SyncDrive – client neoficial pentru Google Drive în Ubuntu

Google Drive este un serviciu cloud gratuit oferit de motorul de căutare Google. Orice utilizator care și-a făcut cont Google, automat primește 15 Gb spațiu de stocare în Google Drive. Știam că am așa ceva, dar până în acest moment nu m-am folosit aproape deloc de cloud-ul celor de la Google, cu toate că este destul de interesant și oferă o suită Office online care ne permite crearea și editarea documentelor, foilor de calcul, prezentărilor, direct în cloud.

Google Drive încă nu are un client oficial care să permită sincronizarea fișierelor din calculator cu cele din cloud, pentru sistemul de operare Ubuntu. Cu toate astea, există SyncDrive pentru Ubuntu, care este un client neoficial Google Drive, și care ne oferă șansa sincronizării fișierelor personale cu contul coud.

Testez SyncDrive pe Ubuntu 13.10 și totul pare în regulă, dar mai pot fi adăugate destul de multe funcții clientului.

Pentru a instala SyncDrive, avem nevoie de următoarele comenzi pe care le vom introduce în terminal:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3
sudo apt-get update

Descărcăm aplicația de aici https://syncdrive.fr/, în funcție de arhitectura folosită (x32 sau x64). Pentru că am sistemul de operare pe 64 biți, folosesc comanda:

sudo dpkg -i syncdrive_0.9-1-amd64.deb
sudo apt-get install -f

Alternativ, putem folosi aplicația ”GDebi” cu ajutorul căruia putem instala orice fișier .deb, pe care o putem găsi în Ubuntu Software Center.

După ce am instalat clientul, îl vom găsi în meniul Dash de pe bara Unity. Trebuie doar să deschidem meniul și să tastăm ”syncDrive”.

Când vom rula pentru prima dată acest client, vom fi întâmpina și de următoarea fereastră:

Screenshot from 2013-10-04 23:00:05

După cum se vede în imaginea de mai sus, putem adăuga două conturi Google Drive. În cazul meu, am să adaug doar unul singur. Deci, primul lucru pe care trebuie să îl facem după ce rulăm SyncDrive este să dăm Next. În continuare, va apărea fereastra de mai jos.

Vă voi prezenta pe scurt pașii pe care trebuie să-i parcurgem, pentru a mai scurta articolul. (aveam toate print screen-urile necesare, dar le-am editat greșit și nu le pot încărca pe blog. În orice caz, este foarte simplu ceea ce vă voi prezenta în continuare.)

syncdrive

1. Ne conectăm la contul Google prin apăsarea butonului ”connect to your Google Account”,

2. Vom permite unei aplicații care ne va apărea în browser să acceseze contul Google.

3. Imediat după permisiune, Google ne va furniza un cod pe care îl vom copia în câmpul de autentificare.

4. Vom apăsa Sign In.

Interfața clientului arată exact ca print screen-ul de mai jos, de unde putem avea acces la câteva opțiuni.

syncdrive google drive

Din păcate, ar mai fi de lucrat câte ceva:

– nu pot schimba locația folderului de sincronizare. Voiam să-l mut pe altă partiție, dar aplicația nu-mi permite așa ceva.

– nu pot dezactiva sincronizarea automată. În print screen-ul de mai sus pare că e dezactivată, dar după restatul aplicației, opțiunea este bifată. Se sincronizează destul de des, iar acest lucru devine puțin cam stresant.

UPDATE: între timp, aplicația a primit mai multe actualizări și îmbunătățiri. Am am testat-o când era la versiunea 0.7, iar la ora actuală se află la v0.9.1. Vinovat sunt eu pentru că am ținut prea mult articolul în draft.

Ultuma actualizare 6 September 2014 by Alexandru Ionut

4 thoughts on “SyncDrive – client neoficial pentru Google Drive în Ubuntu”

 1. In Ubuntu 12.04.3 cere dependenta libboost-filesystem_1.49.0 pe care daca o instalezi in versiunea de ubuntu la care se regaseste (adica Ubuntu 12.10) aduce o serie de schimbari nefericite in sistem. Un Precise e inutilizabil.
  Si de ce e nevoie de instalarea ppa:nemh/gambas3?

  Reply
 2. L-am instalat pe elementary OS și a fost nevoie să instalez trei dependințe:
  libjson0_0.10-1.2ubuntu2_i386,
  libboost-program-options1.49.0_1.49.0-3.2ubuntu1_i386 și libboost-system1.49.0_1.49.0-3.2_i386.

  Pănă acum merge… Nnu-mi place că nu are un indicator al procesului de sincronizare. Sau, poate că are și nu l-am găsit eu?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.