Scurt review Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

De foarte multe zile mă chinui să-mi fac timp pentru instalarea sistemului de operare Ubuntu 14.04 LTS pe laptop pentru a observa noutățile cu care vine, dar și pentru a-i face un scurt review. Până la urmă am reușit să-l instalez pe laptop și îl rulez de aproximativ două ore. Nu-mi trebuie multe ore să descopăr Ubuntu, pentru că folosesc acest sistem de operare tocmai de la versiunea 11.10. Noutățile de suprafață le pot observa destul de repede, iar ăsta-i și motivul pentru care scriu acest mic review după un timp așa de scurt de la instalare.  Ubuntu 14.04 este o versiune LTS, ceea ce înseamnă că vine cu suport pe termen lung. Câteva cuvinte despre el am mai scris și în articolul în care anunțam posibilitatea descărcării imaginii ISO Ubuntu 14.04 beta 1. Data lansării oficiale este pe 17 aprilie. review ununtu 14.04

Cu ce vine nou Ubuntu 14.04

O să apară destul de multe schimbări față de versiunile mai vechi ale acestui sistem, dar schimbările nu vor fi radicale. Să nu vă gândiți că va veni cu ceva deosebit care să ne facă să-l nu-l mai recunoaștem așa de ușor. Sunt ceva schimbări de suprafață legate de interfața grafică, dar nimic de speriat. Voi puncta în continuare ceea ce am observat eu după câteva zeci de minute de rulare:

1. bara Unity și iconițele de pe aceasta le putem micșora mult mai mult. Dacă înainte limita era 32, acum le putem micșora până la 16. Problema e că la 16 apar destul de șterse. Le țin la mărimea 26 și mi se par foarte ok. În orice caz, mi se pare un punct pozitiv pentru 14.04 că oferă această facilitate de a micșora bara și mai mult.

2. meniurile în fereastra fiecărei aplicații și ferestre. Meniul acela cu File, Edit, View.. și bla bla bla, îl putem face să apară pe bara fiecărei aplicații sau ferestre. Înainte apărea doar pe bara Unity din partea de sus a ecranului. Cum schimbăm afișarea meniului? Accesăm System Settings – Appearance – click pe tabul Behavior. De la Show the menus for a window, selectăm opțiunea In the window’s title bar.

micsorare bara iconite unity 14.04

meniul fereastra ubuntu 14.04

3. sunet mai tare de 100%. Pe versiunile Ubuntu anterioare puteam urca nivelul sunetului mai sus de 100% foarte ușor. De data aceasta trebuie să accesăm Sound settings și să bifăm opțiunea Allow loader than 100%. Vom fi avertizați cu mesajul că sunetul se poate auzi distorsionat.

nivel sonor peste 100 ubuntu 14.04

Până la lansarea versiunii finale vor mai apărea câteva modificări. E posibil să vă mai întâlniți cu eroarea Apport, dar aveți aici un articol despre cum o puteți dezactiva.

Ubuntu 14.04 va aduce câteva schimbări în bine ale sistemului de operare. Vom vedea ce se va mai schimba până la lansarea oficială. Când voi mai afla noutăți, am să vă țin la curent.

Ultuma actualizare 29 March 2014 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “Scurt review Ubuntu 14.04 Trusty Tahr”

  • Mulțumesc de feedback și de completare. Era interesant activarea funcției de maximizare și minimizare fără ajutorul compiz. Lock Screen-ul încă nu l-am văzut că am setat să pornească direct, fără parolă.

 1. Imi place Ubuntu , il folosesc de citiva ani linga Windows numai ca am o mica problema : pe 3 Laptop – uri temperatura este intre 23 si 35 , iar pe computer 68 ! Ce sa fac sau cu ce alt Linux sa-l inlocuiesc ( pe cel de pe computer ) ? Mentionez ca nu am folosit decit Ubuntu pina acum , nu am incercat si alta distributie Linux , nu stiu care ar fi mai usor si eventual asemanator Ubuntu-lui .
  O zi buna tuturor !

  Reply
  • Păi de ce ar avea treabă Ubuntu cu temperatura PC-ului. Să presupunem că ceva n-ar fi în regulă și îți forțează puțin procesorul, dacă ăla ajunge la 68. Sau cumva altă componentă? Pc-ul trebuie să-l cureți anual de praf.

  • Multumesc pentru raspuns , dar insist putin asupra problemei .Acum 10 minute am fost logat in Windows si avea 46 grade , apoi am facut restart si m-am logat in Ubuntu unde imediat ventilatorul s-a zapacit timp de 20-30 sec apoi s-a linistit , iar temperatura era de 67 . Unde ar putea fi problema ?

  • Deci la procesor e temperatura, da? Că aveam și eu 120 grade la o placă video când aveam pc, dar mergea de minune :D. Verifică la cât stă procesorul și ce procese rulează.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.