Un sistem de operare bazat pe kernel-ul Linux – Zorin OS Core

Zorin este un sistem de operare bazat pe kernel-ul Linux, dar care este un derivat al sistemului de operare Ubuntu. Acesta din urma fiind mult mai cunoscut lumii, daca nu chiar cel mai cunoscut sistem de operare din tabara Linux. De Zorin am mai amintit pe blog, dar nu am mai avut contact cu el de aproape 10 ani.

De trei seri la rand ma chinui sa instalez Zorin OS 16.2 Core pe un laptop foarte vechi, Toshiba Satellit din 2009. Am laptopul de la un tovaras care voia sa-l arunce acum multi ani, dupa ce si-a luat altul mult mai performant. La mine a prins viata dupa ce i-am cumparat baterie noua, i-am mai pus inca 2GB de memorie RAM si un hard disk mai vechi, de 500GB. Dupa ce l-am pus putin la punct si instalasem pe el Windows 8, l-am imprumutat cuiva un an si ceva si care mi l-a returnat cu bateria aia noua stricata.

Un singur mare defecta avea laptopul, toate USB-urile erau arse. Am reusit totusi sa pun un adaptor cu doua USB-uri 3.0 intr-un port express care functioneaza super bine, dar nu poti boota de pe el cu un stick USB un nou sistem de operate. Ca sa functioneze, trebuie deja sa porneasca sistemul de operare. Adaptorul este cel din poza de mai jos.

Pentru ca a zacut prin garaj cu anii, am vrut sa reinstalez laptopul si sa-l fac sa mearga decent. Voiam initial sa-l arunc (va urma asta sigur), dar am zis sa ma mai stresez putin cu hardware-ul vechi. Ca na, trebuie sa te legi la cap si fara sa te doara. Si asa chef sa scriu pe aici nu aveam.

Dupa cum ziceam mai sus, mi-am reamintit de Zorin si am reusit sa-l instalez pe laptop. Cu ajutorul dvd-ului. Dupa 3 seri am reusit sa fac asta, dar din pacate am ales sa instelez Zorin OS 16.2 Core, in loc sa aleg mai bine Zorin 16.2 Lite care este mult mai bun pentru un astfel de hardware antic. Acum nu mai am chef de inca o reinstalare. Probabil ca o voi face si voi pune si varianta Lite cand s-o mai incalzi afara, dar altfel simt ca pierd timp pretios din viata pe nimicuri din astea. (asa sunt eu suparat cand nu-mi ies lucrurile)

Am apucat sa ma si joc ceva ore pe acest sistem de operare care mi se pare super interesant si suficient sa iti faci treaba cu el daca vrei doar sa navighezi pe net si sa mai faci cateva chestii banale. O sa incerc sa-l instalez odata si pe un laptop cu un hardware mai bun, doar de curios sa vad cum merge.

De data asta n-am reusit sa fac placa de sunet sa mearga, iar asta m-a scos din sarite, iar video-urile de pe youtube imposibil de vizualizat. Banuiesc totusi ca e de la laptop si ca trebuia sa aleg Zorin Lite. Din ce am mai vazut pe youtube la altii, sistemul de operare trebuie sa se miste super bine.

Nu am facut capturi de ecran sau ceva sa va arat cum e, dar gasiti usor video-uri pe net. Daca aveti timp de pierdut si un calculator in plus, eu zic ca merita sa va incercati norocul.

Last Updated on 7 March 2023 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Un sistem de operare bazat pe kernel-ul Linux – Zorin OS Core”

  1. Inainte faceam si eu asta, ma jucam cum puteam cu laptopuri, puneam linux, efectiv am obosit sa fac asta.

    Stiu ca Windows 11 e relativ stabil si… functional.

    Reply
    • Da.. ma joc le laptopuri foarte vechi.
      Din pacate, laptopul meu nu vrea sa duca W11. Sa il pun fortat, nu stiu ce sa zic. Imi e sa nu imi faca surprize.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.