Urasc actualizarea sistemelor de operare vechi

15 November 2015

Cel mai neplacut lucru atunci cand primesc laptop-uri la reparat este sa actualizez sistemele de operare. E o sarcina care ar trebui sa se desfasoare automat, insa, aproape toti clientii neglijeaza asta. Marea majoritate habar n-au ca un sistem de operare actualizat este mult mai stabil, ofera o securitate mai buna si poate creste considerabil performanta laptop-ului sau calculatorului.

Acum doua saptamani si putin puneam la punct un Sony Vaio. L-am curatat de praf, i-am schimbat pasta termica si i-am inlocuit ventilatorul. Apoi a urmat dezinstalarea a zeci de aplicatii inutile instalate cu sau fara voia utilizatorului, instalarea unui antivirus si actualizarea sistemului de operare Vista. Actualizarea sistemului a durat foarte multe ore, activitate care am desfasurat-o in mai multe seri si care mi-a consumat foarte mult timp.

Dupa cel Sony Vaio a urmat un HP Mini cu Windows 7 Starter, caruia i-am inlocuit display-ul. Nu am fost obligat s-o fac, insa simteam ca trebuie sa actualizez sistemul de operare care n-a mai vazut update-uri de mult timp. Asta pentru ca laptop-ul a fost defect. Actualizarea sistemului a durat extrem de mult, daca nu ma insel, a sarit de 12 ore.

windows update screen

Acum am un Packard Bell EasyNote MH36 cu Windows Vista, care avea doua conturi de utilizator, ambele inaccesibile. Unul avea parola, dar clientul nu o mai stia, iar celalalt cont nu putea fi accesat din cauza unei erori in fisierele sistemului “The User Profile Service failed the logon. User profile cannot be loaded”.

Am bootat in Safe Mode de unde am putut accesa contul 1 cu eroarea,  am modificat ceva in registri si am reusit sa repar eroarea care aparea. Pentru contul 2 care avea parola dar clientul nu o mai stia, am reusit sa o anulez foarte simplu tot din safe mode. Acum, dupa cum banuiti, actualizez sistemul de operare. Au trecut mai mult de 10 ore si inca nu am terminat. Ultimul update pe care l-a vazut laptopul a fost in 2010.

Actualizarea sistemului de operare poate consuma enorm de mult timp de accea trebuie facuta manual la intervale regulate sau chiar automat. Motivele pentru care un sistem de operare trebuie sa fie actualizat le-am enumerat la inceputul articolului. Putem actualiza un sistem de operare chiar si fara internet.

3 Comments

 • Robert 23 November 2015 at 8:36 am

  Da, mai ales când proprietarul își bagă și el degetele prin sistem că așa a făcut și văru-său la computerul lui și a mers…

 • Sorin 16 November 2015 at 9:18 am

  Si sa mai zica careva ca “reparatul” unui calculator e o placere ! Mai ales cu cele asa, mai obosite, saaaracele de ele !!

  • Alexandru Ionut 16 November 2015 at 8:44 pm

   Uneori e o placere, alteori te stresezi de iti vine sa dai cu el de pamant :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.