Cum verificăm sănătatea bateriei laptop-ului în Ubuntu

Acum ceva vreme v-am prezentat o aplicație pentru Windows care permite verificarea stării bateriei laptop-ului și afișarea mai multor detalii despre aceasta, dar din câte îmi aduc eu aminte, nu am vorbit și despre un echivalent al acestei aplicații în Ubuntu. Așa că am s-o fac acum. Cei care nu știu, Ubuntu oferă destul de multe detalii despre caracteristicile bateriei laptop-ului. Aș putea spune că oferă aproximativ aceleași detalii ca și BatteryInfoView, dar fără a mai fi nevoie să instalăm vreo anumită aplicație. 

Pentru a afla starea bateriei laptop-ului în Ubuntu, trebuie să dăm click pe iconița care reprezintă procentajul bateriei, situată în partea dreaptă sus, iar apoi selectăm prima opțiune ”battery”. Imediat după ce am dat click pe această opțiune, ni se va afișa fereastra Power Statistics.

power statistics in ubuntu

În partea stângă găsim trei opțiuni: AC adapter, Laptop battery și Processor. Ne vom asigura că am selectat a doua opțiune, Laptop battery. Aici avem trei taburi, dar ne interesează doar primul, Details.

După cum observați, Ubuntu ne oferă foarte multe detalii despre caracteristicile bateriei laptop-ului, dar de data aceasta ne vom îndrepta atenția spre două dintre acestea. Este vorba de ”Energy (design)” și ”Energy when is full”.

Energy (design) reprezintă capacitatea bateriei atunci când aceasta era nouă și era utilizată de foarte puțin timp, iar Energy when is full reprezintă capacitatea bateriei la ora actuală, în momentul când aceasta este încărcată. Este normal să existe o discrepanță între cele două valori după după un an, doi, trei de utilizare, dar diferență foarte mare între cele două valori ar însemna înlocuirea bateriei.

Din câte observați în cazul meu, există o diferență destul de mare între valoarea de 47,5 Wh și 19,5 Wh. Automat, bateria nu mai conservă energia la fel de bine ca atunci când a fost nouă, iar timpul descărcării este destul de scurt. Din fericire,  încă nu e nevoie de o schimbare urgentă a bateriei, deoarece aceasta ține aproximativ o oră, dar depinzând foarte mult de activitatea desfășurată pe laptop.

Ultuma actualizare 8 December 2013 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum verificăm sănătatea bateriei laptop-ului în Ubuntu”

  1. De curiozitate, după cât timp ai reușit performanța asta? La vechiul laptop am reușit așa ceva abia după 2 ani. La laptopul actual, un Samsung, care a venit cu o protecției a bateriei, după 1 an și jumătate de utilizare, atât pe baterie cât și plugged in, am un wear level de abia 4%. Atât a crescut în prima jumătate de an, iar apoi așa a rămas.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.