Top 5 sisteme de operare bazate pe Ubuntu

Dupa parerea mea, Ubuntu este cel mai cunoscut sistem de operare bazat pe platforma Linux. Cum e si normal, din acesta deriva foarte multe alte sisteme de operare, dar care se diferentiaza unele de altele destul de mult. In continuare va voi prezenta top 5 sisteme de operare bazate pe Ubuntu. Topul este realizat de omgubuntu.co.uk.

Top 5 distributii derivate din Ubuntu

1. Linux Mint 17

– dupa cum era si normal, Linux Mint este primul in acest top. Chiar daca acesta deriva din Ubuntu, exista o oarecare rivalitate intre acestea doua din punct de vedere al popularitatii. O multime de persoane sustin ca Ubuntu este mai popular, dar altii sustin ca Linux Mint e mult mai utilizat. Sincer sa fiu, eu as inclina balanta spre Ubuntu. Am folosit pentru ceva vreme si Mint. Acesta fiind un sistem de operare foarte stabil si prietenos cu utilizatorul. Mi se pare mult mai prietenos cu un utilizator care vine de pe Window fata de Ubuntu. Linux Mint 17 este bazat pe Ubuntu 14.04 LTS.

Linux Mint ofera doua interfete de lucru foarte interesante, Cinnamon si Mate. Le-am utilizat pe ambele, dar cea mai frumoasa mi se pare Mate. Cand am utilizat eu Cinnamon, aceasta era la o versiune inferioara si care nu punea la dispozitie foarte multe lucruri.

2. elementary OS Luna

– bazat pe Ubuntu 12.04, acesta pare un sistem de operare foarte light. Probabil cel mai light care ofera o asa interfata atractiva. Prea multe nu stiu despre el, nu am avut timp sa-l testez personal.

3. Ubuntu Gnome 14.04 LTS

– n-are rost sa va mai zic pe ce versiune Ubuntu e bazat. Acesta vine cu interfata Gnome Shell, una ceva mai animata fata de ceea ce am folosit. Strict personal, nu-mi place.

4. Netrunner 2014

– bazat pe Kubuntu 14.04 LTS, care la randul sau e bazat pe Ubuntu 14.04 LTS, este un sistem de operare necunoscut pentru mine. Foloseste interfata KDE care mi de pare prea complicata.

5. Deepin 2014

– deriva din Ubuntu 14.04 LTS. Acum ceva vreme scriam despre Deepin Software Center. Nu-i acelasi lucru cu sistemul de operare, dar care reprezinta principalul depozit de aplicatii. Interfata fiind unica, scrisa in HTML 5 si Go. Acesta este unul din sistemele de operare pe care doresc sa le testez la un moment dat. Ceea ce va recomand si voua.

Acest top 5 al sistemelor de operare bazate pe Ubuntu s-ar potrivi cu topul realizat de voi? Ce distributie ati elimina din top si ati inlocui-o cu alta?

Ultuma actualizare 27 July 2014 by Alexandru Ionut

12 thoughts on “Top 5 sisteme de operare bazate pe Ubuntu”

 1. Ubuntu GNOME nu e tocma isistem bazat pe ubuntu, ci e chiar ubuntu.

  cele mai populare derivate ubuntu sunt: Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS si Deepin (in Asia).

  mult mai light decat Elementary OS 0.2 (care e cam outdated) sunt LXLE 14.04 si Peppermint Five :)

  Linux Mint 17 ofera 2 interfece interesante, care de fapt sunt 4: Cinnamon, MATE, KDE, XFCE.

  probabil ca si Voyager 14.04 merita mentionat, e bazat pe Xubuntu 14.04.

  mai degraba cred ca ai enumarat osurile Ubuntu-based pe care le stii, nu prea te-ai straduit sa fi relevant :) “nu mi-a placut mie, nu e un argument sau o descrie de OS”

  comunitatea are de suferit datorita oamenilor ca tine, care nu se documenteaza inainte sa deschida gura :( CHEERS

  Reply
  • In primul rand, iti multumesc de feedback. In al doilea rand, daca tu consideri ca, comunitatea are de suferit din cauza mea si a oamenilor ca mine, atunci si eu am de suferit de pe urma cititorilor ca tine care nu-s atenti la toate detaliile din articol. Daca te considerai tu asa relevant, atunci ai fi accesat primul link din articol care duce aici http://www.omgubuntu.co.uk/2014/06/5-ubuntu-based-distros-better-than-the-real-thing
   si le-ai fi scris lor comentariul asta. Nu trebuia sa le spui decat ca niste nestiutori se vor lua dupa ei si vor scrie un top 5 de cacat.

