Verificarea hard disk-ului de bad-uri si erori in Ubuntu

Cu toate ca exista mai multe metode de verificare a bad-urilor si a erorilor de pe hard disk in Ubuntu, am descoperit o metoda foarte simpla de verificare, cu ajutorul terminalului. Badblocks este un program bazat pe linia de comanda care permite testarea hard disk-ului de erori si sectoare moarte, si ajuta la repararea acestora.

Badblocks este parte din pachetul e2fsprogs, care este instalat in mod default in sistemul de operare Ubuntu.

Pentru a verifica daca hard disk-ul are sectoare moarte, dechidem terminalul si tastam sau lipim comanda de mai jos:

sudo badblocks -v /dev/sda1 > bad-blocks-result

[adsense float=”center”]Dupa ce vom executa comanda de mai sus, aceasta va genera un fisier bad-blocks-result. In continuare, putem opta pentru inregistrarea acestor sectoare moarte cu ajutorul comenzii fsck.

sudo fsck -t ext4 -l bad-blocks-result /dev/sda1

Daca badblocks reporteaza un bloc care a fost deja folosit, e2fsck va incerca sa multe blocul in alt loc. Daca sectorul este intr-adevar un bad, nu doar marginal, continutul fisierului poate fi corupt.

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

1 thought on “Verificarea hard disk-ului de bad-uri si erori in Ubuntu”

  1. Prefer badblocks -o bad-blocks-result -v /dev/sda1 pentru că de obicei adaug și parametri care să-mi indice progresul pe ecran (la stdout).

    De asemenea am impresia că e inutilă comanda, pentru că sectoarele problematice sunt scrise la stderr, nu stdout, deci redirectarea trebuie făcută așa: 2>bad-blocks-result .

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.