O parte dintre voi probabil știu că si sistemele de operare Linux se mai blochează uneori, așa cum se întâmplă pe Windows. Acest lucru nu este foarte frecvent, dar se poate întâmpla din diverse motive. Mi s-a întâmplat și mie de două ori de curând, de aici și idea de a scrie acest articol. În afara soluției pe care am ales-o eu la momentul respectiv, adică ținut butonul power apăsat, sunt și alte posibilități mult mai inteligente de deblocare a sistemului de operare. Atunci cand sistemul de operare nu raspunde și este înghețat, soluția cea mai bună constă în folosirea tastei SysRq. Prin folosirea SysRq în combinația cu ALT și o literă anume, avem posibilitatea să deblocăm sistemul de operare printr-un mod foarte sigur și eficient. Metoda aceasta probabil că este foarte cunoscută de o parte dintre voi, dar o mică prezentare cred că va prinde bine celor care folosesc pentru prima dată Linux.
Activarea tastei magice SysRq în Linux
Tasta SysRq se află pe aproape orice tastatură, dar trebuie activată ca aceasta să functioneze în Linux. Pentru a verifica dacă tasta este activă folosim următoarea comandă în terminal:
cat /proc/sys/kernel/sysrq
Dacă rezultatul afișat este “1”, tasta funcționează și este activă. Dacă este “0”, trebuie să activăm tasta. În majoritatea cazurilor, dacă dorim să activăm doar temporar putem încerca:
sudo echo "1" > /proc/sys/kernel/sysrq
Dar în cazul în care această comandă de mai sus nu funcționează, putem încerca urmatoarea comandă:
sudo sysctl kernel.sysrq=1
De reținut, tasta va fi doar temporar activă. Dacă dorim ca tasta magică să funcționeze și după restart, cea mai bună cale este editarea fișierului “/etc/sysctl.conf” , iar linia este:
kernel.sysrq = 0
și schimbăm valoarea în:
kernel.sysrq = 1
Lista combinațiilor cu tasta SysRq
Ideea de a folosi tasta “SysRq” împreună cu tasta “Alt” și cu altă literă este de a declanșa o anumită funcție atunci când sistemul de operare nu răspunde. Pentru început, trebuie să știm că tasta SysRq (System Request) de obicei este una și aceeași cu tasta “Print Scrn” din dreapta sus a tastaturii.
Apăsarea tastei SysRq + Alt + una din literele de mai jos va executa următoarele acțiuni:
SysRq + ALT + ..:
B – restartează calculatorul și sistemul de operare
E – solicită tuturor proceselor deschise terminarea sesiunii
I – închide toate procesele care rulează, excepție INIT
K – închide toate procesele care rulează, inclusiv X
O – închide calculatorul
R – preluarea controlului asupra tastaturii
S – execută o sincronizare de urgență a tuturor sistemelor de fișiere montate. Ajută la prevenirea pierderilor de informații.
T – afișează o lista cu principalele sarcini
U – remontează toate sistemele de fișiere în modul read-only, doar de citire
Dacă serverul X este înghețat și nu putem accesa nici consola virtuală folosind “Alt+SysRq + r” atunci apăsarea combinației “Ctrl + Alt + F1” închide automat toate procesele adecvate.
Dacă nu avem răbdare să facem acest lucru, “Alt + SysRq + k” va închide toate procesele ca și “Ctrl + Alt + Backspace”, dar mult mai violent.
Dacă sistemul de operare nu răspunde la comenzile de mai sus, singura soluție este restartarea calculatorului prin combinația “reisub“. Utilizarea fiecarei litere înseamnă:
– preia controlul asupra tastaturii
– trimite SIGSTERM la toate procesele
– trimite SIGKILL la toate procesele care nu au fost închise prin comanda anterioară
– execută o sincronizare de urgență a tuturor sistemelor de fișiere montate
– remontare sisteme de fisiere doar pentru citire
– restart
* exact ordinea literelor
Concluzie
De reținut, folosirea combinatiilor tastei SysRq este foarte “violentă” pentru sistem de operare. Utilizăm aceste combinații de taste ca ultim pas în încercarea de deblocare sistemului de operare atunci când nu răspunde la comenzi.
Putem afla mai multe de pe wikipedia.
Ultima actualizare 6 October 2024 by Alexandru Ionut
Genial, cand va avea si Windows asa ceva? :) nu de alta dar iti vine sa spargi monitorul cand vezi ca toate programele au inghetat si dupa “dezghetare” vor da un crash :|
Dai de la buton si gata :)). Am scris intr-o zi un articol de vreo 2 pagini si nu am salvat deloc. La un moment dat in timp ce scriam, a inghetat sistemul. Am stat vreo 20 de minute si pana la urma am dat de la buton. Iti dai seama ca s-a dus tot. Asa ca de atunci m-am lasat de scris lung. Si daca scriu ceva, salvez din cand in cand.