa stric ceea ce e defect deja, si doamne fereste, da nu scada calitatea joasa a blogului meu :).

Cu toate astea, uite primul articol de pe telefon din cate stiu eu. Nu vreau sa spun nimic important, doar ca mi-am luat un nou SSD pentru vechiul meu laptop. S-a intamplat ceva cu HDD-ul de 1TB montat in caddy in locul DVD-ului si era gata sa pierd tot strans in toti anii mei.

Noroc ca am avut back-ul pe alte HDD-uri mai micute aruncate printre sculele si piesele mele de calculatoare colectate de-a lungul scurtei cariere in care ma ocupam sa mai repar una alta.

Laptopul are deja un SSD de 250GB, dar vreau sa il inlocuiesc cu asta nou. Pe cel vechi am platit acum cativa ani 150 euro. Pe asta nou, un Samsung 870 Evo de 1TB am dat doar 54 euro, livrat acasa de MediaMarkt be. Atat de putin a ajuns sa coste un SSD. Din punctul meu de vedere nici nu mai are rost sa existe HDD-uri.. mai are? De ce?

Samsung SSD 870 EVO 1TB

Ultuma actualizare 29 June 2023 by Alexandru Ionut

9 thoughts on “Cat de putin costa un SSD”

  • Ce bine ar fi fost :D. O sa inlocuiesc toate hard disk-urile principale cu SSD-uri in perioada urmatoare. 1TB pe laptopul meu, pe cel de 250 il bag intr-un lenovo mai vechi, iar pe Yoga am M.2. Cred ca ma mai uit de unul pentru backup de 2TB sau mai mare. E in jur de 80-90 euro.

 1. Am citit un studiu, daca nu gresesc a fost realizat de Backblaze, in care se spunea ca chiar si cele mai ieftine SSD-uri pot depasi HDD-urile ce sunt folosite in servere (presupun ca cele ce sunt folosite in servere sunt de o calitate mai buna).

  Reply
  • din altex am luat de doua ori in viata asta, constrans de situatie, si de fiecare data m-am ars cu 200-300 lei peste pretul emag :))

 2. Pe emag am gasit de mai multe ori preturile cu 10-30% mai mari decat pe alte site-uri.
  Totusi legat de stocare sunt putin ofticat.
  Serviciile cloud sunt tot mai necesare din cauza sigurantei datelor *(nu te gandesti ca o sa se strice SSD-ul si pierzi totul), dar pe de alta parte costul anual poate fii pe aproape cat un SSD fizic. Daca mi-as face un NOC acasa, sau un server pt stocare apar 2 probleme: 1. viteza retelei, 2. update-ul sistemului *(te trezesti cu fisierele publice din cauza unei vulnerabilitati)

  Reply
  • Si eu sunt pentru stocare in cloud, dar e cu dus si intors. Momentan fac backup in google la pozele din telefon, dar sta mai mareu plin ca am doar 15GB. Mai am OneDrive 1TB, dar dau €80 anual si nu stiu daca voi duce la nesfarsit abonamentul. E bine si cand ai totul de la distanta de pe orice device, dar sa fiu sincer, la mine doar pozele sunt importante de pe stocare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.