Achiziționarea componentelor hardware local sau online – pro și contra

În acest articol am vorbesc despre achiziționarea componentelor hardware de pe internet, sau local, direct din magazin. Mai exact, am să prezint o serie de avantaje și dezavantaje pentru cele două posibilități de cumpărare.

În ziua de astăzi, eu văd două mari mijloace de cumpărare. Fie comandăm online, iar produsul achiziționat va ajunge direct acasă, fie cumpărăm direct de la magazin. În cazul al doilea, vom face deplasarea în acea locație.

Un mare avantaj al achiziționării online este acela că putem comanda ceva ceea ce nu găsim în țară. Există șansa ca o anumită componentă hardware să nu existe la noi  și să fie disponibilă doar într-o altă țară.

Utilizatorii de calculatoare care doresc să achiziționeze un produs hardware au două opțiuni:  cumpără direct de la magazin sau cumpără de pe internet. Care este cea mai bună alegere? Răspunsul nu va fi unul foarte ușor și va trebui să ținem cont de mai mulți factori:

 • tipul de hardware
 • experienta noastră cu sistemul de calcul
 • cât de rapid vrem produsul
 • dacă prețul joacă vreun rol

Magazinele locale

Majoritatea magazinelor locale au sau nu,  un site care prezintă ceea ce ele vând. Dacă îl au,  de multe ori este foarte folositor pentru a compara prețurile cu ceea ce găsim pe internet.

Un alt mare avantaj ar fi acela că odată ce un produs este disponibil, îl putem obține imediat. Dacă vom cumpăra ceva de pe internet, va trebui să așteptăm o zi, două sau chiar mai mult.

Vom obține un sprijin mai bun, asta în cazul în care nu avem mare experiență. Putem afla imediat răspunsul la orice întrebare, și putem primi ceva sfaturi.

De asemenea, dacă achiziționăm o componentă hardware pentru calculator, există posibilitatea ca cei de la magazin să o adauge în sistemul nostru, contra unei anumite sume.

PRO

1. suport mai bun
2. obținerea imediată a produsului daca este disponibil
3. instalarea componentei gratuit sau contra unei sume de bani
4. rezolvarea imediată a unei posibile incompatibilități

Contra

1. prețul poate fi mai mare ca cel al magazinelor online
2. presupune deplasarea la magazin

Magazinele online

Acestea oferă o comoditate foarte mare. Putem căuta foarte repede anumite produse, și putem folosi motoare de comparare a prețurilor.

PRO

1. prețul este de obicei mai ieftin
2. nu trebuie să ne deplasăm într-o anumită locație
3. putem alege dintr-o gamă foarte diversificată de produse

Contra:

1. suportul poate fi o problemă. Uneori va trebui să apelăm la diverse forumuri pentru a afla anumite informații, iar timpul așteptării unui răspuns poate fi unul destul de mare.
2. returnarea unui produs nu este foarte convenabilă și uneori poate da bătăi de cap
3. nu vom obține produsele imediat. Va trebui să așteptăm o perioadă

Personal, am apelat la ambele modalități de achiziționare a unui produs hardware. Sincer să fiu, cumpărarea direct din magazin îmi oferă mai multă încredere. N-am avut probleme nici când am comandat ceva de pe internet, dar am avut emoții atunci când am deschis coletele. Majoritatea magazinelor locale oferă și posibilitatea comenzii online și ridicarea produsului direct de la sediu, atunci când este disponibil. Am făcut chestia asta de foarte multe ori, în special de la Emag. Când ajungea produsul la sediul din oraș, imediat eram anunțat și mă duceam să-l ridic.

Deci, online sau direct de la magazin?

Ultuma actualizare 19 September 2013 by Alexandru Ionut

12 thoughts on “Achiziționarea componentelor hardware local sau online – pro și contra”

  • Depinde acum, man. Uite, am un prieten care e nebun după jocuri. Acum a ajuns prin București la EA Games. Avea tastaturi și mouse-uri foarte scumpe. Ăsta mai avea un văr. Ăla cumpăra cele mai scumpe mouse-uri pentru Counter Strike :). Și știu mulți care au doar mouse-uri de câteva milioane.

  • N-am chef sa stau sa vorbesc de “gameri” si produse pentru gaming (in afara de placi video), asa ca reformulez: n-o sa cumperi niciodata ceva sub 50 de lei online, doar daca ai transport gratuit sau nu gasesti la magazin.

 1. Componentele le cumpar online fiindca investitia nu este atat de mare. Insa, daca achizitionez un sistem , prefer achizitia directa : in caz ca ceva nu functioneaza cum trebuie macar am pe cine strange de gat. :D

  Reply
  • Da, asta e clar. Am fost în weekend la un magazin mare unde sunt câteva raioane pline de laptopuri. Îmi e foarte greu să aleg 2,3. Toate sunt bestiale. Să comand așa ceva pe net? Nici gând.

 2. E mai comod online, e mai comod sa iti vina curierul acasa si tu doar sa pui pixul pe o hartie si sa completezi 2,3 date la plata. In 99% din cazuri am platit cu cardul, inainte. Nu mi-a placut produsul, l-am returnat imediat, fara nicio problema. Dar lucrul asta l-am facut la marile magazine online, cu cele mici mi-e cam frica. Mai bine dau un ban in plus, dar stau in fata.
  Nu fac comenzi de 50 RON, dar daca nu am nevoie urgent, astept pana le cumpar intr-un pachet mai mare ca sa depaseasca x suma si sa nu mai platesc transportul.

  Reply
  • La de des faci upgrade, și la cât de mulți bani bagi în PC, e și normal la tine. Stai acasă, te doare la bască. Bine, nu că ai fi prea departe de eMag, dar n-are rost :)). Eu le comandam și mă duceam la sediu să le ridic.

 3. Eu am folosit ambele metode … insa raman partizanul vanzarilor directe in magazin, pricipalele avantaje fiind acelea ca toate problemele ce pot sa apara se rezolva mult mai repede. Pretul de achizitie este relativ mai mare (explicabil pentru ca vorbim de niste cheltuieli pe care un magazin local le are) insa nu cu foarte mult, iar din punctul meu de vedere timpul este mai important. Nu pot sa stau minim o saptamana dupa returnarea unui produs incompatibil … sau mult mai mult pentru rezolvarea unei garantii. Asta inseamna sa tin “pe bara” sistemul si sa produc pierderi mult mai mari decat eventuala diferenta de pret.

  Reply
  • Eu am facut retur la cateva piese de pe o zi pe alta, asadar se poate si online. Sa nu mai vorbim de faptul ca, online, poti lua o piesa, o testezi 30 de zile si o returnezi daca nu iti convine. Offline cine te lasa sa testezi atat timp!??

 4. Asta se poate face doar daca ai showrom in oras altfel e jale… si nu toti in online au acea politica de retur! Plus ca si acolo iti pot invoca abuz la un moment dat. Cunosc cazuri.

  Sunt si magazine locale care au un sistem asemanator.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.