Dupa cum bine stiti, si Linux se mai blocheaza. Acest lucru nu este foarte frecvent, dar se intampla. Am patit-o pe pielea mea de 2 ori. In afara solutiei pe care am ales-o eu la momentul respectiv, adica butonul power, sunt si alte solutii mult mai “inteligente”. Atunci cand totul este inghetat, nu mai raspunde la absolut nici o comanda, solutia suprema este folosirea tastei SysRq. Prin folosirea acestei taste in combinatia cu ALT si alta litera, suntem capabili sa facem calculatorul sa raspunda indiferent cum. Metoda este cunoscuta, dar o mica explicatie nu deranjeaza, in special pentru cei care nu stiau de acest lucru si vor sa afle ce se intampla la apasarea combinatiilor de taste. Deci, intelegerea individuala a efectelor este intotdeauna mai buna decat repetarea utilizarii invatata pe de rost.
Activarea tastei magice
Tasta este la indemana oricui dar pentru prima data, trebuie sa activezi aceasta functie daca aceasta nu este activa. Pentru a verifica, foloseste comanda:
cat /proc/sys/kernel/sysrq
Daca raspunsul contine rezultatul “1”, tasta functioneaza. Daca este “0”, trebuie sa activezi optiunea. In majoritatea cazurilor, daca vrei sa activezi temporar poti incerca:
sudo echo "1" > /proc/sys/kernel/sysrq
Dar in cazul in care aceasta comanda nu functioneaza, o poti incerca pe urmatoarea:
sudo sysctl kernel.sysrq=1
Retineti ca aceasta va fi doar temporara. Daca vrei ca tasta magica sa functioneze si dupa restart, cea mai buna cale este editarea fisierului “/etc/sysctl.conf” , iar linia este:
kernel.sysrq = 0
si devine
kernel.sysrq = 1
Lista combinatiilor
Ideea de a folosi tasta “SysRq” este de a o combina cu tasta “Alt” si cu alta litera in scopul de a declansa o anumita functie chiar daca calculatorul este “inghetat”. Pentru inceput, trebuie sa sti ca tasta SysRq (System Request) de obicei impartaseste acceasi locatie cu “Print Scrn” din dreapta sus a tastaturii. Desi poti spune ca este chiar acceasi tasta.
Efectul combinatiei depinde cu asocierea literei folosite. Mai jos puteti gasi o lista cu a combinatiilor cu care puteti obtine rezultate interesante.
SysRq + ALT + ..:
b – restarteaza calcuatorul
e – cere tuturor proceselor terminarea sesiunii
i – omoara toate procesele, exceptie INIT
k – omoara toate procesele, inclusic X
o – inchide calculatorul
r – preluarea controlului asupra tastaturii
s – executa o sincronizare de urgenta a tuturor sistemelor de fisiere montate. Ajuta la prevenirea pierderilor de informatii.
t – afiseaza o lista cu principalele sarcini
u – remonteaza toate sistemele de fisiere in modul read-only
Fiecare utilizator Linux ar trebui sa stie aceste exemple. Daca serverul X este inghetat si nu poti accesa nici o consola virtuala folosind “Alt+SysRq + r” atunci combinatia “Ctrl + Alt + F1” ajunge la terminal si omoara toate procesele adecvate.
Daca nu aveti rabdare sa faceti acest lucru, “Alt + SysRq + k” va ucide toate procesele ca si in modul “Ctrl + Alt + Backspace” dar mult mai violent.
Daca nu raspunde la nimic si singura solutie este restartul pc-ului, atunci folositi combinatia “reisub”. Utilizarea fiecarei litere inseamna:
– preia controlul asupra tastaturii
– trimite SIGSTERM la toate procesele
– trimite SIGKILL la toate procesele care nu au fost inchise prin comanda anterioara
– executa o sincronizare de urgenta a tuturor sistemelor de fisiere montate
– remontare sisteme de fisiere doar la citire
– restart
* exact ordinea literelor
Concluzie
De retinut, aceasta idee cu combinatiile tastei magice sunt foarte “violente” pentru sistem. Utilizati aceste combinatii ca ultim pas in incercarea de dezghetare a sistemului.
Puteti citi mai multe pe inlinux.org si wikipedia.
Last Updated on 24 August 2013 by Alexandru Ionut
Genial, cand va avea si Windows asa ceva? :) nu de alta dar iti vine sa spargi monitorul cand vezi ca toate programele au inghetat si dupa “dezghetare” vor da un crash :|
Dai de la buton si gata :)). Am scris intr-o zi un articol de vreo 2 pagini si nu am salvat deloc. La un moment dat in timp ce scriam, a inghetat sistemul. Am stat vreo 20 de minute si pana la urma am dat de la buton. Iti dai seama ca s-a dus tot. Asa ca de atunci m-am lasat de scris lung. Si daca scriu ceva, salvez din cand in cand.