Cum ștergem istoricul Zeitgeist sau îl dezactivăm din Ubuntu

Zeitgeist este un serviciu care înregistrează evenimentele și activitatea utilizatorilor, de la fișiere deschise, la site-uri vizitate și chiar conversații. Astfel, acesta permite accesarea acestor informații de alte aplicații, pentru a se baza pe aceste date și statistici. Mai exact, pentru a ne furniza apoi anumite sugestii. Să vă dau un exemplu, dacă vom căuta pe Google, laptop-uri,  aproximativ toate reclamele de pe site-uri vom afișa laptop-uri. Ceva asemănător face și Zeitgeist, dar, doar în sistemul de operare Ubuntu.

Zeitgeist înregistrează evenimente precum: accesarea unei imagini, a unui folder, crearea unui nou document, ascultarea unei melodii, accesarea unui program etc. Aceste înregistrări nu fac altceva decât să permită accesarea ulterioară a fișierelor și programelor, într-un mod rapid, oferindu-ne în același timp diferite sugestii atunci când utilizăm funcția de căutare din meniul Dash.

Chiar dacă scopul acestui serviciu este bine intenționat, există o mulțime de utilizatori sceptici care se plâng de încălcarea intimității. Sincer să fiu, unii pot avea motive, alții nu. Cu toate astea, serviciul poate fi dezactivat.

Există situații când istoricul Zeitgeist trebuie șters, mai ales atunci când utilizăm același calculator cu mai multe persoane.

Dacă dorim să ștergem istoricul Zeitgeist din Ubuntu, atunci procedăm astfel:

1. accesăm System Settings via Dash, sau de la butonul din colțul dreapta sus. Cu toate că un sistem instalat recent oferă iconița System Settings chiar pe bara Unity.

zeitgeist ubuntu stergere istoric

2. navigăm la ”Security & Privacy”, iar apoi accesăm tabul ”Files & Applications”.

zeitgeist ubuntu dezactivare

3. vom da click pe butonul ”clear usage data”, bifăm opțiunea ”from all time” și apăsăm ”ok”.

Rezultatul: toate evenimentele (intrările) care au fost înregistrate de Zeitgeist vor fi șterse.

Extra:

Putem opta pentru ceea ce dorim să monitorizeze și să înregistreze acest serviciu (chat logs, documents, music, pictures, presentations, spreadsheets, videos). Debifând una din aceste intrări, serviciul nu va mai înregistra nici un eveniment care are legătură cu elementul debifat de noi.

Dacă dorim dezactivarea serviciului Zeitgeist, atunci glisăm spre stânga butonul ”record file and application usage”.

Ultuma actualizare 4 December 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.