 2. ceea ce spui tu este nu ca esti irevelevant si prost documentat, ci ca tu doar ai tradus un articol de pe OMG!U?

  Reply
  • de ce nu vrei sa-mi faci viata mai usoara si sa intri pe acel link sa vezi despre ce e vorba? Eu am prezentat topul creat de OMG!Ubuntu!
   Daca ar fi sa faci un efort si sa accesezi acel link, raspunde aici pe blog daca articolul meu e tradus de acolo si daca eu sunt prost documentat.

 3. – am enumerat cele doua interfete din Linux pentru ca doar ele conteaza. Vrei XFCE? bagi xubuntu. Altfel de ce ai mai vrea Mint?

  – daca tu ai timp suficient sa testezi tot, foarte bine. Eu n-am.

  – daca tu crezi ca are comunitatea de suferit de pe urma mea, foarte bine. E parerea ta si ti-o respect. Ca-i plin netul de tutoriale care nu (mai) merg, ai dreptate. La un moment dat apar altfel de programe, cele existente primesc update, altele sunt sterse, disparute, si etc.

  – Ubuntu Gnome e distributie din Ubuntu. Asa spune wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions#Ubuntu-based

  – despre articolul Ubuntu AIO. Spre surpinderea ta si dezamagirea mea, nu toti romanii stiu engleza. Si sunt romani care nu stiu engleza si stiu linux. Articolul ala promoveaza ceva ceea ce tu pare ca nu intelegi. Aici nu-i vorba de traducere. In plus, mai e scris pe zeci de site-uri si tot in engleza. Bonus, dezvoltatorul a creat o lista cu cei care l-au ajutat la promovare. Vezi pozitia 41 http://ubuntuaio.wordpress.com/what-others-said/

  – daca stii engleza, foarte bine. Daca ai net, atunci esti liber sa-ti filtrezi si sa iti alegi informatia. Nu-i ca la televizor sa nu prea ai de ales. Scriu si despre YM si despre alte balarii care ma taie capul. Si stii de ce? Pentru ca-i blogul meu.

  Concluzie
  Sper sa fi o persoana cu capul pe umeri si care doreste sa dezbata un subiect anume. Nu as vrea sa aflu ca esti doar un troll cu care mi-am pierdut timpul aiurea. Asta-i si motivul pentru care am fost “dragut” si ti-am aprobat toate comentariile. Aici ai sansa sa iti exprimi parerea si posibilitatea de a primi lamuriri in legatura cu anumite neclaritati.

  Reply
 4. Lasa Alexandru ca nu e nimeni invatat! Pana la urma cine e interesat de mai mult….descarca si afla singur ce si cum,iar cel ce stie deja acel “mai mult” poate sa zambeasca si sa treaca mai departe! :)

  Reply
 5. Eu folosesc ubuntu 12 lts, singura problema o reprezinta controlul placii video atunci cand ma joc pe steam, ca nu merge full screem, o alta versiune de ubuntu pentru problema mea cu ubuntu imi poti aminti?

  Reply
 6. razvie, țin să fac o simplă remarcă la tot ce ai scris și anume: ai un site propriu de unde ne putem inspira și noi? Un mod elegant era să iei legătura cu Alex și să-l “tragi de urechii” fără să dăm în kernel panic pe site. Mulțam ! :-)

  Reply
 7. Razvie este unul din greii Linux-ului din Romania. Si e de specialitate pe bune. Adica… chiar de specialitate. Si eu am fost “ciufulit”” si am vrut sa stiu cine e…

  Reply
  • Daca era asa, nu trebuia sa aiba comportamentul ala. A mai comentat si la alt articol si n-a fost prea dragut. Bineinteles ca nu i-am aprobat comentariile pentru ca m-au indispus. L-am cautat si am aflat cine e. Degeaba a folosit el apoi mail-uri false. Te asigur eu ca nu-i unul din greii Linux-ului. Daca va comenta pe viitor fara a fi mai temperat, nu-i aprob comentariile. Iar celor cu mail-uri la misto si care imi par a fi puse sa fie, nu aprob com.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.