Ubuntu 14.04 beta 1 poate fi descărcat și instalat

Nu mai durează foarte mult până la lansarea oficială, iar Ubuntu 14.04 pare să prindă din ce în ce mai mult contur. Cei care doresc să-l descarce și să-l instaleze, bineînțeles, în varianta beta, o pot face fără nici o problemă. Eu l-am descărcat, dar încă nu l-am instalat. Spun că începe să perindă contur din câte am citit și eu pe alte bloguri, dar vă voi vorbi despre el mai detaliat zilele următoare, imediat după ce-mi fac timp să-l instalez.

Ubuntu 14.04 cred că o să fie mult mai iubit ca actualul Ubuntu 12.04, și fac pariu că nu o să dezamăgească cu nimic. În plus, aducerea meniului în Nautilus și în fereastra fiecărei aplicații este o veste minunată. Cred că vor fi atrași mai mulți posibili utilizatori veniți de pe Windows, în special cei care vor renunța curând la Window XP.

Nu aducere meniului în Nautilus este cea mai importantă modificare cu care vine Ubuntu 14.04, dar este una care contează foarte mult.

În fine, n-am de gând să scriu foarte multe în acest articol, așa că vă voi oferi link-uri către imaginile ISO pe care le puteți descărca. Din păcate, nu avem la dispoziție și versiunea cu Unity, care nu va fi disponibilă mai devreme de data de 15 martie.

 

(Ghid instalare Ubuntu pe laptop sau PC)

Ultuma actualizare 9 May 2014 by Alexandru Ionut

14 thoughts on “Ubuntu 14.04 beta 1 poate fi descărcat și instalat”

 1. La ce te referi “versiunea cu Unity”, varianta cu Unity este disponibilă și include Unity 7 stabil și un previzualizare de Unity 8 în dezvoltare care poate fi instalată suplimentar după?

  Reply
  • Eu am citit că varianta cu Unity încă nu-i disponibilă în beta1, ci va apărea în beta2. Am informațiile de pe HTG, dar sincer n-am verificat și în altă sursă.

  • Am folosit și eu 13.10, dar mi-a făcut ceva probleme. Acum rulez Manjaro, dar abia aștept să văd cum e 14.04.

 2. Se pare că după versiunea ubuntu 12.04 (cea neactualizată decurând) și toate derivatele sale, nu le mai pot rula live sau instala pe laptopul meu Acer Extensa 5230. Pe orice alt sistem au mers fără probleme. Am întrebat pe forumuri, pe g+, peste tot, încât au început să mă cunoască „Iar ăla cu acer…”. Chiar nu am găsit nicăieri nici o explicație. Singura chestie care mi-a venit în cap ar fi un bug la kernelul folosit de aceste versiuni, ceva incompatibilitate cu procesorul laptopului meu… Deși nu cred că sunt singurul posesor al acestui model care rulează ubuntu… Aștept cu nerăbdare ubuntu 14.04 și nu prea…

  Reply
 3. P.S.: Aceasta e valabil doar pentru variantele pe 32 bit. Pe 64, merg fără probleme. Laptopul meu e pe 32 bit cu o extensie pentru 64 bit.

  Reply
  • Cum adică laptopul tău este pe 32 bit cu o extensie pentru 64 bit?…

   Verifică pe ARK la Intel ce suportă procesorul tău, nu sunt procesoare pe 32 bit cu o extensie pe 64, ci doar procesoare 32 sau 64 (și la Intel și AMD se translează în apelarea memoriei) și standard sunt denumite x86_64 sau amd64.

   Singurele procesoare pur 64 sunt Itanium; AMD sau ARM nu există încă (cursul meu preferat la facultate a fost arhitectura calculatoarelor).

   Pentru modelul tău de laptop și multe alte Acer, în momentul în care apar probleme la bootarea mediului de instalare sau Live, setează “acpi=off” și va merge (sper).

   Acer are de mulți ani prostul obicei să se amestece în modul cum funcționează chipsetul plăcii de bază, manipulabil prin BIOS (nu ai setări, ci e cum e scris acel firmware).

   Personal îmi plac multe modele Acer (mai ales o anumită serie proaspăt lansată) și doar identificând anumiți parametri necesari la instalare scapi de toate bătăile de cap.

   Când ai întrebări legate de Ubuntu postează pe askubuntu.com, e o comunitate cu reguli foarte stricte și nu vor răspunde cu “Iar ăla cu Acer…”. (ar fi faină o alternativă în română a site-ului, facultatea m-a speriat câți IT-iști cu diplomă avem ce au o engleză de baltă).

   Dacă ai nevoie de ajutor lasă un mesaj aici și sper că Alex ne pune în legătură.

  • Acest raport e generat cu i-nex:

   INTEL
   Genuine Intel(R) CPU 575
   1995.211 MHz
   Label103

   Family: 6
   Model: 15
   Stepping: 13
   Cores:
   Phy id:
   Address sizes: 36 bits physical, 48 bits virtual
   Bogomips: 3990.42
   Flags: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, XD-Bit,
   x86 64-Bit Extensions: True
   Hardware Virtualization: False
   HT: False

  • procesorul tău este unul pe 64 biți după cum sunt numite majoritatea celor recente.

   “x86 64-Bit Extensions: True”

   nici ultimul i7 nu are altceva în legătură cu asta.

   încearcă cu “acpi=off”, iar dacă ai <4GB ram folosește variantă pe 32 biți, pentru aplicațiile obișnuite o să fii mai mulțumit, întrucât x86_64 alocă mult mai mult ram pentru aproape orice aplicație pentru execuție identică.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.