Structura hard-ului pe Linux si de ce nu am nevoie de defragmentare – explicatie

Linux este asa de grozav incat nu exista fragmentare de date? FALS. Linux este grozav, ceea ce e adevarat, dar si in cele mai indraznete vise, nu exista nici o modalitate de a eradica complet o fragmentare de disc. Probabil ne gandim: “Nu am defragmentat niciodata sistemul Linux, defapt nu am vazut niciodata un instrument pentru asta, iar calculatorul meu niciodata nu a avut nici o problema. Esti sigur despre ce spui?” Ei bine, ai dreptate. In principiu, nu trebuie sa defragmentezi hard disk-ul pe Linux. Datele pot fi fragmentate, dar in teorie nu trebuie sa iti faci griji pentru asta, si iata de ce.

Fragmentare Vs. Defragmentare

Am auzit cu totii despre defragmentare, dar ce e fragmentarea de date? Pentru a explica acest concept, unul dintre cele mai bune exemple pe care le poti gasi este cel folosit de Roberto Di Cosmo la conferinta din 1998:

Hard disk-ul (sau orice dispozitiv de stocare) este la fel ca un raft impartit in cutii. Toate cutiile sunt de aceeasi dimensiune iar tu folosesti raftul pentru a stoca folderele si fisierele. Cand raftul este gol, este usor a pune un folder intr-o cutie. Daca folderul este prea mare pentru a incapea intr-o cutie, il imparti iar excesul ramas il pui in cutia de langa. Poti face acest lucru atat timp cat ai suficient spatiu ramas. Cu toate acestea, atunci cand lucrezi cu datele pe un calculator, in special cel care care o gramada de programe, dimensiunea variaza foarte mult. Unele fisiere devin foarte mari, altele vor fi sterse sau mutate. Deci, foarte rapid, raftul devine un dezastru. Unele cutii sunt pe jumatate goale, iar altele nu pot contine un folder in crestere. Nu sunt cutii libere in partea de jos a raftului (ai inceput de sus) dar ai nevoie in continuare de stocare a unui nou folder. Prin urmare, vei cauta pentru unele spatii libere in cutiile anterioare. In final, folderul este impartit si stocat cu alte parti de foldere. Iti poti imagina cat de dificil este accesarea unui intreg dosar pe raft.Chiar daca ai scris unde ai stocat diferite parti, tot vei cauta in cutii diferite pentru a aduna toate fisierele.

 

 

Vezi si: Baobab: analizeaza utilizarea hard disk-ului

Acum iti poti imagina greutatea unui calculator in cautarea unui fisier atunci cand discul este foarte fragmentat. Comparativ cu viteza procesorului, timpul necesar hard disk-ului pentru a gasi un folder fragmentat este foarte mare. Deci, in scopul de a opri suferintele si intarzierile, vom folosi procesul de defragmentare. Acest proces incearca sa puna tot continutul cutiilor in ordine pentru a scapa de spatiile irosite si stocatea partilor divizate unul langa celalalt.[adsense float=”center”]

De ce nu am probleme pe Linux

Linux nu se confrunta cu probleme pe raft. Cel putin nu in aceasta masura. Acest lucru se datoreaza tipului de fisiere ale sistemului creat special pentru Linux: ext4. Ext4, ca si alte sisteme de fisiere, gestioneaza datele si spatiul de pe un hard, dar de asemenea face tot posibilul de a prevenii fragmentarea. Revenind la conceptul de raft, atunci cand stocati un folder intr-o cutie, ext4 va rezerva automat casetele invecinate. Acest sistem de fisiere incearca sa anticipeze extinderea folderului, si o face chiar destul de bine. De aceea foldere nu vor fi divizate iar raftul va fi ordonat.

Dezavantajul este ca metoda necesita o multime de spatiu liber. Daca nu exista cuti ramase pe raft, ext4 nu va avea de ales si va folosi vechea metoda de a ocupa gaurile. Acest lucru se poate intampla daca aveti mai putin de 20% din spatiul liber ramas pe hard. Deci, in general hard disk-ul nu este fragmentat, sau daca este, va fi mai putin de 3% din capacitatea sa.

Concluzie

Deci exista fragmentare pe Linux, dar nu poti face nimic in legatura cu acest lucru. Singurul sfat ar fi gestionarea buna a hard-ului prin utilizarea LVM daca poti lasa mai mult de 20% din spatiul hdd-ului tot timpul. Daca din anumite motive banuiesti ca exista fragmentare foarte grea, o solutie simpla ar fi sa muti totul pe un dispozitiv separat iar apoi sa transferi la loc. Ext4 va face restul.

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Structura hard-ului pe Linux si de ce nu am nevoie de defragmentare – explicatie”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.